Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ

Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.

Οι άλλοι είμαστε εμείς

E-mail Εκτύπωση PDF

closeeyeΌσοι πολίτες έχουν ανοιχτά μάτια  και θέλουν να κοιτάνε εκεί που διαδραματίζεται και αποφασίζεται  η ζωή τους και όχι εκεί που πέφτει ο "προβολέας", θα ξέρουν ότι το επίπεδο ζωής που έχουμε στο "δυτικό ημισφαίριο" είναι αποτέλεσμα της αφαίμαξης κάθε είδους πλούτου στον υπόλοιπο πλανήτη.

Στο Μπαγκλαντές και νότιο Πακιστάν οι κάτοικοι αναγκάζονται να χτίζουν τα σπίτια τους 2 φόρες το χρόνο γιατί οι μουσώνες τα καταστρέφουν και πνίγουν τα ζώα τους. Έτσι, 3 χρόνια μετά τις πλημμύρες που "βύθισαν το μισό Πακιστάν" οι άνθρωποι περιφέρονται ακόμη στους δρόμους άπρακτοι, γιατί το πακιστανικό ΑΕΠ πάει στην αγορά όπλων και στην παραγωγή οπίου για το δυτικό πολιτισμό.

Περισσοτερα...

Καλώδιο ή ΑΠΕ; Η άγνοια είναι επιλογή

E-mail Εκτύπωση PDF

anemogennitria-pouliaΕπιτέλους αρχίζουν να ανοίγουν τα πράγματα και να φαίνονται προθέσεις: άλλοι λένε ότι θέλουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς να το εννοούν, άλλοι λένε ότι θέλουν κανόνες αλλά είτε δεν το εννοούν είτε δεν ξέρουν πώς να τους φτιάξουν, άλλοι λένε ότι αγαπάνε τον τόπο, ενώ αγαπάνε την τσέπη τους που γεμίζει υποβαθμίζοντας αυτόν τον τόπο.

Τι συμβαίνει ξαφνικά και οι μοναδικοί που κώφευαν, οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ εδώ και 20 χρόνια όταν κάποιοι άλλοι τις ζητούσαν επίμονα, ξαφνικά αντάλλαξαν θέσεις;

Γιατί το καλώδιο διασύνδεσης αν και τεχνικά είναι η σωστή κίνηση δεν είναι και αναπτυξιακά.

Περισσοτερα...

Η επιδοτούμενη αλλοτρίωση της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση PDF

d-briasoulisΤου Δημήτρη Μπριασούλη*

«Είναι ανάγκη να μην περιορίζεται ο τουρισμός μόνο στο κλασικό ''ήλιος και θάλασσα" που ουσιαστικά αφορά μια πολύ μικρή τουριστική περίοδο, δίδοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα σε νέα τουριστικά προϊόντα, όπως: τα σύγχρονα τουριστικά καταλύματα που αφορούν και την τουριστική κατοικία, και τα οποία περιλαμβάνουν και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις (γκολφ, τουριστικά κέντρα...)» δήλωνε πρόσφατα η υπουργός τουρισμού [1].

Ώστε “ήλιος και θάλασσα" αφορούν πολύ μικρή περίοδο στη χώρα μας; Μάλλον δεν θα λειτουργούν οι αισθήσεις μας καλά! Ακόμη και ο Γιώργος Σεφέρης πιάνεται αδιάβαστος: «Ανάμεσα στην ησημερία της άνοιξης και την ησημερία του φθινοπώρου εδώ είναι τα τρεχάμενα νερά εδώ είναι ο κόπος εδώ βουίζουν οι μέλισσες μες στα κλωνάρια και κουδουνίζουνε στα αυτιά ενός βρέφους και ο ήλιος νά! και τα πουλιά του παραδείσου ένας μεγάλος ήλιος πιό μεγάλος από το φώς» [2].

Περισσοτερα...

Ο Κουτσοτρούλης ΑΠΕ-βίωσε

E-mail Εκτύπωση PDF

koutsotroulisΣυνέχεια αναφερόμαστε όλοι εμείς που αγαπάμε τη Κρήτη στο τι θα συμβεί σε αυτήν και στα βουνά της εάν μπουν έστω και ένα μικρό μέρος των βΑΠΕ που «σχεδιάζονται» στο νησί.

Κάπου - κάπου αναφερόμαστε και στο κέρδος και την προστιθέμενη άξια που προσφέρουν αυτές οι «επενδύσεις», ειδικά οι πολιτικοί που υπεραμύνονται την «πράσινη ανάπτυξη».

Οι απαντήσεις έχουν δοθεί εδώ και καιρό και είναι γραμμένες με γεγονότα και πράξεις.

Δυστυχώς «θυσιάστηκε» ένα ιστορικό βουνό για τους Μυλοποταμίτες, ο Κουτσοτρούλης.

Περισσοτερα...

ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΕ ...ΔΕΙΞΕ ΤΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

anemogennitries-se-dasosΗ έγκριση αυτών των έργων με τη μέθοδο του fast track, είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός για διαφόρους λόγους. Πρώτον ξεγυμνώνεται, περεταίρω, η διεφθαρμένη σχέση όλων των αθηναίων πολίτικων με τους επιχειρηματίες, δεύτερον η επιτάχυνση αυτή απομακρύνει το ισχυρό όπλο της σιωπηλής και σταδιακής προσαρμογής των πολιτών σε μια κατάσταση, κίνηση η οποία το σύστημα χρησιμοποιεί συνεχώς και σε βάθος χρόνου επιτρέπει να γίνεται η όποια καταστροφική επένδυση χωρίς οι πολίτες να το παίρνουν χαμπάρι.

Περισσοτερα...

Παρέμβαση για το αεροδρόμιο Καστελλίου

E-mail Εκτύπωση PDF

aerodromio-irakliouΤων Ν. Λεβεντάκη - Αγ. Νεραντζάκη*

Το κείμενο αυτό εκφράζει αυτονόητα τους υπογραφόμενους ως πολίτες. Μας εκφράζει όμως και σαν μέλη Ομάδας Εργασίας, που συγκροτήθηκε από το ΤΕΕ/ΤΑΚ πριν πολλά χρόνια, προκειμένου να αποφανθεί για τη λειτουργία ενός αεροδρομίου της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης. Εκτός εναλλακτικών εκδοχών χάραξης αεροδιαδρόμου στη Ν. Αλικαρνασσό, η Ομάδα μας είχε αξιολογήσει και τις θέσεις Τυμπακίου και Καστελλίου στο Ν. Ηρακλείου, Ιεράπετρας που τότε συζητιόταν για αεροδρόμιο του Ν. Λασιθίου και Λατζημά του Ν. Ρεθύμνου. Προκαταρτικά συμπεράσματα και εκτιμήσεις μας παρουσιάστηκαν σε συσκέψεις της Περιφέρειας Κρήτης και του τότε Δήμου Αλικαρνασσού. Στοιχεία της μελέτης μας και ειδικότερα ισοθορυβικές καμπύλες επιβάρυνσης για εναλλακτικές εκδοχές διαδρόμων του Α-Λ Αλικαρνασσού χρησιμοποιήθηκαν, χωρίς την έγκρισή μας, σε εκπονούμενη τότε μελέτη. Κατά τα λοιπά, όμως, δεν παρουσιάστηκε ποτέ ολοκληρωμένη η μελέτη μας, ούτε αποζημιώθηκε φυσικά από οποιοδήποτε φορέα. Αυτή η παρέμβασή μας για το αεροδρόμιο Καστελλίου, που γίνεται για πρώτη φορά, βασίζεται σε αρχές και κατευθύνσεις που πρυτάνευσαν στο έργο που προαναφέρθηκε.

Περισσοτερα...

Σπαράγματα προς Οικουμενική Σύνθεση

E-mail Εκτύπωση PDF

iphoto-21. Ιστορία.
 

Την πολιτική μέθη την έχω ζήσει άπαξ, στην πρώτη νιότη, μαθητής, Παρασκευή, το βράδυ του φονιά,  να γράφω αντιχουντικά συνθήματα σε αυτοκίνητα και λεωφορεία στη Στουρνάρη.  Ξέρω τι σημαίνει ο στίχος "θεριεύει ο γίγαντας τώρα λαός ...". Ξέρω τον πολιτικό οίστρο που προκαλεί και πόσα γραμμάρια ευτυχίας χαρίζει. Ξέρω όμως και το ανάποδο, τις απογοητεύσεις δεκαετιών και πως οι μεγαλειώδεις στιγμές κατασπαταλήθηκαν σε κομματικά περίπτερα και supermarkets.

Περισσοτερα...

Η σωστή διαχείριση των στερεών απορριμμάτων απαιτεί και σωστή μεταχείριση των εργαζομένων του κλάδου

E-mail Εκτύπωση PDF

anakyklosi-vlontakisΗ σημασία της ανακύκλωσης

Δεν ξέρω πόσοι από τους συμπολίτες μου στο Ηράκλειο έχουν μάθει για τη συνεχιζόμενη απεργία (εδώ και 50 μέρες) στη μονάδα ανακύκλωσης των στερεών απορριμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή της νέας λαχαναγοράς, κοντά στη Ν. Αλικαρνασσό. Σίγουρο είναι πάντως το γεγονός πως κανείς δεν νιώθει κάποια πίεση στην καθημερινότητά του από το γεγονός αυτό, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με μια απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Περισσοτερα...

Αναστάσιμοι Θάνατοι, Ελπίδας Όνειρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Υπάρχουν θάνατοι που κάνουν το μαύρο πιο πηχτό. Υπάρχουν όμως και θάνατοι  που είναι αναστάσιμοι, που αφήνουν ένα κόκκινο σημάδι ελπίδας σε μας τους ζώντες και περιλειπομένους.
Επέλεξα τρεις τέτοιους ελπιδοφόρους θανάτους να αναδείξω πασχαλιάτικα, για τους δυο πρώτους μίλησαν πρώτοι, άλλοι, πριν από μένα.

Περισσοτερα...

Σελίδα 6 από 26