Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΘΑΛΑΣΣΑ

Αλήθεια, χρειαζόμαστε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;

E-mail Εκτύπωση PDF

Oil spill burned in the seaΗ Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου νότια της Κρήτης είναι στην Περιφέρεια Κρήτης για γνωμοδότηση και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018. Δεν έχουμε όμως ακόμα καταλάβει το μέγεθος της απειλής. Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η οικονομία της χώρας μας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του τουρισμού και της αλιείας απειλείται ευθέως από το ενδεχόμενο μιας ή περισσότερων πετρελαιοκηλίδων αλλά και από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος. Οι εξορύξεις αυτές σχεδιάζεται να γίνουν σε πρωτόγνωρα βάθη χιλιάδων μέτρων με άγνωστες συνέπειες καθώς δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη τεχνολογία. Ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών η ζωή στις θάλασσές μας, τα δελφίνια, οι φάλαινες φυσητήρες αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν θανάσιμα. Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ των εξορύξεων αμφίβολων ποσοτήτων υδρογονανθράκων από πολύ μεγάλα βάθη είναι σαθρά. Ο ανταγωνισμός στο χώρο της ενέργειας είναι πολύ έντονος και ήδη έχουμε εμπλακεί σε γεωπολιτικές συγκρούσεις χωρίς να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Περισσοτερα...

H Greenpeace για τα χημικά όπλα της Συρίας

E-mail Εκτύπωση PDF

syria chemical ewapons distractionΤα χημικά όπλα δεν έχουν καμία θέση στον πλανήτη. Στην περίπτωση των χημικών της Συρίας, η καταστροφή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Η διαφάνεια και η ενημέρωση είναι τα μόνα όπλα που μπορούν να διαλύσουν την ανασφάλεια και ανησυχία που απλώνεται στους πολίτες. Και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη Συρία, με δεδομένη τη ρευστότητα της εμπόλεμης κατάστασης και τη στάση της κυβέρνησης, η απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων είναι απαραίτητες. Μεγάλες ανησυχίες όμως γεννά και η τύχη τους μετά την απομάκρυνση, αφού δεν υπάρχει ούτε ιδανική ούτε καθαρή λύση.

Περισσοτερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

diadromi-aporripsisΗ Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία το θέμα της καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Εφόσον η τέλεση της διαδικασίας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υφίσταται πλέον εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και την πληροφόρηση από την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), η προτεινόμενη μέθοδος είναι αποδεκτή, μόνον αν τηρηθούν μέγιστα μέτρα ασφαλείας. Η οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στο έδαφος ενδέχεται να εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους και προβλήματα για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Τα μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να περιλαμβάνουν: λειτουργία του αντιδραστήρα εν πλώ μόνον κάτω από τις επιτρεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες, πρόβλεψη ασφαλούς ελλιμενισμού του πλοίου αν η κατάσταση κυμματισμού δεν είναι ευνοϊκή, συνεχή έλεγχο των εγκαταστάσεων και του αντιδραστήρα στο πλοίο, και παρακολούθηση-μετρήσεις των ενδεχόμενων εκπομπών προς το θαλάσσιο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Περισσοτερα...

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

syriachemicalweaponsdistractionΌπως θα γνωρίζετε, την Κυριακή 9.3.2014 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι της Σούδας κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Στην συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 συμπολίτες μας από όλη την Κρήτη καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων, Εκκλησίας, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων, επιστημονικών συλλόγων, Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτικών δυνάμεων-κομμάτων, συλλογικοτήτων, και κινημάτων. Η μεγαλειώδης αυτή συγκέντρωση, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήταν από μόνη της μια μαζική απάντηση σε όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα όταν πρόκειται για αποφάσεις τέτοιας σοβαρότητας που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.

Την ίδια μέρα, με πρωτοβουλία του συντονιστικού Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο Εργατικό Κέντρο Χανίων και στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων, συλλόγων, συλλογικοτήτων κλπ και συναποφασίστηκε να κληθούν όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στην παραπάνω συγκέντρωση καθώς και όσοι δεν έχουν ακόμα συμμετάσχει δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο εύρος στην συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε:
• Να είναι παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην Παγκρήτια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο μαρτυρικό Αρκάδι την Κυριακή 23.3.2014 και ώρα 12:30
• Να διαμορφώσουμε από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις, σε Παν-Μεσογειακό επίπεδο για να αναδειχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Αντίστοιχες συναντήσεις προγραμματίζονται στο Ηράκλειο την Παρασκευή 14.3.2014 και ώρα 19:30 στο ΤΕΕ/ΤΑΚ και στον Άγιο Νικόλαο τη Δευτέρα 17.3.2014 και ώρα 14:30 στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας.

Οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές (πρωτοβουλία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στο σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ‘’εξουδετέρωση’’ αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλώ, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray, με την μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής -όπως με εγκληματική αδιαφορία δηλώνουν- δράσης.

Ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος και για τον λόγο αυτό απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση που σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
• να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων
• να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η ‘’εξουδετέρωση’’ (Ιταλία και Μάλτα).

Να δηλώσουμε επίσης πως όλοι εμείς που παίρνουμε μέρος σε αυτή την Παγκρήτια συστράτευση στο ιστορικό Αρκάδι:
• πιστεύουμε ότι μοναδική οριστική λύση είναι, όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση
• λέμε όχι σε όλους τους πολέμους.

Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθητοποίηση σας για αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα και πιστεύοντας βαθειά ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει να διαχυθεί ευρέως και να υποστηριχθεί έμπρακτα τουλάχιστον από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης, ζητούμε τη δημόσια στήριξή σας που θα προσδώσει βαρύτητα και κοινωνική ευρύτητα στο εγχείρημα αυτό και την ενεργό συμμετοχή σας στην Παγκρήτια συνάντηση στο μαρτυρικό Αρκάδι με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που μπορείτε να επηρεάσετε και πρακτική διευκόλυνση των συντοπιτών μας για τη μετάβασή τους στον τόπο συγκέντρωσης.

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ:
Ρούσσος Κυπριωτάκης: Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων
Γιάννης Χαρωνίτης: Πρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ
Σωκράτης Βαρδάκης: Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου
Φανή Κουτσουμπού: Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου
Γιάννης Δαγκωνάκης: Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου
Πολυάνθης Συγγελάκης: Μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για την Γάζα»

Επικοινωνία: email: eirinimesogeios@gmail.com, τηλ: 6972350768 (Γιάννης Χαρωνίτης) και 6978512779 (Πολυάνθης Συγγελάκης).

Τελευταία ευκαιρία για τις θάλασσες και την αλιεία μας...

E-mail Εκτύπωση PDF

archipelagos-ocean2012Ξεκίνησε η διαδικασία με την κατάθεση πρότασης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην Ε.Ε.

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 2