Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Χανιά: Η εκδήλωση της κίνησης ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ για τη διατροφή

Χανιά: Η εκδήλωση της κίνησης ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ για τη διατροφή

E-mail Εκτύπωση PDF
diatrofi-hania01
diatrofi-hania02

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16-10-10,  στην Πλ. Δημ. Αγοράς Χανίων η εκδήλωση της περιφερειακής κίνησης πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον – άνθρωπος» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής.  

Εντυπωσιακή ήταν η ποικιλία των τοπικά παραγόμενων ειδών διατροφής που εκτέθηκαν, αλλά και εξαιρετική η ποιότητά τους, όπως φάνηκε και από τα σχόλια όλων όσων τα δοκίμασαν! Τα μέλη της κίνησης ήρθαν σε επαφή με εκατοντάδες Χανιώτες και Χανιώτισσες  που άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τις θέσεις της κίνησης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ», και  εκτίμησαν θετικά τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας της κίνησης «από τη βάση», από απλούς πολίτες που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Το κείμενο του φυλλαδίου που μοιράστηκε στην εκδήλωση:

Το βιολογικό είναι υγιεινό
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η στροφή στα βιολογικά προϊόντα, η απομάκρυνση αγροτών και καταναλωτών από τα χημικά λιπάσματα και την εντατική γεωργία που καταστρέφει τη φύση και την υγεία μας. 

Τα φαστ φουντ καταστρέφουν την υγεία
10% των παιδιών μας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα, ενώ μεγάλα είναι και τα ποσοστά στους μεγαλύτερους. Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%. Αυτό έχει άμεση σχέση με την κακή διατροφή, τη διατροφή σε «ταχυφαγεία» (fast food), την εγκατάλειψη της παραδοσιακής διατροφής που βασιζόταν στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα που σε αφθονία παρείχε η γεωργία της Κρήτης.

Το τοπικό είναι καλύτερο!
Τα τρόφιμά μας καλό είναι να μην είναι πολυταξιδεμένα. Και γιατί καταναλώνονται καύσιμα και εκπέμπονται αέρια του θερμοκηπίου για να φτάσουν στο πιάτο μας από την άλλη άκρη της Γης, και γιατί εμπλέκονται ένα κάρο μεσάζοντες – εκμεταλλευτές των φτωχών αγροτών, και γιατί αδυνατούμε να ελέγξουμε τις συνθήκες παραγωγής ενός προϊόντος που προέρχεται από μακριά αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτοί που το παράγουν (δουλεύουν π.χ. παιδιά – σκλάβοι; Κοιμούνται οι εργάτες μέσα στο συσκευαστήριο; Πληρώνονται και πόσο;).

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να προτιμάμε τα τοπικά, βιολογικά προϊόντα. Για να μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα της διατροφής μας, για να στηρίζουμε την τοπική οικονομία και την οικολογική ισορροπία, για να μην καταλήξει η Κρήτη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού που εξαρτάται από τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία και μόνο.

Αλληλεγγύη – Δίκαιο Εμπόριο
Ακόμη και για προϊόντα που δεν παράγονται στη χώρα μας όπως π.χ. ο καφές και το κακάο, προτιμάμε αυτά που φέρουν τη σφραγίδα ελέγχου «Δίκαιο Εμπόριο» (Fair Trade) ή αυτά που διακινούνται μέσα από συνεταιρισμούς και κινήσεις αλληλεγγύης στους αγρότες του Τρίτου Κόσμου εξασφαλίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους αγρότες.

Η υγεία μας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στην πλήρη εμπορευματοποίηση και τα χέρια λίγων πολυεθνικών που προσπαθούν να μονοπωλήσουν τους σπόρους και να μας ταΐζουν με μεταλλαγμένα προϊόντα: 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών. Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο. 6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12.

Είναι μεγάλο ψέμα ότι χρειαζόμαστε τα μεταλλαγμένα για να ταΐσουμε τους πεινασμένους στον κόσμο: Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο. Άρα το πρόβλημα είναι η δίκαιη διανομή της τροφής και του πλούτου κι όχι η μικρή παραγωγή τροφίμων. Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία.
Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.

Η βιοποικιλότητα που χάνεται
10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%. Η απώλεια αυτής της ποικιλίας στη διατροφή μας έχει συνέπειες τόσο στην υγεία μας όσο και στην οικολογική ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης νέων φαρμάκων από τα φυτά που εξαφανίζονται.

Δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών
Δίκτυα και συνεταιρισμοί παραγωγών και καταναλωτών μπορούν να φέρουν κοντά παραγωγούς και καταναλωτές, να βοηθήσουν στον ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής, να βγάλουν από τη μέση τους μεσάζοντες και να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς. Στα Χανιά και στην Κρήτη, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν εξαίρετα τέτοια παραδείγματα.


Περιφερειακή Κίνηση «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον – άνθρωπος»
με επικεφαλής τον Αντώνη Ανηψητάκη
και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη στα Χανιά το Γιώργο Βλοντάκη