Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Εξόρυξη Υδρογονανθράκων στην Κρήτη

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα πολιτικά ναρκωτικά τυφλώνουν

του Αντώνη Ανηψητάκη [1]

saronikos
Από την πρόσφατη ρύπανση του Σαρωνικού από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ
https://support.wwf.gr/campaigns/no-oil/

Πως γίνεται και ένας τόσος σοβαρός κίνδυνος, για τον πλανήτη και τον τόπο μας, να επελαύνει σχεδόν αμαχητί, όταν πριν λίγο σχετικά καιρό το ζήτημα της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας, πολύ μακρύτερα από εκεί όπου χωροθετούνται οι εξέδρες εξορύξεων είχε προκαλέσει στην Κρήτη μια μείζονα κινητοποίηση.

Περισσοτερα...

Ή, Και, Άτη

E-mail Εκτύπωση PDF

ikaiatiτου Αντώνη Ανηψητάκη

(Ομιλία στην Ιεράπετρα για το ενεργειακό πρόβλημα, 3/11/18)

Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Για την επιτυχία της εκδήλωσης καλό θα ήταν να υπήρχε και η άλλη πλευρά, όσοι είναι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά και η Αυτοδιοίκηση που εμπλέκεται. Ευελπιστώ η δική μου εισήγηση, που βλέπω κατ’ αρχήν θετικά τις ΑΠΕ, να προκαλέσει έναν ενδιαφέροντα διάλογο με σας και με τους φίλους συνεισηγητές.

 

Περισσοτερα...

Αξίζει στην Κρήτη ένα μέλλον μαύρο όσο το πετρέλαιο;

E-mail Εκτύπωση PDF

oilpumpingplatformΗ 8η Οκτωβρίου 2018 μπορεί να αποδειχθεί μαύρη μέρα για την Κρήτη. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των καιρών και του νησιού. Την ημέρα ακριβώς που η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ σήμαινε πλανητικό συναγερμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής το ΠΣ Κρήτης, ευθυγραμμισμένο με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση που την χαρακτηρίζει η μυωπία, η υποκρισία, η έλλειψη οράματος. Πολιτική μυωπία γιατί δεν μπορεί να συνδέσει τα όλο και πιο συχνά καιρικά ακραία φαινόμενα που και ο τόπος μας τόσο τραγικά αντιμετωπίζει με την κύρια αιτία τους που είναι τα ορυκτά καύσιμα και οι υδρογονάνθρακες. Υποκρισία γιατί δεν μπορεί να παριστάνει τον υπέρμαχο της αντιμετώπισης της κλιματικής απειλής ψηφίζοντας κάθε τόσο δράσεις και κονδύλια για την αντιμετώπισή της και την ίδια στιγμή να συναινεί στην εξόρυξη υδρογονανθράκων που αποτελούν τον κύριο αίτιο για αυτή την απειλή. Έλλειψη οράματος και συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής, αφού δεν καταλαβαίνει πόσο αναντίστοιχη με την Κρήτη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την οικονομία της είναι το «στόλισμά» της με εξέδρες εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Περισσοτερα...

Γιώργης Κλάδος, ο παραδειγματικός Δήμαρχος

E-mail Εκτύπωση PDF

klados-giorgosΚαι τώρα ποιος θα μας δείχνει πως λύνονται τα παζλ της Αυτοδιοίκησης; Και τώρα ποιος θα μας δείχνει πως ξεπερνιέται ο τοπικισμός;

Παζλ ονόμαζε τη μέθοδό του. Δε διεκδικούσε ό,τι πρόγραμμα κυκλοφορούσε, μονάχα ό,τι ταίριαζε στο πρόγραμμά του.  Γιατί αυτός είχε και πρόγραμμα και όραμα.

Περισσοτερα...

Ερώτηση για τα μηχανοκίνητα στις προστατευόμενες περιοχές

E-mail Εκτύπωση PDF

enduro-psiloreitis1Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας  Καλογερή Νικόλαο και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Χνάρη Εμμανουήλ

Από την αναφορά του Παγκρήτιου Δικτύου των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, από τα σχετικά δημοσιεύματα αλλά και από τη δική μας εμπειρία γνωρίζουμε ότι αρκετά συχνά ιδιώτες και επαγγελματίες, είτε για διασκέδαση είτε για βιοπορισμό, βγαίνουν με μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου και εισβάλουν σε ευαίσθητες περιοχές όπως παραλίες, αμμοθίνες, κοίτες ποταμών, υγροτόπους, προστατευόμενες περιοχές, ορεινά μονοπάτια, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς τόπους, ακόμα και καλλιεργημένες εκτάσεις.

Περισσοτερα...

Επίκαιρη Ερώτηση του Ανηψητάκη για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, των Υγειονομικών αποβλήτων και τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας

E-mail Εκτύπωση PDF

aporrimmata-homateriΠαρότι στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ευρύτατη συναίνεση για την αποφυγή της καύσης και παρότι το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα με διάφορες ευκαιρίες η καθημερινή εικόνα διαχείρισης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Έτσι ενώ π.χ. η Κρήτη συμμετέχει σε διάφορα σχετικά προγράμματα, όπως πρόσφατα για το ζήτημα της εποχικότητας των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές, οι στόχοι της ανακύκλωσης στο νησί φαίνεται πως συνεχώς απομακρύνονται χρονικά.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη. Ειδικότερα ενδιαφέρουν τα εξής:
1. η προώθηση της Πρόληψης γενικότερα,
2. το θέμα της προώθησης του καφέ κάδου για την Διαλογή στην Πηγή των οργανικών υλικών, που θα κάνει την διαφορά στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση στην Κρήτη και θα δρομολογηθεί η επίτευξη των σχετικών εθνικών στόχων,
3. η προώθηση των Πράσινων Σημείων και
4. η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης που δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Περισσοτερα...

Επίκαιρη Ερώτηση του Ανηψητάκη για την Ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε Μνημείο της UNESCO

E-mail Εκτύπωση PDF

spinalongaΓια την ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε μνημείο της UNESCO έχει υπάρξει μια πολυετής προετοιμασία που ξεκίνησε από την Νομαρχία ΛΑΣΙΘΙΟΥ το 2009 και συνεχίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με σύναψη προγραμματικής σύμβαση με το ΤΕΕ-ΤΑΚ που συγκρότησε επί τούτου διεπιστημονική ομάδα. Ο φάκελος με το διαχειριστικό σχέδιο υπεβλήθη στην Περιφέρεια σε δυο φάσεις, το Φεβρουάριο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012, η οποία με τη σειρά της τον διαβίβασε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Με βάση αυτή τη δουλειά η Ελληνική Πολιτεία προώθησε το θέμα στην UNESCO και από τον Ιανουάριο του 2014 υπάρχει στην προκαταρκτική λίστα υποψηφιοτήτων του διεθνούς οργανισμού η Σπιναλόγκα. Από την σχετική ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού όπου γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους ανακήρυξης της Σπιναλόγκας σε μνημείο της UNESCO παραθέτω τα 4 κριτήρια από τα 10 που έχει θέσει η UNESCO ως προϋποθέσεις υποψηφιότητας. Σημειώνω ότι ολόκληρη η ανάρτηση βασίζεται απολύτως στην εργασία της ομάδας του ΤΕΕ που υιοθέτησαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περισσοτερα...

Πρόταση Ανηψητάκη για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου

E-mail Εκτύπωση PDF

Perifereia KrιtιsΠρόταση που έχει καταθέσει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» Αντώνης Ανηψητάκης προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Διανύοντας τους τελευταίους μήνες της θητείας μου ως ΠΣ, αφού το Μάρτη του 2017 θα παραχωρήσω τη θέση μου στον εκλεκτό συνάδελφο Αριστείδη Παπαδάκη στο πλαίσιο της εναλλαγής που εφαρμόζουμε ως παράταξη, θα ήθελα να υποβάλω μια πρόταση που μόνο θετικά νομίζω έχει να προσφέρει και θα συνιστά μια ενδιαφέρουσα καινοτομία για την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας.

Προτείνω σε κάθε συνεδρίαση, μισή ώρα πριν την κανονισμένη έναρξή της να καλούμε στην αίθουσα του ΠΣ έναν επιφανή κρητικό - κρητικιά για μια σύντομη ομιλία 15-20 λεπτών για όποιο θέμα ο ίδιος προκρίνει. Το υπόλοιπο από τη μισή ώρα θα αφορά μια σύντομη παρουσίαση του ομιλητή και την απονομή ενός τιμητικού αναμνηστικού δώρου από τον Περιφερειάρχη ή εσάς ως πρόεδρο του ΠΣ.

Περισσοτερα...

Μια γνώμη που δεν εισακούστηκε για την «επένδυση» στον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-cove
Η παρακάτω επιστολή εστάλη στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στις 30 Ιανουαρίου 2016, εξηγώντας τους λόγους προστασίας της περιοχής Τοπλού - Κάβο Σίδερο. Στις 11 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει το πράσινο φως στην επένδυση της βρετανικής εταιρείας Minoan Group με τις υπογραφές των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη:

Περισσοτερα...

Σελίδα 1 από 17