Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Σχόλια στη διαβούλευση για τη μελέτη Αξιολόγησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

Το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού είναι θεμελιώδες. Δεν πρόκειται για μια απαίτηση κάποιων ουδέτερων επιστημονικών φορέων που εργάζονται μακριά μας. Είναι ο κύριος πυλώνας κάθε ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ισόρροπη κατανομή των δραστηριοτήτων στον γεωγραφικό χώρο, για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Είναι βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση συγκρούσεων στη χρήση των φυσικών πόρων και του χώρου.

Περισσοτερα...

Η συζήτηση και η απάντηση στην ερώτηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων και τα κητώδη

E-mail Εκτύπωση PDF

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου και επικεφαλής της ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Αντώνη Ανηψητάκη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετική με τις θαλάσσιες έρευνες για Πετρέλαια νότια της Κρήτης (Δείτε εδώ το κείμενο της ερώτησης).

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΗΨΗΤΑΚΗΣ: «Ευχαριστώ πρόεδρε. Θα ήθελα πριν μπω στα συγκεκριμένα ερωτήματα να πω ότι το κομβικό σημείο αφορά την απαξίωση της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και την απουσία από τη δική μας την πλευρά σχεδίων που αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Έτσι άλλη μια φορά χωρίς να μας ρωτήσουν έχουν την Κρήτη ως ένα πειραματόζωο, να το πω έτσι, στο οποίο εκδηλώνουν αντιφατικά πειράματα.

Περισσοτερα...

Ο Αντώνης Ανηψητάκης για την εναλλαγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

E-mail Εκτύπωση PDF

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΗΨΗΤΑΚΗΣ: «Ευχαριστώ πρόεδρε για τα πολύ καλά λόγια, ευχαριστώ και που μου δίνεις το χρόνο για ελάχιστα λεπτά να πω ότι εγώ δύο λόγια για την εμπειρία μου αυτή. Πράγματι, στο πλαίσιο της εναλλαγής που έχουμε θεσπίσει στην παράταξή μας θα με αντικαταστήσει ο Αριστείδης ο Παπαδάκης. Θεωρώ ότι η εναλλαγή έχει μια σημασία, ιδίως και στην περίπτωση όπου κάποιοι συνάδελφοί δυστυχώς, ελάχιστοι στο περιφερειακό συμβούλιο λείπουν πάρα πολλές φορές και θα μπορούσαν να είχαν δώσει τη θέση τους σε άλλους και να είναι έτσι πιο χρήσιμη η παρουσία άλλων συναδέλφων.

Περισσοτερα...

Εναλλαγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

E-mail Εκτύπωση PDF

IMG 2136 cropΣτις 2 Ιανουαρίου, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος Περιφερειακός Σύμβουλος ο Αριστείδης Παπαδάκης, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου της παράταξης «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος». Πήρε τη θέση του Αντώνη Ανηψητάκη, που παραιτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου.

Υλοποιήθηκε έτσι η αρχή της εναλλαγής που είχε υιοθετήσει η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ το καλοκαίρι του 2010. Η εναλλαγή βοηθά την ανανέωση της πολιτικής με την είσοδο νέων ανθρώπων, βοηθά τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο και εμποδίζει τη δημιουργία ιδιοτελών μηχανισμών εξουσίας και πελατειακών σχέσεων. Είναι μια διαφανής δημοκρατική διαδικασία και δεν έχει καμία σχέση με κομματικές συναλλαγές.

Περισσοτερα...

Ορκίστηκε ο Αρ. Παπαδάκης στη θέση του Α. Ανηψητάκη

E-mail Εκτύπωση PDF

enallagi-orkomosia-papadakisΟρκίστηκε σήμερα ο νέος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» Αριστείδης Παπαδάκης, στη θέση του Αντώνη Ανηψητάκη στο πλαίσιο της εναλλαγής στο μέσον της θήτείας όπως έχει αποφασιστεί από τη Γενική Συνάλευση της παράταξης. Η τελετή έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη οι οποίοι ευχήθηκαν στον κ. Παπαδάκη καλή θητεία. Κατόπιν είχαν σύντομη συζήτηση με τον ίδιο και με μέλη της παράταξης για θέματα όπως τα απορρίμματα, οι ΑΠΕ, η διαχείριση του νερού, το μεταναστευτικό, η βία της Χρυσής Αυγής, ο καταυλισμός των Τσιγκάνων κ.ά.

Την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013 η «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» θα δώσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με θέμα την εναλλαγή.

Ευχές με Τέσσερα μικρά Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια

E-mail Εκτύπωση PDF

pinakkas

Χριστούγεννα του 2012. Φεύγει μια γκρίζα χρονιά για να έρθει μια ανάλογη ή μήπως όχι; Το καλούν οι μέρες, το παραμύθι. Δεν μιλώ για υπερπαραγωγές καταστροφολογικές, σαν την υποτιθέμενη των Μάγια, ούτε σωτηριολογικές, σαν αυτή που φαντασιώνεται  την Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγό εμιράτο. Μιλώ για παραμύθια αριστερής λιτότητας που ευφραίνουν και ενώνουν καρδίας, την δική μου έστω. Του Παπαδιαμάντη τον τρόπο και τον κόσμο υπομνύω. Παραμύθια με κακούς και καλούς που στο τέλος κερδίζουν. Μιλώ για πολιτικά παραμύθια ημιτελή, ανοικτά, που εμπνέουν τη δημιουργική συμμετοχή των πολλών για να ολοκληρωθούν.

Περισσοτερα...

Ερώτηση για τις Θαλάσσιες Έρευνες για Πετρέλαια Νότια της Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

miva-rateΕπίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Αντώνης Ανηψητάκης, σχετική με τις θαλάσσιες έρευνες για Πετρέλαια νότια της Κρήτης:

Το τελευταίο διάστημα η Κρήτη γίνεται πεδίο εφαρμογής αντιφατικών επενδυτικών εγχειρημάτων που αναδεικνύουν την απουσία οράματος, σχεδίου και προγράμματος, αλλά και τα ελλιπή χωροταξικά μας εργαλεία.

Μετά την άμετρη επέλαση των ΑΠΕ που δημιουργούν εκτεταμένες ουλές στο κρητικό τοπίο και που εμφανίζονται ως αναγκαίο κακό για την αντιμετώπιση της πράγματι κρίσιμης κλιματικής απειλής έχουμε τώρα την προώθηση εξεδρών εξόρυξης πετρελαίων που αποδεδειγμένα οξύνουν το κλιματικό πρόβλημα.

Περισσοτερα...

Για μια Σοβαρή Ανασυγκρότηση της Διοίκησης

E-mail Εκτύπωση PDF

nomarhia-irakleiouΠόσο σοβαρό είναι να ονομάζεται μεταρρύθμιση στη Διοίκηση η δυνατότητα μετάταξης 10 υπαλλήλων μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης, που αν τυχόν προκύψουν 9, τότε ουδέν πρόβλημα, δεν αλλάζει τίποτα, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Πόσο βοηθούν, ιδιαίτερα σήμερα, την ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης οι καταλήψεις των καταστημάτων της Περιφέρειας;

Με τέτοια νομοθετήματα και τέτοιες αντιδράσεις η κρίση βαθαίνει, η κοινωνία διχάζεται και η Δημόσια Διοίκηση απαξιώνεται περισσότερο.

Περισσοτερα...

Συµφωνίες και Ερωτήµατα για τον ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

pahia-ammosΗ ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ απ’ την ίδρυσή της θεώρησε τα σκουπίδια ως ελπίδα για την Κρήτη, ως διπλή πρόκληση ΔΗΜιουργίας, έργου δηλαδή για το Δήµο, για το Λαό. Πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει σωστά, προτάσσοντας το οικονοµικό και περιβαλλοντικό όφελος πέρα από τοπικισµούς και ιδιοτελή συµφέροντα, πρόκληση όµως και για την κοινωνία να συµµετάσχει στο παιχνίδι της µείωσης του όγκου των απορριµµάτων. Σ’ αυτό το πατριωτικό παιχνίδι µπορούµε να συµβάλουµε όλοι, µεµονωµένοι πολίτες, συλλογικοί φορείς, επιχειρήσεις κάθε είδους, βοηθώντας την Κρήτη, βοηθώντας την οικονοµία της, βοηθώντας εν τέλει και την τσέπη µας. Ο σχεδιασµός που τίθεται σε διαβούλευση είναι η απαραίτητη καλή βάση, την οποία θα επιδιώξουµε να στηρίξουµε και να βελτιώσουµε, όµως δεν αρκεί, γιατί υπάρχει ο δικαιολογηµένος φόβος λόγω των αδυναµιών του πολιτικού και διοικητικού µας συστήµατος να δούµε ένα ακόµα καλό νόµο, ένα ακόµα καλό σχέδιο να µην εφαρµόζεται.

Περισσοτερα...

Σελίδα 7 από 17