Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης που ψηφίστηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση!

E-mail Εκτύπωση PDF

Kriti-xoris-skoupidiaΗ ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει τον νέο ΠΕΣΔΑ της Κρήτης που είναι προσανατολισμένος στην εναλλακτική διαχείριση, με πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Ο νέος σχεδιασμός μοιράζεται σε 6 μονάδες σε όλο το νησί αντί για τις 2 του προηγούμενου σχεδιασμού που ήταν απίθανο να εφαρμοστεί. Κρίνουμε επίσης ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα εξέλιξη το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των έργων του Σχεδιασμού είναι εξασφαλισμένη από τα Κοινοτικά ταμεία, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Περισσοτερα...

Οι 16 Προτάσεις μας για τη βελτίωση του Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

kados-euroΗ αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ θεωρούμε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και στη φάση αυτή δεν κρίνουμε σκόπιμο να ανατραπεί ο σχεδιασμός ώστε να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς εμπόδια. Ωστόσο είναι σκόπιμο να γίνουν παρατηρήσεις και προτάσεις που μπορούν να τον βελτιώσουν στα σημεία είτε στη φάση της εφαρμογής είτε σε ένα επόμενο στάδιο. Και αυτό διότι στον προτεινόμενο Σχεδιασμό οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων είναι ευνοημένες σε σύγκριση με τις μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να περιορίζεται η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση σε χαμηλά επίπεδα. Ακριβώς γι αυτή την ανισορροπία, επειδή δηλαδή ευνοείται η επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, ο κίνδυνος να επιστρέψει αργότερα η πρόταση της καύσης εξακολουθεί να είναι υπαρκτός. Αυτή η ανισορροπία οφείλεται κυρίως στη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας βιολογικής ξήρανσης, αλλά και στο ενδεχόμενο η λειτουργία των άλλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων να προσανατολιστεί περισσότερο στην παραγωγή καύσιμου RDF (πλαστικό, χαρτί και άλλα καύσιμα υλικά) παρά στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Περισσοτερα...

Βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία το κλείσιμο της ΕΡΤ

E-mail Εκτύπωση PDF

PhimosisΤο αίτημα για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα έβαζε τάξη στο χώρο των συχνοτήτων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούσε την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό των πολιτών λόγω κυρίως της ποικιλότροπης ασυδοσίας των ιδιωτικών ΜΜΕ, αλλά και του κομματισμού στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ενταφιάζεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ που προωθείται. Η δημοκρατία αλλά και ο ευρωπαϊσμός τον οποίο επικαλούμαστε πλήττεται καίρια. Η πολιτική προβολή στο εξής θα εξαρτάται πολύ περισσότερο απ’ το πόσα δίνεις και όχι από το τι λες. Η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της.

Περισσοτερα...

Η Κρήτη, η Ημέρα Περιβάλλοντος και το Επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο

E-mail Εκτύπωση PDF

koufonisi-psifidotoΣτο Κουφονήσι, την απροστάτευτη Δήλο του Λιβυκού βγάζουν τις ψηφίδες για σουβενίρ (Φωτογραφία: Κωστής Κοκολάκης).

Η 5η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι για την ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση, Μια Κρήτη - Περιβάλλον και Άνθρωπος, μέρα στοχασμού. Συμπίπτει με την τριετία απ΄ το ξεκίνημα των δύσκολων διαβουλεύσεων που οδήγησαν στη συγκρότησή μας. Συμπίπτει επίσης με την περαίωση των εικονικών διαβουλεύσεων εξπρές για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, 2014-2020.

Περισσοτερα...

Χάνοντας το στόχο

E-mail Εκτύπωση PDF

sustainable-developmentΜετά το Περιφερειακό Συνέδριο για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 και την παρουσίαση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας στις 18 και 17 Μαΐου, παρουσιάζουμε τις απόψεις μας σχετικά με το «νέο ΕΣΠΑ», δηλαδή τη Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).

Περισσοτερα...

Σελίδα 10 από 24