Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ

Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.

Συνέντευξη με το Νίκο Ροδιτάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

elaionas-kritiτου Αντώνη Ανηψητάκη

Το γνωστό εντομολόγο Νίκο Ροδιτάκη τον πρωτοάκουσα στο Βάι, σε εκδήλωση που έγινε εκεί στις 18-4-2010 για το απειλητικό κόκκινο σκαθάρι. Τον είδα ξανά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) στις 21-2-2014, ήταν τότε πρόεδρος των φίλων του Μουσείου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του έξοχου τόμου, "Κρήτη, μια Ήπειρος σ' ένα Νησί". Με είχε συγκινήσει με τα θερμά λόγια που είχε να πει για την κίνησή μας, τη “Μία Κρήτη, Περιβάλλον - Άνθρωπος”. Λίγο μετά στην πρωτότυπη προεκλογική μας εκστρατεία, αποδέχτηκε να συμπαρουσιάσει το βιβλίο του Λέστερ Μπράουν, "Ο Πλανήτης μας στα Όρια του, πως θα αποτρέψουμε την Περιβαλλοντική και Οικονομική κατάρρευση" στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο. Η ομιλία του δουλεύει ακόμη μέσα μου. Έτσι δεν είναι παράξενο που με αφορμή την συζήτηση στο ΠΣ στις 16-12-16 για την αντιμετώπιση του απειλητικού βακτηρίου Ξυλλέλα του τηλεφώνησα για να πάρω τη γνώμη του. Από εκείνο το τηλεφώνημα μου έμεινε ένα βάρος, το ότι δεν κατέγραψα τη συσσωρευμένη σοφία αυτού του ανθρώπου. Αυτό το βάρος προσπαθώ να αναιρέσω με τη σημερινή συνέντευξη, αλλά και με μια πρόταση που έχω υποβάλλει στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ), να καλούνται πριν από κάθε συνεδρίαση επιφανείς Κρήτες για μια σύντομη ομιλία 15 -20 λεπτών. Τα οφέλη προφανή και πολλαπλά.

Περισσοτερα...

Για τον Κάβο Σίδερο με τον τρόπο του Σεφέρη

E-mail Εκτύπωση PDF

Naosima 1Naosima 2του Αντώνη Ανηψητάκη

«Συγκινήθηκα που είδα στην είσοδο μια έκθεσης γλυπτικής, σε πάρκο της Ναοσίμα, ένα έργο της Niki de Saint Phalle με γραμμένους στα Ελληνικά στίχους του Σεφέρη», μου είπε η Μαντλέν, η κόρη μου, επιστρέφοντας πριν λίγες μέρες από την Ιαπωνία.

Πιστεύω πως η σχέση μας με την Ευρώπη, αλλά κυρίως η ζωή μας, θα βελτιωθεί, αν απαντήσουμε στο ερώτημα «τι μπορούμε να δώσουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο» κι όχι «τι θα πάρουμε». Πρόκειται για άλλο τρόπο σκέψης και πράξης, πέραν των γνωστών, εφαρμοσμένων πλην αναποτελεσματικών, που άθροισαν οδυνηρά μνημόνια και επικίνδυνους διχασμούς.

Περισσοτερα...

Για τον παραλιακό δρόμο της Σητείας

E-mail Εκτύπωση PDF

sitiaΜια αλληλογραφία για τον παραλιακό δρόμο της Σητείας, που κακώς αντιμετωπίζεται ως λιμενικό έργο.

Μετά την παρουσίαση της ήπιας εναλλακτικής πρότασης σε ημερίδα της μείζονος αντιπολίτευσης έστειλα τις 22/8 την παρακάτω επιστολή σε Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη την οποία κοινοποίησα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Μου τηλεφώνησε αμέσως ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας που μου εξιστόρησε τον άθλο να διεκπεραιωθεί νομότυπα το θέμα. Του αντέτεινα ότι μείζον είναι να βρεθεί μια λύση που να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διπλό θέμα της στερέωσης του δρόμου και σωτηρίας της παραλίας και τον παρέπεμψα στον κ. Αναγνώστου. Έμεινα με την εντύπωση ότι μια συνθετική, συμβιβαστική πρόταση είναι εφικτή. Το ίδιο συμπέρασμα έβγαλα και από συζητήσεις μου με στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την οποία πήρα και γραπτή απάντηση προχθές που παραθέτω.

 

Περισσοτερα...

Μνημεία στην εποχή των μνημονίων

E-mail Εκτύπωση PDF

Porto-Sidero marines PoleitaiΤης Όλγας Σακαλή*

Αποτελεί κοινό τόπο ότι, κατά την τελευταία πενταετία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το περιβάλλον -φυσικό και πολιτιστικό- και οι δημόσιοι χώροι αντιμετωπίζονται αποκλειστικά σαν ένα -ακόμη- πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν διστάζουν, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής πίεσης, να παραχωρήσουν τα φυσικά και πολιτιστικά αγαθά της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα που επαγγέλλονται την πολυπόθητη «ανάπτυξη». Ο κυβερνητικός διαχειριστικός μοχλός της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι άλλος από το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, όχι μόνο δεν καταργήθηκε, όπως είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, πριν καν συγκροτηθεί με τη νέα του μορφή ως υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, συνεχίζει με εντατικότερους και ταχύτερους ρυθμούς την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι στα αγαθά αυτά περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Περισσοτερα...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ΕΣΧΑΣΕ της Loyalward στο Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavosider-vai-notforsaleΠροσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν σήμερα 17 φορείς και 123 πολίτες κατά του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το σχέδιο «Ίτανος Γαία» της Loyalward στον Κάβο Σίδερο. Την προσφυγή υπογράφουν οι οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι Φίλοι της Φύσης, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA και η Οργάνωση Γη, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Παλαικάστρου. Διαβάστε την ανακοίνωση:

Περισσοτερα...

Το ίδιο επικίνδυνο για το μέλλον της περιοχής το νέο σχέδιο της Loyalward στον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΜε τη νομοθεσία της κρίσης, μεταξύ των άλλων, εκχωρήθηκε  από το καταρρέον ελληνικό κράτος το δικαίωμα του χωροθετείν σε ιδιώτες , οι οποίοι μπορούν πλέον με τα "ΕΣΧΑΣΕ" να εκπονούν κατ' όνομα στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ασχολούμενοι μόνο με τα "οικόπεδα" τους, αγνοώντας τι γίνεται στις όμορες εκτάσεις. Με μεγάλη ανησυχία μάθαμε ότι δημοσιεύτηκε το Μάρτιο το Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε το σχέδιο ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στον Κάβο Σίδερο. Αμέσως ξανάρχισαν τα γνωστά δημοσιεύματα για ανάπτυξη της περιοχής και για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Περισσοτερα...

Υπέρ Αδυνάτου Γεωργού

E-mail Εκτύπωση PDF

farmerΗ έκδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των προσωρινών δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης στους ενεργούς γεωργούς εμφάνισε πολλά σφάλματα όπως όλοι γνωρίζουμε.
Για ορισμένα είναι όντως υπεύθυνος ο γεωργός. Άλλα οφείλονται ουσιαστικά στη γραφειοκρατία διότι ο υπογράφων γεωργός μέσα στο χάος των στοιχείων έχει χάσει πια τον έλεγχο του τι υπογράφει. Ένδειξη του πολυπλόκου του πράγματος είναι το πλήθος των υπηρεσιών που εμπλέκονται. Ωστόσο αυτή είναι η φύση του κράτους μας και ίσως του κράτους γενικότερα.

Περισσοτερα...

ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Eifel symbol1. Θλίψη, παγκόσμια συγκίνηση.

Tα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα των Τζιχαντιστών την Παρασκευή στο Παρίσι, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 129 ανθρώπους, αφήνοντας ακόμα 352 τραυματίες με πολλούς εξ αυτών να χαροπαλεύουν, προκάλεσαν άφατη θλίψη στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και οργή σε όλη τη Γαλλία. Σοκαρισμένη και η κοινή γνώμη στην Ε.Ε. Σε όλες τις πρωτεύουσες, κυβερνήσεις και απλοί πολίτες σπεύδουν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους προς τα θύματα και την Γαλλία. Είμαστε όλοι Γάλλοι διακηρύσσουν.

Περισσοτερα...

Υποστηρίξτε την αποστολή του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

E-mail Εκτύπωση PDF

prosfygesΤο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητά την υποστήριξή μας για την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Προκειτια για  περισσότερους από 50 αλληλέγγυους, στους οποίους περιλαμβάνονται γιατροί νοσοκομειακοί, ιδιώτες και πανεπιστημιακοί, παιδίατροι, αναισθησιολόγοι, επειγοντολόγοι, παθολόγοι, φοιτητές ιατρικής, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, διασώστες καθώς και μέλη του Δικτύου αλληλεγγύης και της Πρωτοβουλίας για τους πρόσφυγες, άνθρωποι με διάθεση και ικανότητα να προσφέρουν φροντίδα και υποστήριξη στις ανάγκες των προσφύγων και των κατοίκων.

Περισσοτερα...

Σελίδα 2 από 27