Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η περιπέτεια δύο επιστημόνων

Η περιπέτεια δύο επιστημόνων

E-mail Εκτύπωση PDF
Papadakis prisoners

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ

Η περιπέτεια δυο επιστημόνων που αντιμετώπισαν την αυταρχικότητα οργάνων και αρχών της δημόσιας τάξης στην Ιεράπετρα Λασιθίου από Χρ. Αναγνώστου, Δ/ντή Ερευνων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και διδάσκοντα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το συμβάν: Στα πλαίσια κοινοτικού προγράμματος αποτυπώσεων χρήσεων γης σε ευρωπαϊκή διάσταση, στο οποίο συμμετέχει ο γιος μου για την χωρική ενότητα Λασιθίου αλλά και στα πλαίσια συγκέντρωσης πληροφοριών για τις ακτές της χώρας μου και για τις χρήσεις αυτών, που αποτελεί ένα από τα ερευνητικά αντικείμενα έρευνας που εκτελώ στο ΕΛΚΕΘΕ βρεθήκαμε στις 18 Αυγούστου 2015 και ώρα 17:30, να αποτυπώνουμε το λιμάνι της Ιεράπετρας. Η αποτύπωση αφορούσε μια γενική περιγραφή και μια γενική φωτογράφιση της προκυμαίας του λιμανιού. Τα επιστημονικά εργαλεία: όργανο εύρεσης θέσης GPS, πυξίδα και φωτογραφική μηχανή. Η διάρκεια των εργασιών 10 λεπτά της ώρας. Όταν τελειώσαμε την εργασία μας πλησίασαν δυο λιμενικοί και μας ζήτησαν εξηγήσεις. Ο γιος μου έδωσε τις εξηγήσεις και όλα καλά, συνεχίσαμε να περπατάμε στην προκυμαία. Μετά από λίγο επέστρεψαν οι δυο λιμενικοί και ζήτησαν από τον γιο μου περισσότερες πληροφορίες και χαρτιά για την υπηρεσία για την οποία εργάζεται και για την ονομαστική ανάθεση του προγράμματος για το Λασίθι. Ο γιος μου τους εξήγησε ότι πρόκειται για κοινοτικό πρόγραμμα της EUROSTAT, που έχει αναλάβει μεγάλη εταιρεία στην Αθήνα, στα πλαίσια του οποίου ο ίδιος, ως νέος επιστήμονας, έχει αναλάβει το Λασίθι. Οι λιμενικοί δεν ικανοποιήθηκαν και ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε στο λιμενικό κατάστημα για "εξακρίβωση στοιχείων". Τότε μπήκα και εγώ στη συζήτηση λέγοντας ότι δεν έχουμε διαπράξει κάτι για το οποίο θα πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Οι λιμενικοί επέμειναν. Εγώ τους είπα "ορίστε τα στοιχεία μου εγώ στο λιμενικό κατάστημα δεν ακολουθώ" και τους έδωσα την ταυτότητά μου. Μου είπαν ότι "εμείς δεν θέλουμε την ταυτότητα πρέπει να μας ακολουθήσετε στο τμήμα και αν δεν μας ακολουθήσετε θα γίνει "βίαιη προσαγωγή". Τους είπα ότι "δεν προτίθεμαι να ακολουθήσω" και τους ξανάδωσα την ταυτότητα. Τότε άρχισαν να με τραβούν και να προσπαθούν να μου περάσουν τις χειροπέδες. Αντιστάθηκα ... με έσερναν στην προκυμαία ... και ο γιος μου από κοντά να φωνάζει ... "αφήστε τον πατέρα μου" ... "αφήστε τον πατέρα μου". Έτσι συρθήκαμε βίαια και οι δύο ... και σε κοινή θέα ... μέχρι το λιμενικό κατάστημα .. απ' όπου έφταναν και ενισχύσεις. Στο λιμενικό κατάστημα περιμέναμε με τις χειροπέδες και υπό το άγρυπνο μάτι των επιτηρητών μας. Μας κράτησαν από τις 17:30 το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα με τις χειροπέδες ... χωρίς να μας ενημερώνουν ... μας έλεγαν .. "επικοινωνούμε με την εισαγγελία" .. να δούμε ... περιμένουμε .. τα όργανα της τάξης ετοίμαζαν (σκηνοθετούσαν) ομαδικά κατηγορητήριο αυτόφωρης διαδικασίας ... 22:30 .. μας ανακοίνωσαν ότι είμαστε κρατούμενοι ...μας έδωσαν την δυνατότητα .. να απολογηθούμε ... αν θέλουμε .. Οι λιμενικές αρχές ... κατήγοροι και συγχρόνως ανακριτές ...

Και από κει τα μεσάνυχτα στο κρατητήριο .. και την επόμενη στο αυτόφωρο της Νεάπολης ... αναβολή δυο μέρες ... την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 έγινε η δίκη στη Νεάπολη ... με κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απείθεια, απειλή ... Κριθήκαμε ένοχοι για κάποιες από αυτές τις κατηγορίες .. Η ποινή είναι εφέσιμη και με αναστολή ..

Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλο αυτό το σκηνικό; Πιθανώς ... αν σκύβαμε το κεφάλι και κάναμε ότι μας έλεγαν οι λιμενικοί, που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν ότι έβγαλαν λαγό ... συνέλαβαν δυο κατάσκοπους ... όμως ...

Ο πολιτικός μου πολιτισμός εδράζεται σε ακροτελεύτιο άρθρο μεταπολεμικού συντάγματος της χώρας μου ... στο 1-1-4 ... Είναι πατριωτικό καθήκον του κάθε Έλληνα πολίτη να αντιδρά σε οποιασδήποτε μορφής αυταρχική εξουσία, εξουσία που παραβιάζει τις στοιχειώδεις περί δικαίου αρχές.

Η βίαιη προσαγωγή (χωρίς αιτία) από τα όργανα της τάξης αποτελεί παραβίαση αυτής της στοιχειώδους αρχής. Όφειλα να αντιδράσω, το θεώρησα πατριωτικό καθήκον ... γιατί τι είναι η πατρίδα ... είναι ο γεωγραφικός χώρος με τα βουνά, τα ποτάμια, τα λαγκάδια, τη θάλασσα τους συν-ανθρώπους μου ... είναι όλα αυτά με τα οποία ασχολούμαι τα τελευταία 45 χρόνια, ως επιστήμονας ερευνητής της Γαίας, ως γεωλόγος, είναι όλα αυτά που παρουσιάζω στις επιστημονικές μου εργασίες, στις ενημερωτικές διαλέξεις για τους πολίτες, στα μαθήματά μου στο Πανεπιστήμιο ...

Επί 45 χρόνια παράγω νοητικό προϊόν σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα μου. Τα εργαλεία παραγωγής στην ύπαιθρο: το όργανο εύρεσης της θέσης μου στο χώρο (GPS), η πυξίδα, η φωτογραφική μηχανή, το γεωλογικό σφυρί ... όλα αυτά που θεωρήθηκαν από τις λιμενικές αρχές της Ιεράπετρας ύποπτα εργαλεία ... τα πέρασαν όλα απο εξονυχιστικό έλεγχο ... Τα όργανα της τάξης θεωρούν μάλλον ότι την πατρίδα την υποστηρίζεις μόνο με χειροπέδες και πιστόλια ... τα επιστημονικά εργαλεία είναι ύποπτα ..

Και η εμπειρία στο κρατητήριο .. "διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις".

Στο κρατητήριο επτά κρατούμενοι σε ένα κελί ... "επτά νομά- .. σε ένα δωμά- ..." .. "αποθήκη ψυχών" ... τις πατάτες τις αποθηκεύουμε σε πολύ καλύτερες αποθήκες ... η ντροπή του ελληνικού συστήματος ... ο α-πολιτισμος της χώρας μου στη κορύφωσή του .. ούτε στον Μεσαίωνα δεν υπήρχαν τέτοιες αποθήκες ψυχών ... Δεν βρέθηκε κάποια αρχή αυτής της χώρας να επισκεφτεί αυτό το κρατητήριο; ... είναι η ΝΤΡΟΠΗ ..
... "επτά νομα- σ' ένα δωμά- πως να μπορεί να κλείσεις μα- " ... και τα ερωτήματα όλη τη νύχτα βασανιστικά ...
-Αν κατηγορούμαι για αντίσταση κατά της αρχής και τα άλλα .. τότε
• γιατί καταγράφουν τα επιστημονικά όργανα;
• γιατί είδαν μια προς μία τις φωτογραφίες από την φωτογραφική μου μηχανή, (χωρίς την συγκατάθεσή μου);
• γιατί πήγαν (χωρίς την συγκατάθεσή μου) στο αυτοκίνητο και τα έκαναν όλα άνω - κάτω;
• γιατί πήραν την άδεια του αυτοκινήτου μου;
• ...

Και όλα αυτά έχοντας δίπλα μου το γιο μου ... "συν-κρατούμενο" να κάνω ανασκόπηση ζωής και να συζητάμε μεταξύ άλλων και για τις αυταρχικές δομές της κρατικής εξουσίας ... διαχρονικά από την χούντα του 1967 στο σήμερα .. στο 2015.
... και οι παράλληλοι βίοι .. Όντας στην ηλικία του γιου μου το καλοκαίρι του 1973 χαρτογραφούσα ως νέος γεωλόγος τότε την περιοχή γύρω από το Κιάτο Κορινθίας ... και μια μέρα βλέπω καταμεσής στο πεδίο να με πλησιάζουν τα ... "όργανα της τάξης" ... ο "αγροφύλαξ" και ο "χωροφύλαξ". Μόλις με πλησίασαν μου λέει ο "αγροφύλαξ" "Εθεάθητε κατά τας δυο τελευταίας ημέρας περιπλανώμενος υπόπτως εις τους αγρούς της περιοχής μας. Οι αρμοδιότητες μου δεν μου επιτρέπουν να σας ανακρίνω και απευθύνθην στας αστυνομικάς αρχάς της πόλης ίνα αναλάβουν αυτές τα περαιτέρω … Κύριε αστυνόμε ο λόγος σε σας". Ο "χωροφύλαξ" μου ζήτησε την ταυτότητα την οποία όμως είχα δώσει στο ξενοδοχείο, που έμενα και τότε με παρεκάλεσε να τους ακολουθήσω στο Τμήμα "για εξακρίβωση στοιχείων και για ενημέρωση του σκοπού της παρουσίας μου στον τόπο" . Πήραμε την ταυτότητα από το ξενοδοχείο και αφού τους εξήγησα για το έργο ... μου είπαν ότι μπορώ να συνεχίσω. Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται 42 χρόνια μετά, όπου όμως στη θέση μου είναι ο γιος μου και στη θέση του "αγροφύλαξ" ή/και του "χωροφύλαξ" είναι ένας πιο αυταρχικός "λιμενοφύλαξ".

Αναλογιζόμουν στη "ψειρού": "Είκοσι χρόνια διδασκαλίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο ... εκεί που σφυρηλατούνται νέοι επιστήμονες ... τι αξία είχαν όταν δίπλα μας υπάρχουν τέτοιοι θύλακες αυταρχικής κρατικής εξουσίας ... όταν υπάρχουν τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ... εν δυνάμει ενόχων ... όπως αυτές στο αστυνομικό μπουντρούμι της Ιεράπετρας".

Και η εμπειρία της επόμενης μέρας ... αφού αφεθήκαμε ελεύθεροι ... γυρίσαμε στην Ιεράπετρα για να πάρουμε το αυτοκίνητο ... Αναζήτησα γύρω από την προκυμαία και το λιμενικό κατάστημα αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος. Εντόπισα αρκετούς, ... κανένας όμως πρόθυμος να καταθέσει ως μάρτυρας ... "σας παρακαλούμε μη μας μπλέκετε με το λιμεναρχείο" ... τι τραγικό αποτέλεσμα ... οι τρομοκρατημένοι πολίτες .. και τα λόγια ενός καταστηματάρχη μεγάλης ηλικίας, που είδε το συμβάν ... "μη τα βάζεις με την εξουσία ... θα σε λιώσουν ... ".

Οι θεσμοί προστασίας του πολίτη ... μικροί θύλακες κατατρομοκράτησης του πολίτη.
... και ένας άλλος φοβισμένος πολίτης μου είπε: "όλο το σκηνικό το βιντεοσκόπησαν δυο Γερμανοί τουρίστες ... που να τους βρούμε τώρα αυτούς να σου δώσουν ένα αντίγραφο …". ... και η εικόνα λοιπόν της χώρας ... προς τα έξω από τα όργανα της τάξης ... "Πόσο πιο ωραία θα ήμασταν χωρίς τέτοιους βαρβάρους" συμπληρώνει κάποιος κύριος που είναι δίπλα και ακούει τον διάλογο ...

Είμαι υπερήφανος που πέρασα μια νύχτα στο μπουντρούμι του αστυνομικού τμήματος Ιεράπετρας με το γιο μου, αλλά και με μια μικρή και ποικίλη πολιτισμικά και εθνικά "παρέα" .. Έχω νέο υλικό για τις διαλέξεις μου και για τα μαθήματά μου ... να αναδείξω και μια άλλη πτυχή του κοινωνικού συστήματος, που ζούμε ... τους μικρούς αλλά σοβαρούς θύλακες της ΝΤΡΟΠΗΣ ...