Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Επίκαιρη Ερώτηση του Ανηψητάκη για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, των Υγειονομικών αποβλήτων και τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας

E-mail Εκτύπωση PDF

aporrimmata-homateriΠαρότι στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ευρύτατη συναίνεση για την αποφυγή της καύσης και παρότι το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα με διάφορες ευκαιρίες η καθημερινή εικόνα διαχείρισης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Έτσι ενώ π.χ. η Κρήτη συμμετέχει σε διάφορα σχετικά προγράμματα, όπως πρόσφατα για το ζήτημα της εποχικότητας των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές, οι στόχοι της ανακύκλωσης στο νησί φαίνεται πως συνεχώς απομακρύνονται χρονικά.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη. Ειδικότερα ενδιαφέρουν τα εξής:
1. η προώθηση της Πρόληψης γενικότερα,
2. το θέμα της προώθησης του καφέ κάδου για την Διαλογή στην Πηγή των οργανικών υλικών, που θα κάνει την διαφορά στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση στην Κρήτη και θα δρομολογηθεί η επίτευξη των σχετικών εθνικών στόχων,
3. η προώθηση των Πράσινων Σημείων και
4. η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης που δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Περισσοτερα...

Επίκαιρη Ερώτηση του Ανηψητάκη για την Ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε Μνημείο της UNESCO

E-mail Εκτύπωση PDF

spinalongaΓια την ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε μνημείο της UNESCO έχει υπάρξει μια πολυετής προετοιμασία που ξεκίνησε από την Νομαρχία ΛΑΣΙΘΙΟΥ το 2009 και συνεχίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με σύναψη προγραμματικής σύμβαση με το ΤΕΕ-ΤΑΚ που συγκρότησε επί τούτου διεπιστημονική ομάδα. Ο φάκελος με το διαχειριστικό σχέδιο υπεβλήθη στην Περιφέρεια σε δυο φάσεις, το Φεβρουάριο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012, η οποία με τη σειρά της τον διαβίβασε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Με βάση αυτή τη δουλειά η Ελληνική Πολιτεία προώθησε το θέμα στην UNESCO και από τον Ιανουάριο του 2014 υπάρχει στην προκαταρκτική λίστα υποψηφιοτήτων του διεθνούς οργανισμού η Σπιναλόγκα. Από την σχετική ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού όπου γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους ανακήρυξης της Σπιναλόγκας σε μνημείο της UNESCO παραθέτω τα 4 κριτήρια από τα 10 που έχει θέσει η UNESCO ως προϋποθέσεις υποψηφιότητας. Σημειώνω ότι ολόκληρη η ανάρτηση βασίζεται απολύτως στην εργασία της ομάδας του ΤΕΕ που υιοθέτησαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περισσοτερα...

Πρόταση Ανηψητάκη για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου

E-mail Εκτύπωση PDF

Perifereia KrιtιsΠρόταση που έχει καταθέσει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» Αντώνης Ανηψητάκης προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Διανύοντας τους τελευταίους μήνες της θητείας μου ως ΠΣ, αφού το Μάρτη του 2017 θα παραχωρήσω τη θέση μου στον εκλεκτό συνάδελφο Αριστείδη Παπαδάκη στο πλαίσιο της εναλλαγής που εφαρμόζουμε ως παράταξη, θα ήθελα να υποβάλω μια πρόταση που μόνο θετικά νομίζω έχει να προσφέρει και θα συνιστά μια ενδιαφέρουσα καινοτομία για την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας.

Προτείνω σε κάθε συνεδρίαση, μισή ώρα πριν την κανονισμένη έναρξή της να καλούμε στην αίθουσα του ΠΣ έναν επιφανή κρητικό - κρητικιά για μια σύντομη ομιλία 15-20 λεπτών για όποιο θέμα ο ίδιος προκρίνει. Το υπόλοιπο από τη μισή ώρα θα αφορά μια σύντομη παρουσίαση του ομιλητή και την απονομή ενός τιμητικού αναμνηστικού δώρου από τον Περιφερειάρχη ή εσάς ως πρόεδρο του ΠΣ.

Περισσοτερα...

Μια γνώμη που δεν εισακούστηκε για την «επένδυση» στον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-cove
Η παρακάτω επιστολή εστάλη στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στις 30 Ιανουαρίου 2016, εξηγώντας τους λόγους προστασίας της περιοχής Τοπλού - Κάβο Σίδερο. Στις 11 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει το πράσινο φως στην επένδυση της βρετανικής εταιρείας Minoan Group με τις υπογραφές των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη:

Περισσοτερα...

Θετική η απάντηση της Περιφέρειας για τα δύο Διεθνή Συνέδρια

E-mail Εκτύπωση PDF

sitia-natura2000Επιβεβαίωσε η Περιφέρεια Κρήτης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 12.11.14, απαντώντας στη σχετική επερώτηση του Αντώνη Ανηψητάκη, την απόφασή της να διοργανώσει τα δυο διεθνή συνέδρια που η “Μία Κρήτη” είχε προτείνει πριν από το δεύτερο  γύρο των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών. Τα συνέδρια αυτά αφορούν στη βέλτιστη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και στη αναζήτησή των οραματικών πολιτικών που θα αναβαθμίσουν την Κρήτη τον 21ο αιώνα. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής δέχτηκε την αναγκαιότητα αυτών των συνεδρίων, επισημαίνοντας  μόνο την ανάγκη να μετατεθεί ο χρόνος διεξαγωγής τους λίγους μήνες αργότερα, καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2015, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Αντώνη Ανηψητάκη «Διεθνή συνέδρια στην ΚΡΗΤΗ το 2015 για περιοχές Natura και για το ρόλο της τον 21ο αιώνα».

Επίκαιρη ερώτηση για τη διοργάνωση δύο συνεδρίων από την Περιφέρεια

E-mail Εκτύπωση PDF

anipsitakis-190910Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε χθες ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μια Κρήτη - περιβάλλον - άνθρωπος» κ. Αντώνης Ανηψητάκης με θέμα την οργάνωση δυο συνεδρίων που αποτέλεσαν προεκλογική δέσμευση του κ Σταύρου Αρναουτάκη. Πρόκειται για το διεθνές συνέδριο για τη θέση της Κρήτης στον 21ο αιώνα με στόχο να σταθμιστούν σωστά οι προοπτικές της Κρήτης τις επόμενες δεκαετίες και το συνέδριο για τις περιοχές natura οι οποίες δέχονται ποικίλες και οξυμένες πιέσεις όπως θέρετρα στις ακτές, ΑΠΕ στα ορεινά, απειλή καταστροφής του Βάι από το σκαθάρι. κ.ά.

Περισσοτερα...

13ο Περιφερειακό Συμβούλιο, 9-10-2014. Μια Κριτική Αποτίμηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Perifereia KrιtιsΟ στόχος αυτού του σημειώματος είναι να καλύψουμε ένα κενό ενημέρωσης προβληματισμού και να παρακινήσουμε έναν διάλογο για τις δυνατότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου για το πως το ίδιο, αλλά και συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης  θα λειτουργεί λιγότερο διεκπεραιωτικά και θα αγγίζει τις ανάγκες της κοινωνίας.

του Αντώνη Ανηψητάκη

Το πρώτο ουσιαστικά Περιφερειακό Συμβούλιο, μη τυπικό, της δεύτερης θητείας χαρακτηρίστηκε από τις σημαντικές απουσίες και από το πλήθος των θεμάτων που το κράτησαν για περίπου 6 ώρες. Έλειψαν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων παρατάξεων της μειοψηφίας Σεραφειμ Τσόκας και Μιχάλης Κριτσωτάκης, αλλά και οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Μαρία Λιονή και Απόστολος Βουλγαράκης, για διαφόρους λόγους. Συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα, εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης. Οι πιο σημαντικές συζητήσεις αφορούσαν τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη για την πιθανή χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και τις σχετιζόμενες κυρίως με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ήταν τρεις και αφορούσαν τις Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΜΠΕΡΑΑ), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας (ΕΠΑνΕΚ) και το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας των Μεσογειακών Περιφερειών (MED). Από τα άλλα θέματα ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους, για τη διαχείριση του νερού με αφορμή 29 γεωτρήσεις στα Χανιά και μια πρόταση ψηφιοποίησης 300.000 φακέλων αδειών οδήγησης προϋπολογισμού 1.500.000€.

Περισσοτερα...

Για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα

E-mail Εκτύπωση PDF

katsigarosΣτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Τρίτης 26 Αυγούστου που διήρκησε περίπου 7 ώρες, όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν συνοπτικά για να επικεντρωθούμε στις 11 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα που είχαν έρθει για γνωμάτευση, θέμα για το οποίο η αίθουσα ήταν γεμάτη μελετητές, επενδυτές, δημάρχους, εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών, οργανώσεων και φορέων. Ως γνωστό το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται αυτές οι αιτήσεις. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ορίσει όριο τα 15 μεγαβάτ για ολόκληρη την Κρήτη για αυτές τις τεχνολογίες που έχουν χαρακτηριστεί ΑΠΕ ενώ οι μονάδες ενός ή μισού μεγαβάτ που έκαναν αίτηση είναι σχεδόν 200. Όμως, μοναδικό κριτήριο για τη ΡΑΕ φαίνεται να είναι η σειρά προτεραιότητας και όχι η τεχνολογική επάρκεια των μονάδων ή η χωροθέτηση.

Περισσοτερα...

«Μια Κρήτη», μετεκλογική συνδιάσκεψη στο Πάνορμο στις 29/6/2014

E-mail Εκτύπωση PDF

mia-kriti-logo-skybluebackgΤην Κυριακή 29-6-14 στις 11 πμ θα γίνει η συνδιάσκεψη της περιφερειακής παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ περιβάλλον - άνθρωπος» στο Πάνορμο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Panormo Beach.

Στη συνδιάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το εκλογικό αποτέλεσμα, την μετεκλογική πορεία της παράταξης, την πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης και θα εκλεγεί νέα Γραμματεία.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης να συμμετάσχουν.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κοντά στην πλαζ Λίμνη και στο λιμάνι.

Οι χρήστες του facebook μπορούν να δηλώσουν την παρουσία τους ΕΔΩ.

Σελίδα 1 από 17