Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αναφορά για τροχοφόρα σε ευαίσθητες περιοχές

E-mail Εκτύπωση PDF

enduro-psiloreitis1Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε και στην Κρήτη όλο και συχνότερα μάρτυρες παράνομων δραστηριοτήτων με τροχοφόρα όπως τζιπ, γουρούνες, εντούρο κ.ά. σε παραλίες, κοίτες ποταμών, υγροτόπους και ορεινά μονοπάτια, που γίνονται είτε για ιδιωτική διασκέδαση είτε για βιοπορισμό χωρίς κανένα έλεγχο. Είναι τόσο μεγάλη η ασυδοσία ώστε αυτοί που κάνουν αυτές τις δραστηριότητες συχνά τις βιντεοσκοπούν και τις αναρτούν με περηφάνια στο διαδίκτυο είτε για να δουν όλοι τα κατορθώματά τους είτε για διαφήμιση.

Περισσοτερα...

Μνημεία στην εποχή των μνημονίων

E-mail Εκτύπωση PDF

Porto-Sidero marines PoleitaiΤης Όλγας Σακαλή*

Αποτελεί κοινό τόπο ότι, κατά την τελευταία πενταετία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το περιβάλλον -φυσικό και πολιτιστικό- και οι δημόσιοι χώροι αντιμετωπίζονται αποκλειστικά σαν ένα -ακόμη- πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν διστάζουν, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής πίεσης, να παραχωρήσουν τα φυσικά και πολιτιστικά αγαθά της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα που επαγγέλλονται την πολυπόθητη «ανάπτυξη». Ο κυβερνητικός διαχειριστικός μοχλός της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι άλλος από το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, όχι μόνο δεν καταργήθηκε, όπως είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, πριν καν συγκροτηθεί με τη νέα του μορφή ως υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, συνεχίζει με εντατικότερους και ταχύτερους ρυθμούς την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι στα αγαθά αυτά περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Περισσοτερα...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ΕΣΧΑΣΕ της Loyalward στο Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavosider-vai-notforsaleΠροσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν σήμερα 17 φορείς και 123 πολίτες κατά του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το σχέδιο «Ίτανος Γαία» της Loyalward στον Κάβο Σίδερο. Την προσφυγή υπογράφουν οι οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι Φίλοι της Φύσης, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA και η Οργάνωση Γη, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Παλαικάστρου. Διαβάστε την ανακοίνωση:

Περισσοτερα...

Το ίδιο επικίνδυνο για το μέλλον της περιοχής το νέο σχέδιο της Loyalward στον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΜε τη νομοθεσία της κρίσης, μεταξύ των άλλων, εκχωρήθηκε  από το καταρρέον ελληνικό κράτος το δικαίωμα του χωροθετείν σε ιδιώτες , οι οποίοι μπορούν πλέον με τα "ΕΣΧΑΣΕ" να εκπονούν κατ' όνομα στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ασχολούμενοι μόνο με τα "οικόπεδα" τους, αγνοώντας τι γίνεται στις όμορες εκτάσεις. Με μεγάλη ανησυχία μάθαμε ότι δημοσιεύτηκε το Μάρτιο το Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε το σχέδιο ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στον Κάβο Σίδερο. Αμέσως ξανάρχισαν τα γνωστά δημοσιεύματα για ανάπτυξη της περιοχής και για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Περισσοτερα...

Τα ‘Greenfields’ του ΤΑΙΠΕΔ

E-mail Εκτύπωση PDF

Τρεις κατηγορίες ακινήτων του δημοσίου προς εκποίηση εμφανίζονται στους καταλόγους του ΤΑΙΠΕΔ: greenfields, income producing και operational buildings. Από αυτές, η πρώτη δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες. Διότι, σε αντίθεση με τις άλλες δύο κατηγορίες που αφορούν σε εκποίηση καθαρά εμπορικής περιουσίας (συνήθως κτήρια ή τουριστικές μονάδες) και όπου η «αξιοποίηση» δεν θα αλλάξει τη χρήση των «ακινήτων» (τα κτήρια παραμένουν κτήρια, τα ξενοδοχεία παραμένουν ξενοδοχεία κ.ό.κ.), η εκποίηση «χωραφιών» θα επιφέρει καταστροφική αλλαγή χρήσης σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα φυσικών περιοχών.

issos kerkyra
Το Greenfield (αυτό εικονίζει το ΤΑΙΠΕΔ) στον Ίσσο στην Κέρκυρα. Περιοχή Natura-2000. Στο βάθος η λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Σχεδόν 1.800 στρέμματα προτείνονται για ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες και γκολφ.

 

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 3