Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ

Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.

Για την υπεράσπιση της άγριας ζωής της Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

hunterΑτζόκολοι, συκοφάδες, μελισσοφάδες, βυζάχτρες, βίγλες, πεδινές πέρδικες, ζουρίδες, αρκάλοι, μουρμούρια, αγρίμια και φάσσες, τσαλαπετεινοί και τρουλίτες, ζώα και πουλιά που κινδυνεύουν να' ναι για την νέα γενιά της Κρήτης μυθικά, να συναντιούνται μόνο σε παλιές ιστορίες για την ζωή, την ομορφιά και την ψυχή της Κρήτης. Πάνω από το 70% της πανίδας που έζησε δίπλα στον άνθρωπο στα χιλιάδες χρόνια της κρητικής ιστορίας έχει εξαφανιστεί ή είναι ήδη υπό εξαφάνιση. Πανίδα και χλωρίδα από τις πιο σπάνιες και πλούσιες της Μεσογείου εκπέμπει ένα τρομακτικό S.O.S. Αυτό που απειλείται, πιστέψτε με, δεν είναι μόνο η ομορφιά της Κρήτης, είναι η ίδια της η ψυχή. Η καταστροφή αυτή, η οποία συντελέστηκε μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια, δεν είναι τυχαίο ότι συμβαδίζει με την πλήρη καταστροφή των παραδόσεων της Κρήτης, την καταβαράθρωση των παραδοσιακών αξιών της λεβεντιάς, της παλικαριάς, της παρρησίας.

Περισσοτερα...

Ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων προγόνων

E-mail Εκτύπωση PDF

fryktoriesΒρισκόμαστε στην δεκαετία του ’80. Ένας νεαρός πεδιαδίτης, καβάλα σ’ ένα άλογο, ακολουθεί ακούραστος δύσβατα μονοπάτια. Επί παντός καιρού και επί χρόνια, ανεβοκατεβαίνει σε κορυφογραμμές και λόφους, ξεπεζεύει, ερευνά διεξοδικά, ανακαλύπτει. Ανακαλύπτει πολύ περισσότερα απ’ ότι θα μπορούσε ποτέ κανείς να υποθέσει, ακολουθώντας τα παλιά ξεχασμένα μονοπάτια. Πρόκειται για έναν άγνωστο ακόμα αρχαιολόγο, τον Νίκο Παναγιωτάκη. Η γιοργαλίδικη φοράδα του, η Ίρα, δωρεά από την σύνταξη ενός βέλγου φιλέλληνα, θα γίνει αχώριστος σύντροφος του και σιωπηλός μάρτυρας πολλών στιγμών έντονης εσωτερικής συγκίνησης. Γιατί η κρητική γη της Πεδιάδας και το Ομφάλιο Πεδίο, που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το πεδίο επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας και καταγραφής του αρχαιολόγου μας, που συλλέγει στοιχεία για την διδακτορική του διατριβή, με την αμέριστη συνδρομή των κατοίκων των χωριών, αποκαλύπτουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους, ένα προς ένα, στον νέο άντρα που σκύβει πάνω τους με σέβας, αγάπη, συγκίνηση, φιλομάθεια, καθώς και απεριόριστη υπομονή και επιμονή.

Περισσοτερα...

Οι Κρητικοί ψηφίζουν ανάπτυξη

E-mail Εκτύπωση PDF

astegos2Ο σπόρος της ανάπτυξης φυτεύτηκε πριν 30+ χρόνια από τη γενιά που νόμισε ότι μια νίκη επί του συστήματος (Πολυτεχνείο) την έκανε ελεύθερη και άτρωτη.

Ποτίστηκε με νερό την επιδότηση, το τσιμέντο και την άσφαλτο, με φυτοφάρμακο την καταστροφή της παράδοσης και του τοπίου, με "γεωπόνους" την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και πολλούς τοπικούς τεχνικούς φορείς, με καλλιεργητή τον ανυποψίαστο κάτοικο και το κράτος σε ρόλο συντονιστή, όπως πάντα.

Περισσοτερα...

Μερικές επισημάνσεις για τα χημικά όπλα της Συρίας

E-mail Εκτύπωση PDF
diadromi-aporripsisΣτη φιλολογία για τα χημικά όπλα της Συρίας αναπαράγονται μερικές υπερβολές και ασάφειες που κυκλοφορούν ευρέως και οι οποίες είναι μεν σκόπιμες για να «τρομάζει» ο κόσμος αλλά μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Όπως το βοσκόπουλο που φώναζε στα ψέματα για το λύκο... 
 
Η περιφερειακή παράταξη των πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» ήταν η πρώτη που ανέδειξε το ζήτημα βασισμένη σε ένα δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του BBC και έβγαλε αμέσως ανακοίνωση. Την επόμενη το πρωί ως περιφερειακός σύμβουλος έδινα συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι για το θέμα. Ακολούθησε η συμμετοχή μου στη βραδινή εκπομπή «Αντιθέσεις» του Γ. Σαχίνη στο Κρήτη TV και σε δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις, μια στα Χανιά και μια στο Ηράκλειο ως ομιλητής. Στις 28 Ιανουαρίου ως παράταξη βγάλαμε δεύτερη ανακοίνωση για το θέμα τοποθετώντας το στις πραγματικές του κατά τη γνώμη μας διαστάσεις.
 
Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε:
Περισσοτερα...

Το γάλα βγάζει τις μάσκες

E-mail Εκτύπωση PDF

milk-cowΜαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά άρθρα που καλείται να υπογράψει και πάλι το προτεκτοράτο είναι και αυτό για το γάλα, που ξυπνώντας κάποιες συνειδήσεις έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη μνημονιακή κυβέρνηση.

Το πρόβλημα: Πως θα μπορέσει να αλωθεί η Ελληνική αγορά από γάλατα εισαγωγής αδιαφορώντας αν ο ανερχόμενος εγχώριος κλάδος της αγελαδοτροφίας εξαφανιστεί και μαζί με αυτόν ένας δυναμικός τομέας οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ.

Ο τρόπος: Βάπτιση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε φρέσκο γάλα έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επέκταση των ημερών διατήρησης του δήθεν φρέσκου γάλακτος που θα δώσει την δυνατότητα για αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε δήθεν φθηνότερες τιμές (τους πήρε ο πόνος για τον Έλληνα καταναλωτή).

Περισσοτερα...

Τουρισμός του πολιτισμού και της περηφάνιας

E-mail Εκτύπωση PDF

italy-agritourism villa umbriaΣτην Ιταλία πρόσφατα μετρήθηκε ο πλούτος της χώρας με βάση τα μουσεία, τα έργα τέχνης, το κάθε είδος μνημείο και όλο τον πολιτισμό σε υλικό που διαθέτουν και αποφάσισαν να μηνύσουν τους οίκους αξιολόγησης για ψευδή αξιολόγηση της χώρας όσο αφορά το δημόσιο χρέος, θεωρώντας τον πολιτισμό πνεύμα αλλά και πλούτο.

Ο νέος πρωθυπουργός Ρέντζι δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η αναστήλωση της χώρας ξεκινά από την παιδεία.

Σαν πρώτη επίσκεψη μετά την ορκωμοσία του διάλεξε ένα σχολείο, όπου ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στη παιδεία 10 δισ. ευρώ.

Περισσοτερα...

H Greenpeace για τα χημικά όπλα της Συρίας

E-mail Εκτύπωση PDF

syria chemical ewapons distractionΤα χημικά όπλα δεν έχουν καμία θέση στον πλανήτη. Στην περίπτωση των χημικών της Συρίας, η καταστροφή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Η διαφάνεια και η ενημέρωση είναι τα μόνα όπλα που μπορούν να διαλύσουν την ανασφάλεια και ανησυχία που απλώνεται στους πολίτες. Και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη Συρία, με δεδομένη τη ρευστότητα της εμπόλεμης κατάστασης και τη στάση της κυβέρνησης, η απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων είναι απαραίτητες. Μεγάλες ανησυχίες όμως γεννά και η τύχη τους μετά την απομάκρυνση, αφού δεν υπάρχει ούτε ιδανική ούτε καθαρή λύση.

Περισσοτερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

diadromi-aporripsisΗ Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία το θέμα της καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Εφόσον η τέλεση της διαδικασίας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υφίσταται πλέον εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και την πληροφόρηση από την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), η προτεινόμενη μέθοδος είναι αποδεκτή, μόνον αν τηρηθούν μέγιστα μέτρα ασφαλείας. Η οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στο έδαφος ενδέχεται να εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους και προβλήματα για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Τα μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να περιλαμβάνουν: λειτουργία του αντιδραστήρα εν πλώ μόνον κάτω από τις επιτρεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες, πρόβλεψη ασφαλούς ελλιμενισμού του πλοίου αν η κατάσταση κυμματισμού δεν είναι ευνοϊκή, συνεχή έλεγχο των εγκαταστάσεων και του αντιδραστήρα στο πλοίο, και παρακολούθηση-μετρήσεις των ενδεχόμενων εκπομπών προς το θαλάσσιο και ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Περισσοτερα...

Διαρθρωτική Προσαρμογή και έλεγχος της αγροτικής παραγωγής

E-mail Εκτύπωση PDF

ttip-protestΤου Γ. Σμπώκου*

Την ώρα που στην Ελλάδα η ΠΑΣΕΓΕΣ διοργανώνει ημερίδα σε πεντάστερα ξενοδοχεία “σε απόσταση λίγων μόλις λεπτών από το μοντέρνο Κολωνάκι, με τις επώνυμες μπουτίκ, τα διάσημα café και εστιατόριά του”, Ε.Ε. και Η.Π.Α. μέσω Δ.Ν.Τ. σφραγίζουν το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας. Λίγες μέρες νωρίτερα ηλιοκαμένοι αγρότες επάνω σε τρακτέρ καλούσαν την κυβέρνηση να «ανοίξει το φάκελο της γεωργίας».

Περισσοτερα...

Σελίδα 3 από 26