Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ

Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.

Οι ΑΠΕ, τα "μυρμήγκια", οι "λαγοί" και οι δεσπότες

E-mail Εκτύπωση PDF

anemogennitries-se-dasosΣτις 3/10/2015 η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" προσπάθησε να ξεκινήσει εργασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο χωριό Άρδακτος, στην επαρχία Αγίου Βασιλείου-Ρέθυμνο. Λίγες μέρες πριν οι κάτοικοι είχαν αποφασίσει σε λαϊκή συνέλευση ότι ήταν αρκετό το κοινωνικό-περιβαλλοντικό αίσχος του αιολικού πάρκου στα Σιδερωτά και ότι άλλη ανεμογεννήτρια δε θα μπει στη περιοχή.

Του Δημήτρη Ψαρρά*

Περισσοτερα...

Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών: Νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συμβατική ποικιλία ντομάτας!

E-mail Εκτύπωση PDF

tomatoTo Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών επεκτείνει τις δουλειές του με πατέντες στη ζωή: Νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή.

25, Αυγ. 2015 / Μονοπώλιο σε συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιεινά συστατικά, γνωστά ως φλαβονοειδή, χορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPΟ), στην Eλβετική εταιρία Syngenta. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) καλύπτει τα ίδια τα φυτά, τους σπόρους και τους καρπούς τους. Η πατέντα EP1515600 περιγράφει τη διασταύρωση άγριων ποικιλιών ντομάτας με εξημερωμένα ποικιλίες. Τα φυτά δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά, αλλά προέρχεται από κλασσικές μεθόδους αναπαραγωγής.

Περισσοτερα...

Η περιπέτεια δύο επιστημόνων

E-mail Εκτύπωση PDF

Papadakis prisonersΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ

Η περιπέτεια δυο επιστημόνων που αντιμετώπισαν την αυταρχικότητα οργάνων και αρχών της δημόσιας τάξης στην Ιεράπετρα Λασιθίου από Χρ. Αναγνώστου, Δ/ντή Ερευνων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και διδάσκοντα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Περισσοτερα...

Η αναθεώρηση του Χωροταξικού της Κρήτης και τα αεροδρόμια

E-mail Εκτύπωση PDF

horotaxikoΈχουν περάσει σχεδόν 22 χρόνια από το 1993 όταν άρχισε να σχεδιάζεται η λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αεροδρόμιου στο Ηράκλειο και 12 χρόνια από το 2003 όταν εγκαταλείφθηκε το -ώριμο τότε- έργο του λοξού διαδρόμου και αναγγέλθηκε το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Από τότε μέχρι σήμερα -και ποιός ξέρει για ακόμα πόσο- οι κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού και του Ηρακλείου και το ίδιο το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία. Ενώ αυξάνεται η κίνηση και οι ανάγκες του αεροδρομίου και η κατάσταση κάθε καλοκαίρι φτάνει στο απροχώρητο, καμία βελτίωση δεν γίνεται στις υποδομές και στα χαρακτηριστικά του και καμία ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώνεται στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Σήμερα, από τη μια έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές της λογικής που κρίνουν το σχεδιαζόμενο έργο ως ατεκμηρίωτο, ασύμφορο και με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και από τη άλλη η μακρά οικονομική κρίση έχει σημάνει την υποχώρηση στα μεγέθη και στις υπερβολές του παρελθόντος. Έτσι, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο.

Περισσοτερα...

Τα “κόκκινα” δάνεια των Τσιγγάνων

E-mail Εκτύπωση PDF

tsiganoi-alikarnassos04Όπως εξήγγειλε ο συμπατριώτης μας υπουργός κ. Γ. Σταθάκης, μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης θα είναι η τακτοποίηση με ευνοϊκούς όρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των λεγομένων «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα κόκκινα δάνεια, ανέρχονται συνολικά σε 85 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 27,5 δις είναι στεγαστικά, τα 12 δισ. καταναλωτικά και τα 45 δισ. ευρώ επιχειρηματικά.

Δεν γνωρίζομε αν μέσα στα 27,5 δις των στεγαστικών δανείων περιλαμβάνονται και τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των σκηνιτών Τσιγγάνων. Προσωπικά τα υπολογίζω λιγότερα από 250 εκ. ΕΥΡΩ, ποσό ελάχιστο μπροστά στα 27,5 δις. Ας ελπίσομε ότι μέσα στη φούρια των πρώτων ημερών, δεν θα ξεχαστούν και θα τύχουν της ευνοϊκής αντιμετώπισης που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Περισσοτερα...

Οι Λέξεις Σφαίρες στο Πηγάδι

E-mail Εκτύπωση PDF

wellΤις λέξεις σφαίρες στο πηγάδι τις ρίχνω. Ακολουθώ το παράδειγμα του Μάρκου, ήρωα του διηγήματος [1] του Γιάννη Γαϊτανάκη, του υπερενενηκοντούτη Γεραπετρίτη αγρότη που βίωσε παραδειγματικά την κρητική φύση ως τροφό, δασκάλα και μούσα καταβάλλοντάς της μόνον τον άγιο μόχθο του, σωματικό και πνευματικό, για να μεταλάβει απ' αυτήν καρπούς, τρόπους και εμπνεύσεις.

Ο ήρωας του, ένας νεαρός που ξεχώριζε στις παρέες για την "κοριτσίστικη" συμπεριφορά του μη συμμετέχοντας στα άγρια παιχνίδια τους, μεταμορφώθηκε σε ήρωα στη Μάχη της Κρήτης, για να ρίξει μετά στο πηγάδι τα όπλα που του εμπιστεύτηκαν οι αντιμαχόμενοι στον εμφύλιο, αφού προηγουμένως τα κατέστρεψε.

Περισσοτερα...

Η Δύση θα έχει αυτο που ψάχνει

E-mail Εκτύπωση PDF

isisslavemarketΟι φονταμενταλιστές του ISIS κέρδισαν. Κέρδισαν γιατί είναι κοινωνικά εκπαιδευμένοι, άψογα στρατιωτικά οπλισμένοι και οργανωμένοι (πάνω στη φιλοσοφία της Χετζβολάχ) σε μικρές ομάδες, με ευέλικτο καινούργιο οπλισμό γερμανικής προέλευσης. Έχουν ένα πολύ καλό και λειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ένα πολύ στοχευμένο εκπαιδευτικό σύστημα πολύ έξυπνα οργανωμένο με κάθε σύστημα μοντέρνας προσέγγισης παιδιών και εφήβων, με σχολεία παντού. Συμπαθητικοί καθηγητές (παίζουν το ρόλο της τηλεόρασης και των δημοσιογράφων) εκπαιδεύοντας τα συγκεντρωμένα παιδιά στις δράσεις εξόντωσης του "εχθρού", δίνοντάς τους πνεύμα παιχνιδιού και γελοιότητας, μαζί με δώρα και νόστιμο φαγητό. Το πνεύμα αυτό έχει περάσει σε ιδεολογικό επίπεδο σε κάθε λογής "προετοιμασμένο" νέο του δυτικού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να τρέχουν ανά εκατοντάδες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ISIS.

Περισσοτερα...

Η εξομολόγηση ενός πρώην αρνητή της κλιματικής αλλαγής

E-mail Εκτύπωση PDF

climate-change-homeΈνας μικροβιολόγος - ανοσολόγος έγραψε ένα κείμενο αρκετά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον ώστε να μπω στον κόπο να παραθέσω εδώ μια περίληψη. Στην εξομολόγησή του ο Κασρά Χασσάνι περιγράφει «την πορεία του προς την, βασισμένη στην τεκμηρίωση, ελευθερία, μετά από χρόνια παγίδευσης σε ένα βρόχο "σκεπτικισμού"» και πως πέρασε διάφορες φάσεις από την άγνοια, στην άρνηση, στον σκεπτικισμό και τελικά στην αποδοχή.

Η πρώτη φάση ήταν η «έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα». Όντας μανιώδης της βιολογίας και της οικολογίας από μικρός, καλλιέργησε έντονα τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, ειδικά επειδή στη χώρα γέννησής του, το Ιράν, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ερημοποίηση είναι ανεξέλεγκτη. Όταν άκουσε για πρώτη φορά για την κλιματική αλλαγή σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα και ότι θα τον αποσπούσε από άλλα πιο άμεσα ζητήματα όπως η φτώχεια, η παιδική θνησιμότητα, οι πόλεμοι κ.ά.

Περισσοτερα...

Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σωτήρες του πρωτογενή τομέα

E-mail Εκτύπωση PDF

endohora-kritiΚατά την προεκλογική εκστρατεία παρακολούθησα την πλειοψηφία των υποψηφίων Περιφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων να επιδίδονται σε ένα αγώνα «σωτηρίας» της ενδοχώρας και των παραγωγών του πρωτογενή τομέα.

Γράφοντας πάρα πολλά άρθρα στα οποία ανακύκλωναν τις ίδιες λέξεις αλλάζοντας τους μόνο τη σειρά.

Σκοπός όλων, είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών και συναιτερισμων (!), η σύνδεση των προϊόντων με τον τουρισμό, η δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο.

Η συνεργασία μου με τοπικούς φορείς, οργανώσεις και απλούς παραγωγούς, στη Κρήτη (και στο εξωτερικό), στο μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου, με κάνει να ρωτήσω «πως θα το καταφέρουν ;» Πως ονομάζεται το μοντέλο αυτό, πως θα το δημιουργήσουν τεχνικά (καλές οι προθέσεις αλλά ο δρόμος προς τη κόλαση είναι στρωμένος από αυτές), ποιες υπηρεσίες θα το υποστηρίξουν (η Περιφέρεια δυσκολεύεται να ελέγξει ακόμη και τα σφαγεία).

Περισσοτερα...

Σελίδα 3 από 27