Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ

Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.

Αλήθεια, χρειαζόμαστε τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;

E-mail Εκτύπωση PDF

Oil spill burned in the seaΗ Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου νότια της Κρήτης είναι στην Περιφέρεια Κρήτης για γνωμοδότηση και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018. Δεν έχουμε όμως ακόμα καταλάβει το μέγεθος της απειλής. Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η οικονομία της χώρας μας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του τουρισμού και της αλιείας απειλείται ευθέως από το ενδεχόμενο μιας ή περισσότερων πετρελαιοκηλίδων αλλά και από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος. Οι εξορύξεις αυτές σχεδιάζεται να γίνουν σε πρωτόγνωρα βάθη χιλιάδων μέτρων με άγνωστες συνέπειες καθώς δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη τεχνολογία. Ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών η ζωή στις θάλασσές μας, τα δελφίνια, οι φάλαινες φυσητήρες αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν θανάσιμα. Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ των εξορύξεων αμφίβολων ποσοτήτων υδρογονανθράκων από πολύ μεγάλα βάθη είναι σαθρά. Ο ανταγωνισμός στο χώρο της ενέργειας είναι πολύ έντονος και ήδη έχουμε εμπλακεί σε γεωπολιτικές συγκρούσεις χωρίς να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Περισσοτερα...

Τα πετρέλαια της Κρήτης και ο χιτλερικός David Irving

E-mail Εκτύπωση PDF

exedra xerokamposτου Αντώνη Ανηψητάκη [1]

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εξόρυξη πετρελαίων στη θάλασσα, δυτικά της Κρήτης, έκλεισε στις 25/8 τη δημόσια διαβούλευσή της [2]. Στα μουλωχτά, ως είθισται για τα σοβαρά θέματα, όταν τα μπάνια του λαού συνεχίζονται, μαζί με τα κάθε άλλο παρά νηφάλια λόγια για τη μνημονιακή έξοδο και ακριβώς ένα μήνα από την τραγωδία στο Μάτι. Αν προς στιγμή ξεχάσουμε τις θλιβερές ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Πολιτείας και ξεφύγουμε από την παθογενή μας εσωστρέφεια θα διαπιστώσουμε ότι οι φετινές πυρκαγιές στην Αττική, στην Πορτογαλία και Σουηδία, για να περιοριστώ σε αυτό το τεράστιο τρίγωνο, συνδέονται με την προϊούσα κλιματική αλλαγή για την οποία ενέχονται πρωτίστως τα πετρέλαια.

Περισσοτερα...

Τεχνικό Επιμελητήριο: Χωρίς τεκμηρίωση το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

E-mail Εκτύπωση PDF

Eirini-VrenzouΓια έργο χωρίς τις αναγκαίες μελέτες και χωρίς επιστημονικά δεδομένα μιλά η κ. Ειρήνη Βρέντζου, πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης.

Την απουσία σχεδιασμού και τεκμηρίωσης για τη χωροθέτηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι επισημαίνει η πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ειρήνη Βρέντζου.

 

Περισσοτερα...

Απαθής η στάση της Περιφέρεειας Κρήτης για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

E-mail Εκτύπωση PDF

aerodromio-irakliouΕνημέρωση από την Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας μετά την παρουσία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για το θέμα της αναθεωρημένης ΜΠΕ για το αεροδρόμιο Καστελλίου. Μια συζήτηση από την οποία έγινε εμφανές ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση για τις συνέπειες και τον σχεδιασμό του έργου, όπως τόνισαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι από διαφορετικές παρατάξεις.

Περισσοτερα...

Ευφυής αντιμετώπιση της ερημοποίησης και βιο-οικονομία

E-mail Εκτύπωση PDF

desertification-dry-cropΠαγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης

της Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη
Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η Γραμματεία της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (ΔΣΚΕ) διακηρύττει «η γη έχει αληθινή αξία, επενδύστε σ’ αυτήν» και καλεί παραγωγούς, καταναλωτές και πολιτικούς να κάνουν ‘έξυπνες’ επενδύσεις στη γη που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση της.

Περισσοτερα...

Συστηματική η καταπάτηση αιγιαλού από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

E-mail Εκτύπωση PDF

boulntoza paraliaΣυστηματική η καταπάτηση και καταστροφή αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του δημοσίου από ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις. Οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα!

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων έχουν αποθρασυνθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αντιδρούν οι πολίτες καταγγέλλοντας τις ακραίες αυθαιρεσίες στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο, στη Χρυσή, στη Σταλίδα, τη Χερσόνησο, στις Γούβες, στα Χανιά και αλλού.

Περισσοτερα...

Αναφορά για τροχοφόρα σε ευαίσθητες περιοχές

E-mail Εκτύπωση PDF

enduro-psiloreitis1Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε και στην Κρήτη όλο και συχνότερα μάρτυρες παράνομων δραστηριοτήτων με τροχοφόρα όπως τζιπ, γουρούνες, εντούρο κ.ά. σε παραλίες, κοίτες ποταμών, υγροτόπους και ορεινά μονοπάτια, που γίνονται είτε για ιδιωτική διασκέδαση είτε για βιοπορισμό χωρίς κανένα έλεγχο. Είναι τόσο μεγάλη η ασυδοσία ώστε αυτοί που κάνουν αυτές τις δραστηριότητες συχνά τις βιντεοσκοπούν και τις αναρτούν με περηφάνια στο διαδίκτυο είτε για να δουν όλοι τα κατορθώματά τους είτε για διαφήμιση.

Περισσοτερα...

Το 17ο Εργαστήριο Νέων για την Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων στο ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, από 22-29 Ιουλίου 2017

E-mail Εκτύπωση PDF

Το 17ο Εργαστήριο Νέων για την Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων της Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας Γυναικών Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, (WINPEACE) πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, από 22-29 Ιουλίου 2017, με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Βουλής των Ελλήνων.

Τα «Εργαστήρια Νέων για την Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων» απευθύνονται σε μαθητές/τριες 15 – 16 ετών, γίνονται υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτικών – συντονιστών και στοχεύουν, μέσα από συνεργατικές και συμμετοχικές μεθόδους μάθησης και βιωματικές ασκήσεις ώστε να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες στάσεις, αξίες και δεξιότητες που ενισχύουν τη συμβίωση με τους άλλους, μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την μη βία και την εμπέδωση της κατανόησης και της αλληλεγγύης με όσους έχουν διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και γλώσσα.

Περισσοτερα...

Ο Λουκρήτιος στον “Ερωτόκριτο

E-mail Εκτύπωση PDF

Loukritios-KornarosΤο Σάββατο 15/7/17 στις 7:30 μ.μ. θα παρουσιαστεί στο Ξενοδοχείο Ίτανος της Σητείας το βιβλίο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη “Ο Λουκρήτιος στον “Ερωτόκριτο” του Βιτσέντζου Κορνάρου και η Εποχή στην Ποίηση του”.

Οι διαδοχικές παρουσιάσεις του βιβλίου της διακεκριμένης γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη δυο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του (Μουσείο Μπενάκη Αθηνών, αίθουσα του Αγίου Μάρκου στο Φόδελε, Παγκόσμιο Συνέδριο για τον 16ο-17ο αιώνα του Ερατωσθένη Καψωμένου στα Χανιά, Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, βιβλιοπωλείο Ιανός και πρόσφατα στο Δήμο Ηρακλείου με την ομάδα “Κιβωτός”) συνεχίζονται με την ιδιαίτερης συμβολικής αξίας παρουσίαση της μελέτης στη Σητεία, γενέτειρα του ποιητή.

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 27