Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

Τελευταία Ενημέρωση07:55:03 AM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Για τη διαβούλευση για τον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΑνάδειξη της Περιοχής σε Φυσιολατρικό-Πολιτιστικό Πάρκο

Η ελληνική φύση και οι πολλές περιοχές natura με την οποία εστέφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εν τέλει η κύρια αιτία που άνθισε ο πολιτισμός σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο σε διάφορες περιόδους. Η Ελλάδα, η Κρήτη και ιδιαίτερα αυτή η περιοχή συνιστά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιεργημένου περιβάλλοντος, cultural landscape. Το αυτονόητο με αυτήν την τόσο πλούσια σε οικολογικό και πολιτισμικό φορτίο περιοχή θα ήταν να αναδειχθεί σε παγκόσμιας έλξης φυσιολατρικό και πολιτιστικό πάρκο, έναν προνομιακό βωμό αναστοχασμού των ευαίσθητων της γης, όσων αναζητούν αλλαγή του κυρίαρχου παγκοσμίως καταναλωτικού μοντέλου που οδηγεί με ταχείς ρυθμούς τον πλανήτη σε ξέρα. Δεν βρίσκει κανείς εύκολα τέτοιους τόπους για να προκαλέσουν τον επισκέπτη να δει τρόπους απεξάρτησης της ευτυχίας από την κατανάλωση, για να ξανασκεφτεί την έννοια της ύβρεως βάζοντας μέτρο σε όσα μπορεί να κατακτήσει, για να του δείξουν πως η αξία της φύσης δεν οφείλεται στην οικοπεδική ή χρηματιστηριακή της τιμή, αλλά στη δυνατότητά της να μας τρέφει, να μας διδάσκει και να μας εμπνέει ως μούσα, απ’ την εποχή της Σαπφούς ως τον Ελύτη. Το κρητικό τοπίο υπήρξε διαχρονικά η καθολική ποίηση των κατοίκων του νησιού εξ απαλών ονύχων. Όσο είχαν τη σοφία να συνυπάρχουν αρμονικά μαζί του, αυτή η γη τους έδωσε τα μέσα να ζήσουν, να προκόψουν, να δημιουργήσουν ζηλευτό πολιτισμό, από τα μινωικά ανάκτορα ως τις μαντινιάδες. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως που θέλησαν να την πουλήσουν τη γέμισαν πληγές, αλλά πλήγιασαν κι ίδιοι μ’ αυτό που αποκλήθηκε ανάπτυξη.

Περισσοτερα...

Για το Μανόλη Καρέλλη

E-mail Εκτύπωση PDF

Karellis-ManolisΜανόλης Καρέλλης,
έντιμος, δημοκράτης, παθιασμένος με την ελευθεροτυπία και τον πολιτισμό. Από την δημαρχιακή του θητεία κρατάμε ως πηγή έμπνευσης τον εμβληματικό Μουσικό Αύγουστο του Ηρακλείου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Για τη ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον - Άνθρωπος
Αντώνης Ανηψητάκης, Αριστείδης Παπαδάκης

Αυτόνομα και αυτοδιοικητικά στις εκλογές η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

mia-kritiΗ "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος” σε συνέχεια όσων συζητήθηκαν στη Συνδιάσκεψη της 2-2-14 στο Μελιδόνι, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα ως θετική η αυτοδιοικητική ανεξάρτητη πορεία της παράταξης και το έργο των δυο περιφερειακών συμβούλων Α. Ανηψητάκη και Α. Παπαδάκη, αποφασίζει:

1. Να συμμετάσχει αυτόνομα στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε εκλογική επιλογή για όσους βλέπουν την Κρήτη ως πολιτισμική και οικολογική κιβωτό, ως δυνάμει πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια, κέντρο ειρήνης, πολιτισμού και παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Περισσοτερα...

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Λαμπρινό

E-mail Εκτύπωση PDF

Lambrinos-KostasΜιλούσες λίγο ορίζοντας το μέτρο. Πονούσες πολύ βιώνοντας την άμετρη ενεργειακή επέλαση στο νησί. Τιμούμε την ειλικρινή σου προσπάθεια να αντισταθείς. Δεν θα ξεχάσουμε το ανοιχτό σου βλέμμα.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια σε οικογένεια, φίλους, συνεργάτες.

Οι συντοπίτες σου
Αντώνης Ανηψητάκης, Αριστείδης Παπαδάκης
Για τη Μια Κρήτη, περιβάλλον - άνθρωπος.

Επερώτηση για την προώθηση της οικονομίας υπαίθρου στην Κρήτη

E-mail Εκτύπωση PDF

biodiversityΕπερώτηση προς τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου με θέμα τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και των μικρών επιχειρήσεων υπαίθρου μέσα από το μοντέλο του αγροτουρισμού κατέθεσε σήμερα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της κίνησης «Μια Κρήτη, περιβάλλον - άνθρωπος» κ. Αριστείδης Παπαδάκης. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τη σημασία και την αξία όλων των μορφών τουρισμού που έχουν σαν βάση δράσης την ύπαιθρο (οικοτουρισμος, τουρισμός δράσεων, περιπατητικός κ.ά.) και του αγροτουριστικού ως δραστηριότητες που συνδέουν άμεσα την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την τοπική γαστρονομία με την παροχή υπηρεσιών ξενάγησης, διασκέδασης, εκμάθησης, φιλοξενίας και εστίασης. Γενικότερα είναι γνωστό ότι η οικονομία υπαίθρου συμβάλλει στη βελτίωση του εισοδήματος και των συνθηκών εργασίας των κοινωνιών της ενδοχώρας, στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο διαμονής του, στη βελτίωση και διάθεση των τοπικών προϊόντων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά. προέρχεται και οργανώνεται από τον τοπικό πληθυσμό ή τους τοπικούς φορείς και προσελκύει επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα.

Περισσοτερα...

Σελίδα 7 από 24