Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ

Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.

Η Δύση θα έχει αυτο που ψάχνει

E-mail Εκτύπωση PDF

isisslavemarketΟι φονταμενταλιστές του ISIS κέρδισαν. Κέρδισαν γιατί είναι κοινωνικά εκπαιδευμένοι, άψογα στρατιωτικά οπλισμένοι και οργανωμένοι (πάνω στη φιλοσοφία της Χετζβολάχ) σε μικρές ομάδες, με ευέλικτο καινούργιο οπλισμό γερμανικής προέλευσης. Έχουν ένα πολύ καλό και λειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ένα πολύ στοχευμένο εκπαιδευτικό σύστημα πολύ έξυπνα οργανωμένο με κάθε σύστημα μοντέρνας προσέγγισης παιδιών και εφήβων, με σχολεία παντού. Συμπαθητικοί καθηγητές (παίζουν το ρόλο της τηλεόρασης και των δημοσιογράφων) εκπαιδεύοντας τα συγκεντρωμένα παιδιά στις δράσεις εξόντωσης του "εχθρού", δίνοντάς τους πνεύμα παιχνιδιού και γελοιότητας, μαζί με δώρα και νόστιμο φαγητό. Το πνεύμα αυτό έχει περάσει σε ιδεολογικό επίπεδο σε κάθε λογής "προετοιμασμένο" νέο του δυτικού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να τρέχουν ανά εκατοντάδες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ISIS.

Περισσοτερα...

Η εξομολόγηση ενός πρώην αρνητή της κλιματικής αλλαγής

E-mail Εκτύπωση PDF

climate-change-homeΈνας μικροβιολόγος - ανοσολόγος έγραψε ένα κείμενο αρκετά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον ώστε να μπω στον κόπο να παραθέσω εδώ μια περίληψη. Στην εξομολόγησή του ο Κασρά Χασσάνι περιγράφει «την πορεία του προς την, βασισμένη στην τεκμηρίωση, ελευθερία, μετά από χρόνια παγίδευσης σε ένα βρόχο "σκεπτικισμού"» και πως πέρασε διάφορες φάσεις από την άγνοια, στην άρνηση, στον σκεπτικισμό και τελικά στην αποδοχή.

Η πρώτη φάση ήταν η «έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα». Όντας μανιώδης της βιολογίας και της οικολογίας από μικρός, καλλιέργησε έντονα τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, ειδικά επειδή στη χώρα γέννησής του, το Ιράν, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ερημοποίηση είναι ανεξέλεγκτη. Όταν άκουσε για πρώτη φορά για την κλιματική αλλαγή σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα και ότι θα τον αποσπούσε από άλλα πιο άμεσα ζητήματα όπως η φτώχεια, η παιδική θνησιμότητα, οι πόλεμοι κ.ά.

Περισσοτερα...

Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σωτήρες του πρωτογενή τομέα

E-mail Εκτύπωση PDF

endohora-kritiΚατά την προεκλογική εκστρατεία παρακολούθησα την πλειοψηφία των υποψηφίων Περιφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων να επιδίδονται σε ένα αγώνα «σωτηρίας» της ενδοχώρας και των παραγωγών του πρωτογενή τομέα.

Γράφοντας πάρα πολλά άρθρα στα οποία ανακύκλωναν τις ίδιες λέξεις αλλάζοντας τους μόνο τη σειρά.

Σκοπός όλων, είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών και συναιτερισμων (!), η σύνδεση των προϊόντων με τον τουρισμό, η δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο.

Η συνεργασία μου με τοπικούς φορείς, οργανώσεις και απλούς παραγωγούς, στη Κρήτη (και στο εξωτερικό), στο μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου, με κάνει να ρωτήσω «πως θα το καταφέρουν ;» Πως ονομάζεται το μοντέλο αυτό, πως θα το δημιουργήσουν τεχνικά (καλές οι προθέσεις αλλά ο δρόμος προς τη κόλαση είναι στρωμένος από αυτές), ποιες υπηρεσίες θα το υποστηρίξουν (η Περιφέρεια δυσκολεύεται να ελέγξει ακόμη και τα σφαγεία).

Περισσοτερα...

Απάντηση των εταιρειών αεριοποίησης βιομάζας στο άρθρο με τις σχετικές απόψεις του Αριστείδη Παπαδάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

katsigarosΟι εταιρείες που έχουν προτείνει μονάδες για την παραγωγή ενέργειας με αεριοποίηση βιομάζας στην Κρήτη απαντούν εδώ σε σχετικό άρθρο. Με το κείμενό τους κατηγορούν το μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Αριστείδη Παπαδάκη για στείρα παραπληροφόρηση, αδιαφορία στην ενημέρωση, αδυναμία τεχνικής αντίληψης, σκόπιμη σύγχυση, προκλητική προτίμηση άλλης τεχνολογίας και ευελπιστούν σε άμεση αναθεώρηση των διατυπωμένων απόψεών του. Επειδή το κείμενο είναι ένα κράμα τυπικής ευγένειας και προσβολών και επειδή δεν είναι σκόπιμο να ανοίγει μια αυτοδιοικητική παράταξη διάλογο με ιδιωτικές εταιρείες δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση απάντηση. Ωστόσο οι επισκέπτες του miakriti.gr μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Περισσοτερα...

Περάστε κόσμε, πουλάμε φτηνά

E-mail Εκτύπωση PDF

politai«Στο καφενείον «Η ΕΛΛΑΣ» ο σαλτιμπάγκος πουλά τα νούμερα φτηνά... Τα νούμερα εμπλουτίζονται καθημερινά. Πρόσφατα προτάθηκε να παραμείνει στην Κρήτη ο Σήφης ο κροκόδειλος. Για να «αναπτυχθεί η περιοχή», όπως δήλωσαν όσοι προσμένουν εναγωνίως μεσσίες «επενδυτές» για να «αναπτυχθούν» ως διά μαγείας οι «αναξιοποίητες» περιοχές.

Αλλά τι έκανε η πολιτεία γι' αυτές τις περιοχές; Οργάνωσε κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, συστήματα διαχείρισης-αξιοποίησης αποβλήτων; Προώθησε σωστό χωροταξικό σχεδιασμό για να τις προστατεύσει από καταπατήσεις, πυρκαγιές, υπερβόσκηση, ρύπανση, κακοδιαχείριση; Στήριξε την πρωτογενή παραγωγή χωρίς στρεβλές επιδοτήσεις; Κατεδάφισε αυθαίρετα που φυτρώνουν δεκαετίες τώρα σε όλη τη χώρα, ή μήπως τα ανέδειξε στην πιο οργανωμένη διαδικασία "οικιστικής υποανάπτυξης", επιβραβεύοντας με νομιμοποιήσεις, εκπτώσεις και bonus τους αυθαιρετούντες ιδιώτες; Οι απαντήσεις είναι αποτυπωμένες στο σώμα της ρημαγμένης χώρας στο οποίο ασελγούσαν επί δεκαετίες οι ίδιοι άρχοντες που τώρα παρουσιάζονται σαν προστάτες, εκπρόσωποι της "ανάπτυξης".

Περισσοτερα...

Στα 20χρονα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ερημοποίησης

E-mail Εκτύπωση PDF

desertification-dry-crop17 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ (1994-2014)

Είκοσι χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη 17η Ιουνίου 1994 στο Παρίσι που τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διεθνή Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και καθιέρωσαν την 17η Ιουνίου σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Ερημοποίηση, ένα ερώτημα είναι «πόσο ακόμα θα γιορτάζουμε αυτή την ‘επέτειο’»;

Περισσοτερα...

Τα ‘Greenfields’ του ΤΑΙΠΕΔ

E-mail Εκτύπωση PDF

Τρεις κατηγορίες ακινήτων του δημοσίου προς εκποίηση εμφανίζονται στους καταλόγους του ΤΑΙΠΕΔ: greenfields, income producing και operational buildings. Από αυτές, η πρώτη δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες. Διότι, σε αντίθεση με τις άλλες δύο κατηγορίες που αφορούν σε εκποίηση καθαρά εμπορικής περιουσίας (συνήθως κτήρια ή τουριστικές μονάδες) και όπου η «αξιοποίηση» δεν θα αλλάξει τη χρήση των «ακινήτων» (τα κτήρια παραμένουν κτήρια, τα ξενοδοχεία παραμένουν ξενοδοχεία κ.ό.κ.), η εκποίηση «χωραφιών» θα επιφέρει καταστροφική αλλαγή χρήσης σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα φυσικών περιοχών.

issos kerkyra
Το Greenfield (αυτό εικονίζει το ΤΑΙΠΕΔ) στον Ίσσο στην Κέρκυρα. Περιοχή Natura-2000. Στο βάθος η λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Σχεδόν 1.800 στρέμματα προτείνονται για ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες και γκολφ.

 

Περισσοτερα...

Ημέρα Περιβάλλοντος 2014, Αλιεύοντας Ελπίδες

E-mail Εκτύπωση PDF

leivariτου Αντώνη Ανηψητάκη  

Αλιεύς ελπίδων, επιμένω, αδιόρθωτος μυθοποιός. Ξεσκαρτάρω τα δίχτια μου στην μετεκλογική Ελλάδα. Από τα δίχτια της παιδικής μνήμης ανασύρω μια ξεχασμένη εικόνα, μισός αιώνας πέρασε. Ο ηλιοκαμένος ψαράς, καθισμένος στην άκρη της σκάλας, δίπλα στο βίντσι, ξυπόλυτος με γυμνές τις γάμπες, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, πολυεργαλείο, διευκολύνει τη δουλειά των χεριών, στο τελάρο τα καλά, πίσω στη θάλασσα τα σκάρτα. Δε διαθέτω τη φωνή του, δεν τραγουδώ όπως αυτός, σκέφτομαι μόνο. Πλησιάζει η ετήσια ημέρα περιβάλλοντος. Ως πότε θα γιορτάζουμε τις μέρες και θα κηδεύουμε τα χρόνια. Ως πότε οι πανηγυρικοί θα ντύνουν το κουφάρι της εθνικής μας παρακμής.

Περισσοτερα...

Τα «μπάνια του λαού» τελείωσαν

E-mail Εκτύπωση PDF

algarrobico-hotelΑς μην γελιόμαστε. Ο αιγιαλός γίνεται εμπορικό προϊόν: καταργούνται περιορισμοί προς όφελος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, νομιμοποιούνται αυθαίρετα που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς, διευκολύνονται έργα που εξυπηρετούν τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις.

Είναι προφανές προς όλους, εκτός από τους κρατούντες, ότι θα γεμίσουν οι παραλίες μας με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αναψυκτήρια και οδεύουμε προς ένα μοντέλο τύπου Ισπανίας με all-inclusive ξενοδοχεία. Ένα μοντέλο που οι ίδιο οι Ισπανοί έχουν ήδη καταλάβει το λάθος της πολιτικής αυτής και έχουν γυρίσει σελίδα γκρεμίζοντας τις αυθαίρετες κατασκευές.

Περισσοτερα...

Σελίδα 2 από 26