Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ

Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.

ΑΠΕ και ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

anemogennitria-pouliaΟ κάθε πλούτος για να καταστεί βιώσιμος πρέπει να αναπτύσσεται από τους τοπικούς πληθυσμούς, με το κάθε κέρδος να επανεπενδύεται στον ίδιο το τόπο. Αυτό πρέπει να γίνετε ΙΣΟΡΡΟΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τον παραδοσιακό τοπικό πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνιστούν την λύση για το ενεργειακό όταν είναι μικρής κλίμακας, αποκεντρωμένες και προσαρμοσμένες στο κάθε φυσικό - πολιτισμικό περιβάλλον. Έτσι ο κάτοικος θα μείωνε την υπερκατανάλωση του, ώστε να έχει πλεόνασμα η μικρό υστέρημα ενέργειας και να νοιώθει στο σπίτι του σαν ένας μικρός ενεργειακός επιχειρηματίας, θα είχαμε μικρές εγκαταστάσεις που δεν επιβαρύνουν τις περιοχές με υψηλό δείκτη βιοποικιλότητας, το αγροτουριστικό τοπίο και η εγκατάσταση τους θα γινόταν από μικρά τοπικά τεχνικά γραφεία και όχι από απρόσωπες πολυεθνικές.

Περισσοτερα...

Πώς θα χτίσουμε συνεργασίες για την δημιουργία επιχειρηματικότητας και θέσεων εργασίας

E-mail Εκτύπωση PDF

dimosia-erga3Πρόσφατα, παρακολούθησα σε δελτίο ειδήσεων, το παρακάτω θέμα, που μου κέντρισε το ενδιαφέρον: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 27.9.2011, μαθητές και φοιτητές που διακρίθηκαν σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς, τους οποίους συνόδευε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας».

Περισσοτερα...

Ο αέρας και ο ήλιος του νησιού στο στόχαστρο οικονομικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών

E-mail Εκτύπωση PDF

 anemogennitria-pouliaΤης Βάννας Σφακιανάκη

Πριν από πενήντα χρόνια οι «αγορές» ανακάλυψαν ότι μπορούν να έχουν μεγάλα κέρδη από τη μαζικοποίηση του τουρισμού, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο λίγων. Η εποχή εκείνη για τη χώρα μας ήταν η εποχή της μαζικής μετανάστευσης, οικονομικοί πόροι δεν υπήρχαν και το μεγάλο ζητούμενο ήταν η ανάπτυξη. Έτσι, το σλόγκαν της εποχής: «O τουρισμός δίνει ψωμί σε πληθυσμούς περιοχών που στερούνται πλουτοπαραγωγικών πόρων», έπιανε τόπο.

Περισσοτερα...

Οι απόψεις του ΓΕΩΤΕΕ για τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη

E-mail Εκτύπωση PDF

anemogennitria-pouliaΑπό το δημοσίευμα στην εφημερίδα Νέα Κρήτη με τίτλο «Ανάπτυξη .. όχι ξεπούλημα .Εκδήλωση στο Ασήμι για τις ανανεώσιμες πηγές!»

Ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κρήτης από πολυεθνικές που θα κερδίζουν αλλά τα κέρδη τους θα φεύγουν από το νησί και από τη χώρα μας», είπαν οι κάτοικοι και οι φορείς των νότιων περιοχών του νομού Ηρακλείου, με τη συμμετοχή της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Ασήμι.

Περισσοτερα...

Τα συμπεράσματα από την ημερίδα στο Ασήμι για τα αιολικά πάρκα

E-mail Εκτύπωση PDF

anemogennitria-pouliaΑπό το δημοσίευμα στο www.cretalive.gr με τίτλο "Βροχή" οι άδειες αιολικών πάρκων

Ομάδες πολιτών ζητούν από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να παρουσιάσουν το σχέδιο για τις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί

Περισσοτερα...

Κτηνοτρόφος η βοσκός

E-mail Εκτύπωση PDF

sardinia-voskosΣτη Σαρδηνία δεν υπάρχει η λέξη κτηνοτρόφος αλλά η λέξη βοσκός.

Καταυτους η λέξη κτηνοτρόφος δεν περιέχει πολιτισμό και δεν «παράγει» κοινωνία ενώ η λέξη βοσκός είναι η καρδιά του παραδοσιακού πολιτισμού τους και φτιάχνοντας την ιστοσελίδα τους εξηγούν τι μέλλον έχει η Σαρδηνία χωρίς βοσκούς με τίτλο «Μια Σαρδηνία χωρίς βοσκούς - χωρίς ταυτότητα και χωρίς λαό».

Μεταφράζοντας την εισαγωγή που κάνει ο πρόεδρος του MPS (Movimento Pastori Sardi: Κίνημα Βοσκών της Σαρδηνίας) για να εξηγήσει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις τους, θα καταλάβετε τι εννοώ:

Περισσοτερα...

Η Συνέντευξη του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας μετά την απόφαση για το πυρηνελαιουργείο

E-mail Εκτύπωση PDF

synentefxi-minoapediadas«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΑΚΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Περισσοτερα...

Η "Κίνηση 136" για να εξαγοράσουν οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς την ΕΥΑΘ

E-mail Εκτύπωση PDF

eyathΜε την καταβολή 136 ευρώ η κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης μπορεί να συμμετέχει στην εξαγορά της ΕΥΑΘ και η διαχείριση του νερού να παραμείνει στα χέρια του λαού της πόλης.

Περισσοτερα...

Και στραβός είναι ο «Γιαλός» και στραβά Αρμενίζουμε

E-mail Εκτύπωση PDF

The Evolution of our Revolution?Το κίνημα των «αγανακτισμένων» στις πλατείες της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από δύο μήνες περίπου. Οι φίλοι μας οι ισπανοί («indigados») με μια επιστολή που στείλανε στις ελληνικές πλατείες με τίτλο «κάνε το όπως στην Ισπανία ρε φιλαράκι» λένε:

«...Χρειαζόμαστε μια ηθική επανάσταση. Αντί να τοποθετούμε τα χρήματα πάνω από τους ανθρώπους ας τα φέρουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων.

Περισσοτερα...

Σελίδα 9 από 26