Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Τελευταία Ενημέρωση07:55:03 AM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Κόβοντας το χέρι που μας ταΐζει

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-cove(για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό)

Παρά τη φιλολογία περί αειφόρου χωροταξικής οργάνωσης που περισσεύει στο κείμενο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό:

1) Δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη υπολογισμού και σεβασμού της φέρουσας ικανότητας των περιοχών στις οποίες χωροθετούνται νέες τουριστικές επενδύσεις (ως φέρουσα ικανότητα ορίζεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να «χρησιμοποιούν» μια περιοχή, χωρίς να επιφέρουν μη αποδεκτή αλλαγή στο φυσικό περιβάλλον και χωρίς να προκαλούν μη αποδεκτή υποβάθμιση στην ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών).

Περισσοτερα...

Ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης που ψηφίστηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση!

E-mail Εκτύπωση PDF

Kriti-xoris-skoupidiaΗ ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει τον νέο ΠΕΣΔΑ της Κρήτης που είναι προσανατολισμένος στην εναλλακτική διαχείριση, με πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Ο νέος σχεδιασμός μοιράζεται σε 6 μονάδες σε όλο το νησί αντί για τις 2 του προηγούμενου σχεδιασμού που ήταν απίθανο να εφαρμοστεί. Κρίνουμε επίσης ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα εξέλιξη το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των έργων του Σχεδιασμού είναι εξασφαλισμένη από τα Κοινοτικά ταμεία, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Περισσοτερα...

Οι 16 Προτάσεις μας για τη βελτίωση του Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

kados-euroΗ αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ θεωρούμε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και στη φάση αυτή δεν κρίνουμε σκόπιμο να ανατραπεί ο σχεδιασμός ώστε να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς εμπόδια. Ωστόσο είναι σκόπιμο να γίνουν παρατηρήσεις και προτάσεις που μπορούν να τον βελτιώσουν στα σημεία είτε στη φάση της εφαρμογής είτε σε ένα επόμενο στάδιο. Και αυτό διότι στον προτεινόμενο Σχεδιασμό οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων είναι ευνοημένες σε σύγκριση με τις μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να περιορίζεται η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση σε χαμηλά επίπεδα. Ακριβώς γι αυτή την ανισορροπία, επειδή δηλαδή ευνοείται η επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, ο κίνδυνος να επιστρέψει αργότερα η πρόταση της καύσης εξακολουθεί να είναι υπαρκτός. Αυτή η ανισορροπία οφείλεται κυρίως στη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας βιολογικής ξήρανσης, αλλά και στο ενδεχόμενο η λειτουργία των άλλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων να προσανατολιστεί περισσότερο στην παραγωγή καύσιμου RDF (πλαστικό, χαρτί και άλλα καύσιμα υλικά) παρά στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Περισσοτερα...

Βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία το κλείσιμο της ΕΡΤ

E-mail Εκτύπωση PDF

PhimosisΤο αίτημα για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα έβαζε τάξη στο χώρο των συχνοτήτων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούσε την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό των πολιτών λόγω κυρίως της ποικιλότροπης ασυδοσίας των ιδιωτικών ΜΜΕ, αλλά και του κομματισμού στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ενταφιάζεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ που προωθείται. Η δημοκρατία αλλά και ο ευρωπαϊσμός τον οποίο επικαλούμαστε πλήττεται καίρια. Η πολιτική προβολή στο εξής θα εξαρτάται πολύ περισσότερο απ’ το πόσα δίνεις και όχι από το τι λες. Η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της.

Περισσοτερα...

Η Κρήτη, η Ημέρα Περιβάλλοντος και το Επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο

E-mail Εκτύπωση PDF

koufonisi-psifidotoΣτο Κουφονήσι, την απροστάτευτη Δήλο του Λιβυκού βγάζουν τις ψηφίδες για σουβενίρ (Φωτογραφία: Κωστής Κοκολάκης).

Η 5η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι για την ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση, Μια Κρήτη - Περιβάλλον και Άνθρωπος, μέρα στοχασμού. Συμπίπτει με την τριετία απ΄ το ξεκίνημα των δύσκολων διαβουλεύσεων που οδήγησαν στη συγκρότησή μας. Συμπίπτει επίσης με την περαίωση των εικονικών διαβουλεύσεων εξπρές για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, 2014-2020.

Περισσοτερα...

Χάνοντας το στόχο

E-mail Εκτύπωση PDF

sustainable-developmentΜετά το Περιφερειακό Συνέδριο για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 και την παρουσίαση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας στις 18 και 17 Μαΐου, παρουσιάζουμε τις απόψεις μας σχετικά με το «νέο ΕΣΠΑ», δηλαδή τη Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).

Περισσοτερα...

Απογοητευτικές οι συνεδριάσεις της ΠΚ στη Μονή Τοπλού

E-mail Εκτύπωση PDF

ps-toplou-19-05-13«Ιστορικό χαρακτηρίζεται το διήμερο 17-18/5 για το Λασίθι και την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης που έγινε στις αγροτοβιοτεχνικές εγκαταστάσεις της Μονής Τοπλού.

Κατά την πρώτη μέρα, οι Δήμαρχοι του Λασιθίου συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που είχαν ετοιμάσει με πολύμηνες πυρετώδεις διαβουλεύσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης που θέτει τέρμα στις τοπικιστικές διαμάχες τους και δρομολογεί λύσεις στα χρόνια προβλήματα του Λασιθίου, στο ΒΟΑΚ, στα Νοσοκομεία, στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στη διαχείριση των απορριμμάτων…

Περισσοτερα...

Ο σχεδιασμός από τα πάνω χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν είναι βιώσιμος

E-mail Εκτύπωση PDF

ESPAΗ τοποθέτηση της «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» στο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης για τη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 που έγινε σήμερα στο Ηράκλειο.

Ανεξάρτητα από το βαθμό που συμφωνεί κανείς με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», αποτελεί κοινή απόφαση των κρατών μελών και περιέχει πολλά θετικά στοιχεία. Μέσα από εργαλεία που έχουν θεσπιστεί, τα κράτη και οι περιφέρειες μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά και οργανωτικά να επιτύχουν τους στόχους αυτούς, όπως τους έχουν προσαρμόσει στις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες τους. Μέσα στο 2013, τα κράτη μέλη και οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν διαμορφώσει μέσα από διάλογο τα στρατηγικά σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης ώστε να είναι σε θέση να υπογράψουν Συμβόλαια Εταιρικής Σχέσης για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων.

Περισσοτερα...

Συνέδριο για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

E-mail Εκτύπωση PDF

ESPAΞεκινάει και τελειώνει την Τρίτη 23-4-13 σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου συνέδριο για την επόμενη προγραμματική περίοδο στην Κρήτη. Το συνέδριο πρόχειρο και απροετοίμαστο γίνεται με προφανή στόχο να ανταποκριθούμε σε μια τυπική υποχρέωση της χώρας. Αντίστοιχα συνέδρια οργανώνονται και στις άλλες περιφέρειες. Την ίδια ώρα, αδιόρθωτοι, φτωχοί και σπάταλοι, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα συνεχίζουμε στην πεπατημένη της ανόητης απορροφητικότητας να προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, με έργα και εργάκια χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στόχους, χωρίς την παραμικρή έγνοια για τη συνέργεια και την αποδοτικότητά τους. 27 χρόνια, απ' τα ΜΟΠ του 1986 έως σήμερα το ίδιο βιολί. Λεφτά υπήρξαν, προγράμματα υπήρξαν, αλλά τι έμεινε. Αλλάζουμε συνεχώς σελίδες, χωρίς να έχουμε διδαχτεί τίποτα απ' τις προηγούμενες.

Περισσοτερα...

Σελίδα 6 από 17