Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Υπέρ Αδυνάτου Γεωργού

E-mail Εκτύπωση PDF

farmerΗ έκδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των προσωρινών δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης στους ενεργούς γεωργούς εμφάνισε πολλά σφάλματα όπως όλοι γνωρίζουμε.
Για ορισμένα είναι όντως υπεύθυνος ο γεωργός. Άλλα οφείλονται ουσιαστικά στη γραφειοκρατία διότι ο υπογράφων γεωργός μέσα στο χάος των στοιχείων έχει χάσει πια τον έλεγχο του τι υπογράφει. Ένδειξη του πολυπλόκου του πράγματος είναι το πλήθος των υπηρεσιών που εμπλέκονται. Ωστόσο αυτή είναι η φύση του κράτους μας και ίσως του κράτους γενικότερα.

Περισσοτερα...

Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών: Νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συμβατική ποικιλία ντομάτας!

E-mail Εκτύπωση PDF

tomatoTo Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών επεκτείνει τις δουλειές του με πατέντες στη ζωή: Νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή.

25, Αυγ. 2015 / Μονοπώλιο σε συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιεινά συστατικά, γνωστά ως φλαβονοειδή, χορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPΟ), στην Eλβετική εταιρία Syngenta. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) καλύπτει τα ίδια τα φυτά, τους σπόρους και τους καρπούς τους. Η πατέντα EP1515600 περιγράφει τη διασταύρωση άγριων ποικιλιών ντομάτας με εξημερωμένα ποικιλίες. Τα φυτά δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά, αλλά προέρχεται από κλασσικές μεθόδους αναπαραγωγής.

Περισσοτερα...

Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σωτήρες του πρωτογενή τομέα

E-mail Εκτύπωση PDF

endohora-kritiΚατά την προεκλογική εκστρατεία παρακολούθησα την πλειοψηφία των υποψηφίων Περιφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων να επιδίδονται σε ένα αγώνα «σωτηρίας» της ενδοχώρας και των παραγωγών του πρωτογενή τομέα.

Γράφοντας πάρα πολλά άρθρα στα οποία ανακύκλωναν τις ίδιες λέξεις αλλάζοντας τους μόνο τη σειρά.

Σκοπός όλων, είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών και συναιτερισμων (!), η σύνδεση των προϊόντων με τον τουρισμό, η δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο.

Η συνεργασία μου με τοπικούς φορείς, οργανώσεις και απλούς παραγωγούς, στη Κρήτη (και στο εξωτερικό), στο μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου, με κάνει να ρωτήσω «πως θα το καταφέρουν ;» Πως ονομάζεται το μοντέλο αυτό, πως θα το δημιουργήσουν τεχνικά (καλές οι προθέσεις αλλά ο δρόμος προς τη κόλαση είναι στρωμένος από αυτές), ποιες υπηρεσίες θα το υποστηρίξουν (η Περιφέρεια δυσκολεύεται να ελέγξει ακόμη και τα σφαγεία).

Περισσοτερα...

Το γάλα βγάζει τις μάσκες

E-mail Εκτύπωση PDF

milk-cowΜαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά άρθρα που καλείται να υπογράψει και πάλι το προτεκτοράτο είναι και αυτό για το γάλα, που ξυπνώντας κάποιες συνειδήσεις έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη μνημονιακή κυβέρνηση.

Το πρόβλημα: Πως θα μπορέσει να αλωθεί η Ελληνική αγορά από γάλατα εισαγωγής αδιαφορώντας αν ο ανερχόμενος εγχώριος κλάδος της αγελαδοτροφίας εξαφανιστεί και μαζί με αυτόν ένας δυναμικός τομέας οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ.

Ο τρόπος: Βάπτιση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε φρέσκο γάλα έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επέκταση των ημερών διατήρησης του δήθεν φρέσκου γάλακτος που θα δώσει την δυνατότητα για αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε δήθεν φθηνότερες τιμές (τους πήρε ο πόνος για τον Έλληνα καταναλωτή).

Περισσοτερα...

Λαθροϋλοτομία ή κοινωνικά δίκαιη καυσοξύλευση;

E-mail Εκτύπωση PDF

lathroylotomiaΔυνατότητες των ελληνικών δασών για περισσότερη νόμιμη υλοτομία και απασχόληση.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας άσκησαν πιέσεις στο περιβάλλον μέσα από τις λαθραίες υλοτομίες, ενώ η έλλειψη διαχείρισης των δασών και οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης με καυσόξυλα των ασθενέστερων νοικοκυριών στέρησε σε αυτά την ευκαιρία να επωφεληθούν από το δάσος χωρίς να απειλήσουν την οικολογική ισορροπία. Έτσι, πολύ σύντομα, η λαθροϋλοτομία κατέστη ο πρώτος κίνδυνος υποβάθμισης των δασών σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 4