Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: Αρχική

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρη Ερώτηση του Ανηψητάκη για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, των Υγειονομικών αποβλήτων και τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας

E-mail Εκτύπωση PDF

aporrimmata-homateriΠαρότι στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ευρύτατη συναίνεση για την αποφυγή της καύσης και παρότι το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα με διάφορες ευκαιρίες η καθημερινή εικόνα διαχείρισης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Έτσι ενώ π.χ. η Κρήτη συμμετέχει σε διάφορα σχετικά προγράμματα, όπως πρόσφατα για το ζήτημα της εποχικότητας των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές, οι στόχοι της ανακύκλωσης στο νησί φαίνεται πως συνεχώς απομακρύνονται χρονικά.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη. Ειδικότερα ενδιαφέρουν τα εξής:
1. η προώθηση της Πρόληψης γενικότερα,
2. το θέμα της προώθησης του καφέ κάδου για την Διαλογή στην Πηγή των οργανικών υλικών, που θα κάνει την διαφορά στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση στην Κρήτη και θα δρομολογηθεί η επίτευξη των σχετικών εθνικών στόχων,
3. η προώθηση των Πράσινων Σημείων και
4. η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης που δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Περισσοτερα...

Επίκαιρη Ερώτηση του Ανηψητάκη για την Ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε Μνημείο της UNESCO

E-mail Εκτύπωση PDF

spinalongaΓια την ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε μνημείο της UNESCO έχει υπάρξει μια πολυετής προετοιμασία που ξεκίνησε από την Νομαρχία ΛΑΣΙΘΙΟΥ το 2009 και συνεχίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με σύναψη προγραμματικής σύμβαση με το ΤΕΕ-ΤΑΚ που συγκρότησε επί τούτου διεπιστημονική ομάδα. Ο φάκελος με το διαχειριστικό σχέδιο υπεβλήθη στην Περιφέρεια σε δυο φάσεις, το Φεβρουάριο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012, η οποία με τη σειρά της τον διαβίβασε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Με βάση αυτή τη δουλειά η Ελληνική Πολιτεία προώθησε το θέμα στην UNESCO και από τον Ιανουάριο του 2014 υπάρχει στην προκαταρκτική λίστα υποψηφιοτήτων του διεθνούς οργανισμού η Σπιναλόγκα. Από την σχετική ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού όπου γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους ανακήρυξης της Σπιναλόγκας σε μνημείο της UNESCO παραθέτω τα 4 κριτήρια από τα 10 που έχει θέσει η UNESCO ως προϋποθέσεις υποψηφιότητας. Σημειώνω ότι ολόκληρη η ανάρτηση βασίζεται απολύτως στην εργασία της ομάδας του ΤΕΕ που υιοθέτησαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περισσοτερα...

Πρόταση Ανηψητάκη για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου

E-mail Εκτύπωση PDF

Perifereia KrιtιsΠρόταση που έχει καταθέσει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» Αντώνης Ανηψητάκης προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Διανύοντας τους τελευταίους μήνες της θητείας μου ως ΠΣ, αφού το Μάρτη του 2017 θα παραχωρήσω τη θέση μου στον εκλεκτό συνάδελφο Αριστείδη Παπαδάκη στο πλαίσιο της εναλλαγής που εφαρμόζουμε ως παράταξη, θα ήθελα να υποβάλω μια πρόταση που μόνο θετικά νομίζω έχει να προσφέρει και θα συνιστά μια ενδιαφέρουσα καινοτομία για την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας.

Προτείνω σε κάθε συνεδρίαση, μισή ώρα πριν την κανονισμένη έναρξή της να καλούμε στην αίθουσα του ΠΣ έναν επιφανή κρητικό - κρητικιά για μια σύντομη ομιλία 15-20 λεπτών για όποιο θέμα ο ίδιος προκρίνει. Το υπόλοιπο από τη μισή ώρα θα αφορά μια σύντομη παρουσίαση του ομιλητή και την απονομή ενός τιμητικού αναμνηστικού δώρου από τον Περιφερειάρχη ή εσάς ως πρόεδρο του ΠΣ.

Περισσοτερα...

Μια γνώμη που δεν εισακούστηκε για την «επένδυση» στον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-cove
Η παρακάτω επιστολή εστάλη στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στις 30 Ιανουαρίου 2016, εξηγώντας τους λόγους προστασίας της περιοχής Τοπλού - Κάβο Σίδερο. Στις 11 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει το πράσινο φως στην επένδυση της βρετανικής εταιρείας Minoan Group με τις υπογραφές των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη:

Περισσοτερα...

Διεθνή συνέδρια στην ΚΡΗΤΗ το 2015 για περιοχές Natura και για το ρόλο της τον 21ο αιώνα

E-mail Εκτύπωση PDF

crete2015Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΠΣ και τον Περιφερειάρχη Κρήτης που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημά μας να συζητηθεί τώρα, στην αρχή της νέας θητείας μας, η διοργάνωση αυτών των συνεδρίων [1]. H έγκαιρη ενασχόλησή μας με αυτά θα βοηθήσει ποικιλότροπα την Περιφέρεια.

Τα προτεινόμενα συνέδρια είναι συνυφασμένα με το πολιτικό μου όνειρο, τη βαθιά πίστη μου πως το νησί μας σήμερα μπορεί, επειδή διαθέτει το μέγεθος, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους, να βοηθήσει αποφασιστικά την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο, όπως το έκανε τον προηγούμενο αιώνα με τον Βενιζέλο και τη Μάχη της Κρήτης. Μπορεί να το πετύχει με ένα τρόπο διαφορετικό, λιγότερο Αχίλλειο, περισσότερο Οδυσσειακό, με ένα τρόπο σύγχρονο, έξυπνο που δεν θα στηρίζεται σε χαρισματικούς ηγέτες, ούτε θα απαιτεί από το λαό μας την επανάληψη ενός ανεπανάληπτου ηρωισμού.

Περισσοτερα...

Σελίδα 2 από 24