Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα

Για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα

E-mail Εκτύπωση PDF
katsigaros

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Τρίτης 26 Αυγούστου που διήρκησε περίπου 7 ώρες, όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν συνοπτικά για να επικεντρωθούμε στις 11 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα που είχαν έρθει για γνωμάτευση, θέμα για το οποίο η αίθουσα ήταν γεμάτη μελετητές, επενδυτές, δημάρχους, εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών, οργανώσεων και φορέων. Ως γνωστό το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται αυτές οι αιτήσεις. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ορίσει όριο τα 15 μεγαβάτ για ολόκληρη την Κρήτη για αυτές τις τεχνολογίες που έχουν χαρακτηριστεί ΑΠΕ ενώ οι μονάδες ενός ή μισού μεγαβάτ που έκαναν αίτηση είναι σχεδόν 200. Όμως, μοναδικό κριτήριο για τη ΡΑΕ φαίνεται να είναι η σειρά προτεραιότητας και όχι η τεχνολογική επάρκεια των μονάδων ή η χωροθέτηση.

 

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης απασχόλησαν οι μελετητές οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα και τις τεχνολογίες της αεριοποίησης βιομάζας και της αναερόβιας χώνευσης για την παραγωγή βιοαερίου. Δέχτηκαν ερωτήσεις και κριτική, λύθηκαν μερικές απορίες αλλά γεννήθηκαν καινούργιες αφού οι μελετητές διαφώνησαν πολλές φορές μεταξύ τους. Συγκεκριμένα οι υποστηρικτές της αεριοποίησης (μέθοδος καύσης της βιομάζας για παραγωγή ενέργειας) παρουσίασαν την τεχνολογία αυτή ως την τελειότερη για την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων (και όχι μόνο). Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι ο κατσίγαρος είναι αδύνατον να διαχειριστεί με αναερόβια χώνευση με αποδοτικό τρόπο. Αντίθετα οι υποστηρικτές της δεύτερης τεχνολογίας ισχυρίστηκαν ότι με την προσθήκη και άλλων οργανικών είναι εφικτό. Μάλιστα ένας επενδυτής ισχυρίστηκε ότι κατέχει τη μέθοδο αναερόβιας ζύμωσης σκέτου κατσίγαρου, δεν μπορεί να αποκαλύψει τώρα το μυστικό, ωστόσο θα πρέπει να τον εμπιστευτούμε διότι αλλιώς θα ήταν τρελός να ξοδέψει 2,5 εκ. ευρώ για κάθε μονάδα αν δεν ήταν βέβαιος για την επιτυχία.

Οι δήμαρχοι Αρχανών – Αστερουσίων, Γόρτυνας, Σητείας και Φαιστού στους δήμους των οποίων σχεδιάζονται να γίνουν οι μονάδες δήλωσαν ότι έχουν (ή θα επιδιώξουν να πάρουν, ο Σητείας) ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων κατά των μονάδων. Οι τοποθετήσεις των φιλοξενούμενων ήταν στο ίδιο πνεύμα, επικαλούμενοι την αλλοίωση του τοπίου, τη βιομηχανοποίηση της αγροτικής γης, την εγγύτητα με τα σπίτια τους, τις οσμές, τη ρύπανση αλλά και την αμφιβολία τους για την αξιοπιστία ή τη στόχευση των προτεινόμενων μεθόδων.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος παρουσίασε τις επισημάνσεις που έχει διατυπώσει η υπηρεσία της σύμφωνα με τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για όλες τις μονάδες ξεχωριστά. Όπως είπε μεταξύ άλλων, στις μελέτες των επενδυτών συχνά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την τεχνολογία, την εξασφάλιση της βιομάζας και τη διάθεση των παραπροϊόντων. Μερικοί ισχυρίζονται ότι θα εισάγουν βιομάζα από το εξωτερικό, πράγμα απαράδεκτο αφού παραβιάζεται η αρχή της εγγύτητας στη διαχείριση των αποβλήτων. Όσον αφορά στη χωροθέτηση οι μονάδες είναι τόσο συγκεντρωμένες ώστε να τίθεται σοβαρό θέμα επάρκειας πρώτης ύλης και αλληλοεπικάλυψης των περιοχών.

Στη τοποθέτησή μου ως μέλος της Επιτροπής υποστήριξα ότι για μας δεν τίθεται ζήτημα παραγωγής ενέργειας από γεωργικά απόβλητα ούτε από ενεργειακά φυτά που θα καλλιεργούνται για το σκοπό αυτό. Θεωρούμε ότι η γη θα πρέπει να καλλιεργείται για να καλύπτει ανάγκες σίτισης και υγείας και όχι για να καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια. Για μας τίθεται ζήτημα βιώσιμης διαχείρισης των γεωργικών αποβλήτων, όπως ο κατσίγαρος των ελαιουργείων αλλά και τα απόβλητα των τυροκομείων και των σφαγείων που σήμερα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα αφού δεν διαχειρίζονται με κανένα σοβαρό τρόπο. Και βιώσιμη διαχείριση θεωρούμε την επιστροφή των γεωργικών αποβλήτων στο έδαφος για τη βελτίωση της περιεκτικότητάς του σε οργανική ύλη και ως λίπασμα.

Τις μονάδες αεριοποίησης, δηλαδή καύσης της βιομάζας για ηλεκτροπαραγωγή, τις απορρίπτουμε επειδή τα απόβλητα των ελαιουργείων και τα κλαδέματα με την τεχνολογία αυτή ουσιαστικά θα εξαφανίζονται παράγοντας μόνο τέφρα, πίσσα και άλλα υπολείμματα που απαιτούν ειδική διαχείριση χωρίς να παράγεται εδαφοβελτιωτικό κομπόστ που τόσο έχει ανάγκη το έδαφος του νησιού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση και με το γράμμα του Περιφερειακού Σχεδίου για την Διαχείριση των Απορριμμάτων της Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) που απορρίπτει γενικά την καύση ως μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων.

Τις μονάδες αναερόβιας χώνευσης για ηλεκτροπαραγωγή με βιοαέριο, θα μπορούσαμε να τις δεχτούμε αφού, αξιοποιώντας τα γεωργικά απόβλητα, εκτός από ενέργεια παράγουν εδαφοβελτιωτικό κομπόστ και υγροό λίπασμα. Είμαστε όμως αντίθετοι με την καλλιέργεια φραγκοσυκιών ή τη χρήση άγριας βλάστησης για τον εμπλουτισμό των οργανικών. Η καλλιέργεια της γης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με σκοπό τη σίτιση και την υγεία και όχι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή την παραγωγή βιοκαυσίμων. Ευτυχώς η κοπή άγριας βλάστησης και μάλιστα από υγρότοπους απαγορεύεται.

Εκτός όμως από το ζήτημα των χωροθετήσεων που γίνονται χωρίς κριτήρια, τίθεται και το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού που επιβάλλεται όπως και με τις βιομηχανικές ΑΠΕ με άναρχο τρόπο από την ΡΑΕ και τις κυβερνητικές επιλογές.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, έχοντας καθαρά ενεργειακό προσανατολισμό, επειδή θα πρέπει να παράγουν αδιάλειπτα ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να είναι συμφέρουσες οικονομικά και λόγω της εποχικότητας των γεωργικών αποβλήτων, καταφεύγουν σε λύσεις όπως η καλλιέργεια φυτομάζας ή ακόμα και η εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό. Αύριο θα έρθουν και άλλες μονάδες με την τεχνολογία της καύσης βιορευστού δηλαδή βιοκαυσίμου που θα είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενο. Αντίθετα, αν ο σκοπός μας ήταν η βιώσιμη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων όπως ο κατσίγαρος ή τα απόβλητα των σφαγίων και των τυροκομείων για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού ή άλλων προϊόντων, η εποχικότητα δεν θα ήταν πρόβλημα για τους ίδιους τους παραγωγούς διότι θα ήταν ενταγμένη μέσα στην παραγωγική διαδικασία τους. Επομένως, οι μονάδες αυτές ανταγωνίζονται τις προσπάθειες φορέων και ιδιωτών να διαχειριστούν βιώσιμα τα γεωργικά απόβλητα.

Άλλωστε, στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑΚ αναφέρεται ρητά ότι η δυναμικότητα των Μονάδων Επεξεργασίας των Προδιαλεγμένων Οργανικών μπορεί να αυξηθεί με τη συνεπεξεργασία φυτικών υπολειμμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και η βελτιστοποίηση του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού κομπόστ. Για το σκοπό αυτό οι μονάδες κομποστοποίησης χωροθετούνται σε κατεξοχήν γεωργικές περιοχές όπως η Ιεράπετρα, η Μεσσαρά και η Κουντούρα. Προτείνεται μάλιστα στον ΠΕΣΔΑΚ η ανάθεση μιας στοχευμένης τεχνοοικονομικής μελέτης για τον προσδιορισμό του καλύτερου σεναρίου για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων.

Στις σχετικές δράσεις που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑΚ είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος συλλογής και καταγραφής των δεδομένων που αφορούν στην παραγωγή γεωργικών αποβλήτων, η οργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης των παραγωγών και η υποστήριξη σε θέματα αδειοδότησης και κοινωνικής αποδοχής των υποδομών επεξεργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί η πολύτιμη και πολύχρονη έρευνα οργανισμών όπως το ΜΑΙΧ αλλά και η εμπειρία από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα ελαιουργεία που ήδη διαχειρίζονται τον κατσίγαρο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Παράδειγμα, η μέθοδος της συγκομποστοποίησης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσουρά Λασιθίου και σε άλλες εγκαταστάσεις στο Βαμβακόπουλο, στα Μάλια και στη Ζάκυνθο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογιών Περιβάλλοντος και Καθαρών Τεχνολογιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Καλογερής πρότεινε να απορριφθούν όλες οι ΜΠΕ των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με αυτές που θα έρθουν στο μέλλον, με το σκεπτικό που προτείνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Παράλληλα να διατυπωθεί μια καταγγελία προς την ΡΑΕ για τον απαράδεκτο τρόπο που επιβάλει στην Περιφέρεια και στις τοπικές κοινωνίες ακόμα μια άναρχη επέλαση ενεργειακών μονάδων χωρίς σχεδιασμό. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής.

Αριστείδης Παπαδάκης
Περιφερειακός Σύμβουλος, «Μια Κρήτη,περιβάλλον - άνθρωπος»
Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

 

Οι εταιρείες που έχουν προτείνει μονάδες για την παραγωγή ενέργειας με αεριοποίηση βιομάζας στην Κρήτη απαντούν στο άρθρο. Με το κείμενό τους κατηγορούν το μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος για στείρα παραπληροφόρηση, αδιαφορία στην ενημέρωση, αδυναμία τεχνικής αντίληψης, σκόπιμη σύγχυση, προκλητική προτίμηση άλλης τεχνολογίας και ευελπιστούν σε άμεση αναθεώρηση των διατυπωμένων απόψεών του. Επειδή το κείμενο είναι ένα κράμα ευγένειας και προσβολών και επειδή δεν είναι σκόπιμο να ανοίγει μια αυτοδιοικητική παράταξη διάλογο με ιδιωτικές εταιρείες δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση απάντηση. Ωστόσο οι επισκέπτες του miakriti.gr μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα: Απάντηση των εταιρειών αεριοποίησης βιομάζας στο άρθρο με τις σχετικές απόψεις του Αριστείδη Παπαδάκη