Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Περάστε κόσμε, πουλάμε φτηνά

E-mail Εκτύπωση PDF

politai«Στο καφενείον «Η ΕΛΛΑΣ» ο σαλτιμπάγκος πουλά τα νούμερα φτηνά... Τα νούμερα εμπλουτίζονται καθημερινά. Πρόσφατα προτάθηκε να παραμείνει στην Κρήτη ο Σήφης ο κροκόδειλος. Για να «αναπτυχθεί η περιοχή», όπως δήλωσαν όσοι προσμένουν εναγωνίως μεσσίες «επενδυτές» για να «αναπτυχθούν» ως διά μαγείας οι «αναξιοποίητες» περιοχές.

Αλλά τι έκανε η πολιτεία γι' αυτές τις περιοχές; Οργάνωσε κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, συστήματα διαχείρισης-αξιοποίησης αποβλήτων; Προώθησε σωστό χωροταξικό σχεδιασμό για να τις προστατεύσει από καταπατήσεις, πυρκαγιές, υπερβόσκηση, ρύπανση, κακοδιαχείριση; Στήριξε την πρωτογενή παραγωγή χωρίς στρεβλές επιδοτήσεις; Κατεδάφισε αυθαίρετα που φυτρώνουν δεκαετίες τώρα σε όλη τη χώρα, ή μήπως τα ανέδειξε στην πιο οργανωμένη διαδικασία "οικιστικής υποανάπτυξης", επιβραβεύοντας με νομιμοποιήσεις, εκπτώσεις και bonus τους αυθαιρετούντες ιδιώτες; Οι απαντήσεις είναι αποτυπωμένες στο σώμα της ρημαγμένης χώρας στο οποίο ασελγούσαν επί δεκαετίες οι ίδιοι άρχοντες που τώρα παρουσιάζονται σαν προστάτες, εκπρόσωποι της "ανάπτυξης".

Περισσοτερα...

Για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων

E-mail Εκτύπωση PDF

aerodromio-chanionΜε αφορμή τις εν εξελίξει αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, φέρνω στο μυαλό μου τις κατά καιρούς πολιτικές δηλώσεις: «Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο από μόνο του. Ένα εκτροφείο σκανδάλων. Και είναι πρωτοφανές σε μια ευνομούμενη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ και να αρνούνται να τα προσκομίσουν», επανέλαβε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή κυβέρνηση εκποιεί αντί πινακίου φακής τη δημόσια περιουσία, με γνώμονα τις ιταμές εντολές των δανειστών κι όχι τη βούληση του εκλογικού σώματος, χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος για μιαν εθνική αναπτυξιακή στρατηγική ή την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Περισσοτερα...

Ανάπτυξη, η λύση ή το πρόβλημα;

E-mail Εκτύπωση PDF

shadow-growthΜε τον όρο ανάπτυξη συνήθως εννοούμε την οικονομική ανάπτυξη η αλλιώς την οικονομική μεγέθυνση την αύξηση του εθνικού προϊόντος και κατ επέκταση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων. Συμβαίνει όμως αυτό στις αναπτυγμένες η στις αναπτυσσόμενες χώρες ειδικά αν πάρουμε σα γνώμονα του επιπέδου ζωής την ποιότητα;

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η ανάπτυξη, στην ανεξέλεγκτη μορφή της χωρίς σχεδιασμό και υποδομές, έχει δημιουργήσει εκτός από τον πλουτισμό και κάποιες συνέπειες στη υγεία την κοινωνική ζωή το οικοσύστημα και το μέλλον των επόμενων γενιών, μερικές από τις οποίες είναι μη αναστρέψιμες και άλλες είναι πολύ άσχημες.

Περισσοτερα...

Παρέμβαση για το αεροδρόμιο Καστελλίου

E-mail Εκτύπωση PDF

aerodromio-irakliouΤων Ν. Λεβεντάκη - Αγ. Νεραντζάκη*

Το κείμενο αυτό εκφράζει αυτονόητα τους υπογραφόμενους ως πολίτες. Μας εκφράζει όμως και σαν μέλη Ομάδας Εργασίας, που συγκροτήθηκε από το ΤΕΕ/ΤΑΚ πριν πολλά χρόνια, προκειμένου να αποφανθεί για τη λειτουργία ενός αεροδρομίου της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης. Εκτός εναλλακτικών εκδοχών χάραξης αεροδιαδρόμου στη Ν. Αλικαρνασσό, η Ομάδα μας είχε αξιολογήσει και τις θέσεις Τυμπακίου και Καστελλίου στο Ν. Ηρακλείου, Ιεράπετρας που τότε συζητιόταν για αεροδρόμιο του Ν. Λασιθίου και Λατζημά του Ν. Ρεθύμνου. Προκαταρτικά συμπεράσματα και εκτιμήσεις μας παρουσιάστηκαν σε συσκέψεις της Περιφέρειας Κρήτης και του τότε Δήμου Αλικαρνασσού. Στοιχεία της μελέτης μας και ειδικότερα ισοθορυβικές καμπύλες επιβάρυνσης για εναλλακτικές εκδοχές διαδρόμων του Α-Λ Αλικαρνασσού χρησιμοποιήθηκαν, χωρίς την έγκρισή μας, σε εκπονούμενη τότε μελέτη. Κατά τα λοιπά, όμως, δεν παρουσιάστηκε ποτέ ολοκληρωμένη η μελέτη μας, ούτε αποζημιώθηκε φυσικά από οποιοδήποτε φορέα. Αυτή η παρέμβασή μας για το αεροδρόμιο Καστελλίου, που γίνεται για πρώτη φορά, βασίζεται σε αρχές και κατευθύνσεις που πρυτάνευσαν στο έργο που προαναφέρθηκε.

Περισσοτερα...

Το αεροδρόμιο στην Πεδιάδα και η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική κρίση

E-mail Εκτύπωση PDF

 Φωτογραφία από το http://www.heraklion-airport.infoΕισήγηση στην ημερίδα «Ενημέρωση- συζήτηση για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στην Πεδιάδα» που διοργάνωσε η η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδος», στο Θραψανό την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011.

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 3