Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λουκρήτιος στον “Ερωτόκριτο

E-mail Εκτύπωση PDF

Loukritios-KornarosΤο Σάββατο 15/7/17 στις 7:30 μ.μ. θα παρουσιαστεί στο Ξενοδοχείο Ίτανος της Σητείας το βιβλίο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη “Ο Λουκρήτιος στον “Ερωτόκριτο” του Βιτσέντζου Κορνάρου και η Εποχή στην Ποίηση του”.

Οι διαδοχικές παρουσιάσεις του βιβλίου της διακεκριμένης γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη δυο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του (Μουσείο Μπενάκη Αθηνών, αίθουσα του Αγίου Μάρκου στο Φόδελε, Παγκόσμιο Συνέδριο για τον 16ο-17ο αιώνα του Ερατωσθένη Καψωμένου στα Χανιά, Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, βιβλιοπωλείο Ιανός και πρόσφατα στο Δήμο Ηρακλείου με την ομάδα “Κιβωτός”) συνεχίζονται με την ιδιαίτερης συμβολικής αξίας παρουσίαση της μελέτης στη Σητεία, γενέτειρα του ποιητή.

Περισσοτερα...

Ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων προγόνων

E-mail Εκτύπωση PDF

fryktoriesΒρισκόμαστε στην δεκαετία του ’80. Ένας νεαρός πεδιαδίτης, καβάλα σ’ ένα άλογο, ακολουθεί ακούραστος δύσβατα μονοπάτια. Επί παντός καιρού και επί χρόνια, ανεβοκατεβαίνει σε κορυφογραμμές και λόφους, ξεπεζεύει, ερευνά διεξοδικά, ανακαλύπτει. Ανακαλύπτει πολύ περισσότερα απ’ ότι θα μπορούσε ποτέ κανείς να υποθέσει, ακολουθώντας τα παλιά ξεχασμένα μονοπάτια. Πρόκειται για έναν άγνωστο ακόμα αρχαιολόγο, τον Νίκο Παναγιωτάκη. Η γιοργαλίδικη φοράδα του, η Ίρα, δωρεά από την σύνταξη ενός βέλγου φιλέλληνα, θα γίνει αχώριστος σύντροφος του και σιωπηλός μάρτυρας πολλών στιγμών έντονης εσωτερικής συγκίνησης. Γιατί η κρητική γη της Πεδιάδας και το Ομφάλιο Πεδίο, που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το πεδίο επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας και καταγραφής του αρχαιολόγου μας, που συλλέγει στοιχεία για την διδακτορική του διατριβή, με την αμέριστη συνδρομή των κατοίκων των χωριών, αποκαλύπτουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους, ένα προς ένα, στον νέο άντρα που σκύβει πάνω τους με σέβας, αγάπη, συγκίνηση, φιλομάθεια, καθώς και απεριόριστη υπομονή και επιμονή.

Περισσοτερα...

Social Design

E-mail Εκτύπωση PDF

social_designΟ όρος σόσιαλ ντιζάιν έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να εμφανίζεται σε ευρεία κλίμακα, χαρακτηρίζοντας σχεδιαστικές εργασίες κοινωνικής παρέμβασης. Πολύ γρήγορα, ο τίτλος αυτός εξελίχθηκε σε κατηγορία του ντιζάιν με όλο και περισσότερους σχεδιαστές - θιασώτες, αλλά και με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό διοργανώσεων, με εκθέσεις και με έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα. Δεν μπορώ να εξηγήσω την αυθόρμητη και ταχύτατη ανάπτυξη του σόσιαλ ντιζάιν ως είδος γραφιστικής, αφού ως ενασχόληση δεν προσφέρει κέρδη και αναγνώριση, ούτε ανοίγει δρόμους καριέρας σε επαγγελματικά πελαγωμένους σχεδιαστές. Μια τέτοια ενασχόληση αφορά αποκλειστικά πολίτες ενεργούς και πολιτικά συνειδητοποιημένους. Πολίτες διαμετρικά αντίθετους προς το δόγμα της αφασικής νεοφιλελεύθερης κοινωνικής συμπεριφοράς. Για να το διατυπώσω με απόλυτη ειλικρίνεια, αφορά σχεδιαστές με αριστερή σκέψη και όχι επαγγελματίες που κοιτάζουν να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους.

Περισσοτερα...

Εκδηλώσεις για τη Βικελαία στο Ηράκλειο

E-mail Εκτύπωση PDF

vikelaiaΜετά την επιτυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 Απρίλιου και έχοντας συγκεντρώσει ως τώρα περίπου 6.000 υπογραφές, η ανεξάρτητη κίνηση δημοτών ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της για τη θεσμική και κτηριακή αποκατάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, με εκδηλώσεις την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου, σκοπεύοντας στην περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Περισσοτερα...

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ

E-mail Εκτύπωση PDF

kriti-katohi228η Οκτωβρίου 1940. Εβδομήντα χρόνια περάσανε απ’ εκείνο το πρωινό, που ο αγουροξυπνημένος δικτάτορας δέχτηκε την επίσκεψη του πρέσβη της φασιστικής Ιταλίας. «Γη και ύδωρ» ζήτησε ο διψαλέος κατακτητής.

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 2