Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Ο σχεδιασμός από τα πάνω χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν είναι βιώσιμος

E-mail Εκτύπωση PDF

ESPAΗ τοποθέτηση της «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» στο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης για τη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 που έγινε σήμερα στο Ηράκλειο.

Ανεξάρτητα από το βαθμό που συμφωνεί κανείς με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», αποτελεί κοινή απόφαση των κρατών μελών και περιέχει πολλά θετικά στοιχεία. Μέσα από εργαλεία που έχουν θεσπιστεί, τα κράτη και οι περιφέρειες μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά και οργανωτικά να επιτύχουν τους στόχους αυτούς, όπως τους έχουν προσαρμόσει στις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες τους. Μέσα στο 2013, τα κράτη μέλη και οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν διαμορφώσει μέσα από διάλογο τα στρατηγικά σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης ώστε να είναι σε θέση να υπογράψουν Συμβόλαια Εταιρικής Σχέσης για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων.

Περισσοτερα...

Συνέδριο για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

E-mail Εκτύπωση PDF

ESPAΞεκινάει και τελειώνει την Τρίτη 23-4-13 σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου συνέδριο για την επόμενη προγραμματική περίοδο στην Κρήτη. Το συνέδριο πρόχειρο και απροετοίμαστο γίνεται με προφανή στόχο να ανταποκριθούμε σε μια τυπική υποχρέωση της χώρας. Αντίστοιχα συνέδρια οργανώνονται και στις άλλες περιφέρειες. Την ίδια ώρα, αδιόρθωτοι, φτωχοί και σπάταλοι, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα συνεχίζουμε στην πεπατημένη της ανόητης απορροφητικότητας να προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, με έργα και εργάκια χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στόχους, χωρίς την παραμικρή έγνοια για τη συνέργεια και την αποδοτικότητά τους. 27 χρόνια, απ' τα ΜΟΠ του 1986 έως σήμερα το ίδιο βιολί. Λεφτά υπήρξαν, προγράμματα υπήρξαν, αλλά τι έμεινε. Αλλάζουμε συνεχώς σελίδες, χωρίς να έχουμε διδαχτεί τίποτα απ' τις προηγούμενες.

Περισσοτερα...

Για τον ηλιοθερμικό σταθμό στα Φουρνιά του δήμου Σητείας

E-mail Εκτύπωση PDF

solar-power-plantΗ άποψη της παράταξής μας για το έργο Ηλιοθερμικός Σταθμός 70 MW και Δίκτυο Διασύνδεσης στη Φουρνιά του δήμου Σητείας είναι αρνητική, συμμεριζόμενοι μάλιστα τις δύο ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για την ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Κρήτης από φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Καταρχήν, πρόκειται για ένα μεγάλο βιομηχανικό έργο που συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Κατά τη λειτουργία του χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποσότητα επικίνδυνες ουσίες όπως Α) 2.345 τόνοι μίγμα συνθετικού ελαίου Therminol του οποίου οι ατμοί, είναι τοξικοί για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στη φάση λειτουργίας η παραγωγή επικίνδυνου εδαφικού υλικού λόγο διαρροής του ελαίου θεωρείται δεδομένη και υπολογίζεται στους 4.000 τόνους και Β) 15.000 τόνοι Υγρό Διάλυμα Άλατος που είναι τοξικό και μάλιστα καρκινογόνο για τον άνθρωπο και επικίνδυνο λόγω της εκρηκτικότητάς του υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τα μέτρα που προβλέπονται από τη ΜΠΕ για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων είναι ανεπαρκέστατα, φυσικά, λόγω του υψηλού κόστους, όπως ομολογείται εξάλλου.

Περισσοτερα...

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το συνέδριο για Τοπλού Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΣτηρίζει το διεθνές συνέδριο που προωθούν τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης για την προστατευόμενη περιοχή Τοπλού - Κάβο Σίδερο η Περιφέρεια Κρήτης. Η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ χαιρετίζει αυτή την εξέλιξη και αναμένει απ' τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης να προχωρήσουν στην διοργάνωσή του.

Απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση που ανέπτυξε για τη ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ο Αριστείδης Παπαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος είπε ότι στηρίζει το συνέδριο το οποίο πρέπει να είναι εποικοδομητικό, όπως το συνέδριο που οργάνωσε παλαιότερα το ΤΕΕ με θέμα «Τουρισμός και Περιβάλλον στις Νησιωτικές Περιοχές». Ο Αριστείδης Παπαδάκης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΤΑΚ Πέτρο Ινιωτάκη πρότεινε στον Αντιπεριφερειάρχη να είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου για να διασφαλιστεί και με την επίσημη συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ότι το συνέδριο θα είναι υψηλού κύρους ώστε να συμβάλλει «σε μια αποκαλυπτική αντιπαράθεση παραδειγμάτων για τη διαχείριση αντίστοιχων περιοχών που θα πλουτίσει όλους με την απαραίτητη πληροφόρηση και γνώση, ώστε οι επιλογές μας να είναι ορθότερες», όπως ακριβώς έγραφε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΑΚ στην επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη.

Περισσοτερα...

Επίκαιρη Επερώτηση για Τοπλού - Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavosider-vai-notforsaleΗ απόφαση του ΤΕΕ-ΤΑΚ, όπως και η αντίστοιχη του ΓΕΩΤΕΕ να διοργανώσουν διεθνές συνέδριο για την περιοχή Τοπλού - Κάβο Σίδερο αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την Κρήτη, ως τόπο και ως κοινωνία, για την αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το επιστημονικό δυναμικό της, για τους πολυάριθμους φίλους της σ' όλο τον πλανήτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν αυτό το μοναδικό τοπίο πολιτισμού [cultural landscape], για να βάλουν το πλαίσιο και τους όρους, ώστε τα διάφορα εγχειρήματα, συχνά αντιφατικά, που προωθούνται στην Κρήτη να υπηρετούν ένα συνολικό συνεκτικό σχεδιασμό αντάξιο του πλούτου του νησιού μας.

Με την επίκαιρη ερώτησή μας προσυπογράφουμε το γράμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του Πέτρου Ινιωτάκη προς τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να στηρίξει το συνέδριο και τεκμηριώνουμε την αναγκαιότητά του.

Περισσοτερα...

Λασιθιώτικη Συνεννόηση Τώρα

E-mail Εκτύπωση PDF

lassithi3citiesΠάντα ψηλότερα ν´ ανεβαίνω
Πάντα μακρύτερα να κοιτάζω
Εύκολο λάφυρο δεν το ζυγώνω
Το δυσκολόπαρτο μ´ ευφραίνει μόνο

Περισσοτερα...

Σχόλια στη διαβούλευση για τη μελέτη Αξιολόγησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

Το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού είναι θεμελιώδες. Δεν πρόκειται για μια απαίτηση κάποιων ουδέτερων επιστημονικών φορέων που εργάζονται μακριά μας. Είναι ο κύριος πυλώνας κάθε ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ισόρροπη κατανομή των δραστηριοτήτων στον γεωγραφικό χώρο, για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Είναι βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση συγκρούσεων στη χρήση των φυσικών πόρων και του χώρου.

Περισσοτερα...

Η συζήτηση και η απάντηση στην ερώτηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων και τα κητώδη

E-mail Εκτύπωση PDF

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου και επικεφαλής της ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Αντώνη Ανηψητάκη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετική με τις θαλάσσιες έρευνες για Πετρέλαια νότια της Κρήτης (Δείτε εδώ το κείμενο της ερώτησης).

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΗΨΗΤΑΚΗΣ: «Ευχαριστώ πρόεδρε. Θα ήθελα πριν μπω στα συγκεκριμένα ερωτήματα να πω ότι το κομβικό σημείο αφορά την απαξίωση της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και την απουσία από τη δική μας την πλευρά σχεδίων που αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Έτσι άλλη μια φορά χωρίς να μας ρωτήσουν έχουν την Κρήτη ως ένα πειραματόζωο, να το πω έτσι, στο οποίο εκδηλώνουν αντιφατικά πειράματα.

Περισσοτερα...

Ο Αντώνης Ανηψητάκης για την εναλλαγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

E-mail Εκτύπωση PDF

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΗΨΗΤΑΚΗΣ: «Ευχαριστώ πρόεδρε για τα πολύ καλά λόγια, ευχαριστώ και που μου δίνεις το χρόνο για ελάχιστα λεπτά να πω ότι εγώ δύο λόγια για την εμπειρία μου αυτή. Πράγματι, στο πλαίσιο της εναλλαγής που έχουμε θεσπίσει στην παράταξή μας θα με αντικαταστήσει ο Αριστείδης ο Παπαδάκης. Θεωρώ ότι η εναλλαγή έχει μια σημασία, ιδίως και στην περίπτωση όπου κάποιοι συνάδελφοί δυστυχώς, ελάχιστοι στο περιφερειακό συμβούλιο λείπουν πάρα πολλές φορές και θα μπορούσαν να είχαν δώσει τη θέση τους σε άλλους και να είναι έτσι πιο χρήσιμη η παρουσία άλλων συναδέλφων.

Περισσοτερα...

Σελίδα 7 από 17