Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Συνέντευξη του Ανηψητάκη στο Γιάννη Λυβιάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

interview-liviakis1. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κίνησής σας για το επόμενο διάστημα στην Κρήτη;

• Η Προγραμματική Συνεννόηση του νησιού ώστε να ετοιμάζουμε μια πίτα πιο μεγάλη, πιο νόστιμη, πιο δίκαια μοιρασμένη. Η συνταγή απλή, κάθε τόπος να προσφέρει τις αρετές του ξεπερνώντας τις αδυναμίες του, όπως παραδειγματικά έκαναν τα όμορφα Χανιά με τη ΔΕΔΙΣΑ που έσβησε το άγος του Κουρουπητού. Με αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσε το Ρέθυμνο να ακτινοβολήσει ξανά ως κέντρο γραμμάτων αντιμετωπίζοντας ανομίες, το Ηράκλειο ως παραγωγικό εξωστρεφές κέντρο αντιμετωπίζοντας αυθαιρεσίες, το Λασίθι ως σύμβολο φιλοξενίας ποικίλων μορφών τουρισμού αντιμετωπίζοντας τον εγγενή οξυμένο τοπικισμό.

Περισσοτερα...

Ανάπτυξη για τα παιδιά μας ή για την πάρτη μας;

E-mail Εκτύπωση PDF

ispania-tsimento-aktes01Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η ακτογραμμή της συναγωνίζεται σε έκταση την ακτογραμμή ολόκληρης της Μεσογείου, παρατηρούμε με αγωνία μια συστηματική προσπάθεια για την ακαριαία και διαχρονική υποβάθμισή της. Εδώ και μερικές μέρες έχει τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση» το σχέδιο νόμου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» το οποίο τροποποιεί ή αντικαθιστά τον ισχύοντα νόμο 2971/2001. Σημειώνουμε εδώ ότι η πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που μένει για να την απολαύσουν και τα παιδιά μας. Κάθε άλλη «αναπτυξιακή» απόπειρα είναι μια κακώς εννοούμενη, μυωπική, πρόχειρη, ανεύθυνη και διαχρονικά καταστροφική οικονομική μεγέθυνση που δεν προσθέτει αλλά αφαιρεί και μάλιστα σημαντικά.

Περισσοτερα...

Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον - Άνθρωπος”

E-mail Εκτύπωση PDF

parousiasi psifodeltiou 2014Την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της έκανε σήμερα το μεσημέρι η παράταξη "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον - Άνθρωπος” στην αίθουσα του περιφερειακού Συμουλίου στο Ηράκλειο. Ο επικεφαλής του συνδυασμού Αντώνης Ανηψητάκης παρουσίασε τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους και ανέπτυξε τις βασικές προγραμματικές θέσεις της παράταξης.

Περισσοτερα...

Η τοποθέτηση της «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ΣΜΠΕ του σχεδίου "ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ"

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΟι προστατευόμενες περιοχές είναι μια πολύτιμη κληρονομιά που αποτελεί φυσικό και οικονομικό πλούτο για μας και τις ερχόμενες γενιές αλλά θα πρέπει να τις διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και όχι σαν «αρπαχτή» αντιμετωπίζοντάς τις ως προνομιακό οικόπεδο με την πρώτη ευκαιρία. Όμως οι πρακτικές των υπουργείων «περιβάλλοντος» αλλά και της νεαρής αιρετής Περιφέρειας του νησιού μέχρι τώρα, με την συστηματική αδιαφορία να προωθήσουν διαχειριστικά σχέδια και φορείς διαχείρισης έχουν δείξει πως δεν ενδιαφέρονται να αναδείξουν τις περιοχές αυτές αλλά σκόπιμα να τις αφήσουν χωρίς σχέδιο και προστασία για να γίνουν εύκολη λεία και να χαθούν από τα χέρια των τοπικών κοινωνιών.

Περισσοτερα...

ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ»

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΣυνοπτική ανασκόπηση στην ιστορία της επένδυσης:

Το 1998 η εταιρεία Loyalward Ltd συνάπτει συμβόλαιο ενοικίασης 26.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ιδρύματος Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής της Μονής Τοπλού για 40+40 έτη. Αρχές του 2007 εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρεία για επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας 5 τουριστικών χωριών δυναμικότητας 7000 κλινών (ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών με τις ανάλογες υποδομές: εστιατόρια, συνεδριακά κέντρα, χώρους αναψυχής, έργα αφαλάτωσης, επεξεργασίας λυμάτων κ.λπ.) καθώς και τη δημιουργία 3 γηπέδων γκολφ δυναμικότητας 18 οπών έκαστο.

Περισσοτερα...

Κρήτη και Πλανητική Κρίση

E-mail Εκτύπωση PDF

Planitis-posterΗ ανεξάρτητη περιφερειακή παράταξη "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον • Άνθρωπος" παρουσιάζει από την Πέμπτη 27-3 έως τη Δευτέρα 31-3 στο κρητικό κοινό το βιβλίο του Lester Brown, «Ο Πλανήτης μας στα Όρια του».

Στόχος της παρουσίασης είναι η αναζήτηση της θέσης της Κρήτης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που διαγράφεται δυσοίωνο, το έναυσμα ενός οραματικού και προγραμματικού προβληματισμού για το «πως θα αποτρέψουμε την Περιβαλλοντική και Οικονομική Κατάρρευση», που είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου.

Περισσοτερα...

Για τους απολογισμούς της Περιφέρειας

E-mail Εκτύπωση PDF

nomarhia-irakleiouΠολλές φορές έχουμε δηλώσει πως η θητεία της πρώτης αιρετής Περιφέρειας θα ήταν επιτυχής αν άφηνε στην Κρήτη πρόγραμμα, μια αναδιοργανωμένη διοίκηση και πλήρη χωροταξικά και πολεοδομικά εργαλεία. Και στους τρεις τομείς, που ήταν για μας προτεραιότητες, η Περιφέρεια απέτυχε.

Αναγνωρίζουμε ως θετική την απόφαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες, αναγνωρίζουμε ως θετικές τις προσπάθειες στον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά με αρκετές υποσημειώσεις. Θετικές ήταν και οι μικρές αντιστάσεις (οι δύο προσφυγές) απέναντι στο πρόβλημα της άμετρης επέλασης των βιομηχανικών ΑΠΕ. Σεβόμαστε τη δουλειά που έχει γίνει και την εξασφάλιση κονδυλίων αλλά δυστυχώς είναι περιορισμένη στη αέναη διαχείριση της κατάστασης που μας κληρονόμησαν οι Νομαρχίες, με αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς συνολικό σχέδιο, χωρίς όραμα για το νησί.

Περισσοτερα...

Για τη διαβούλευση για τον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΑνάδειξη της Περιοχής σε Φυσιολατρικό-Πολιτιστικό Πάρκο

Η ελληνική φύση και οι πολλές περιοχές natura με την οποία εστέφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εν τέλει η κύρια αιτία που άνθισε ο πολιτισμός σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο σε διάφορες περιόδους. Η Ελλάδα, η Κρήτη και ιδιαίτερα αυτή η περιοχή συνιστά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιεργημένου περιβάλλοντος, cultural landscape. Το αυτονόητο με αυτήν την τόσο πλούσια σε οικολογικό και πολιτισμικό φορτίο περιοχή θα ήταν να αναδειχθεί σε παγκόσμιας έλξης φυσιολατρικό και πολιτιστικό πάρκο, έναν προνομιακό βωμό αναστοχασμού των ευαίσθητων της γης, όσων αναζητούν αλλαγή του κυρίαρχου παγκοσμίως καταναλωτικού μοντέλου που οδηγεί με ταχείς ρυθμούς τον πλανήτη σε ξέρα. Δεν βρίσκει κανείς εύκολα τέτοιους τόπους για να προκαλέσουν τον επισκέπτη να δει τρόπους απεξάρτησης της ευτυχίας από την κατανάλωση, για να ξανασκεφτεί την έννοια της ύβρεως βάζοντας μέτρο σε όσα μπορεί να κατακτήσει, για να του δείξουν πως η αξία της φύσης δεν οφείλεται στην οικοπεδική ή χρηματιστηριακή της τιμή, αλλά στη δυνατότητά της να μας τρέφει, να μας διδάσκει και να μας εμπνέει ως μούσα, απ’ την εποχή της Σαπφούς ως τον Ελύτη. Το κρητικό τοπίο υπήρξε διαχρονικά η καθολική ποίηση των κατοίκων του νησιού εξ απαλών ονύχων. Όσο είχαν τη σοφία να συνυπάρχουν αρμονικά μαζί του, αυτή η γη τους έδωσε τα μέσα να ζήσουν, να προκόψουν, να δημιουργήσουν ζηλευτό πολιτισμό, από τα μινωικά ανάκτορα ως τις μαντινιάδες. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως που θέλησαν να την πουλήσουν τη γέμισαν πληγές, αλλά πλήγιασαν κι ίδιοι μ’ αυτό που αποκλήθηκε ανάπτυξη.

Περισσοτερα...

Σελίδα 3 από 17