Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: Αρχική

Η τοποθέτηση της «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ΣΜΠΕ του σχεδίου "ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ"

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΟι προστατευόμενες περιοχές είναι μια πολύτιμη κληρονομιά που αποτελεί φυσικό και οικονομικό πλούτο για μας και τις ερχόμενες γενιές αλλά θα πρέπει να τις διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και όχι σαν «αρπαχτή» αντιμετωπίζοντάς τις ως προνομιακό οικόπεδο με την πρώτη ευκαιρία. Όμως οι πρακτικές των υπουργείων «περιβάλλοντος» αλλά και της νεαρής αιρετής Περιφέρειας του νησιού μέχρι τώρα, με την συστηματική αδιαφορία να προωθήσουν διαχειριστικά σχέδια και φορείς διαχείρισης έχουν δείξει πως δεν ενδιαφέρονται να αναδείξουν τις περιοχές αυτές αλλά σκόπιμα να τις αφήσουν χωρίς σχέδιο και προστασία για να γίνουν εύκολη λεία και να χαθούν από τα χέρια των τοπικών κοινωνιών.

Περισσοτερα...

ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ»

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΣυνοπτική ανασκόπηση στην ιστορία της επένδυσης:

Το 1998 η εταιρεία Loyalward Ltd συνάπτει συμβόλαιο ενοικίασης 26.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ιδρύματος Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής της Μονής Τοπλού για 40+40 έτη. Αρχές του 2007 εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρεία για επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας 5 τουριστικών χωριών δυναμικότητας 7000 κλινών (ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών με τις ανάλογες υποδομές: εστιατόρια, συνεδριακά κέντρα, χώρους αναψυχής, έργα αφαλάτωσης, επεξεργασίας λυμάτων κ.λπ.) καθώς και τη δημιουργία 3 γηπέδων γκολφ δυναμικότητας 18 οπών έκαστο.

Περισσοτερα...

Κρήτη και Πλανητική Κρίση

E-mail Εκτύπωση PDF

Planitis-posterΗ ανεξάρτητη περιφερειακή παράταξη "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον • Άνθρωπος" παρουσιάζει από την Πέμπτη 27-3 έως τη Δευτέρα 31-3 στο κρητικό κοινό το βιβλίο του Lester Brown, «Ο Πλανήτης μας στα Όρια του».

Στόχος της παρουσίασης είναι η αναζήτηση της θέσης της Κρήτης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που διαγράφεται δυσοίωνο, το έναυσμα ενός οραματικού και προγραμματικού προβληματισμού για το «πως θα αποτρέψουμε την Περιβαλλοντική και Οικονομική Κατάρρευση», που είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου.

Περισσοτερα...

Για τους απολογισμούς της Περιφέρειας

E-mail Εκτύπωση PDF

nomarhia-irakleiouΠολλές φορές έχουμε δηλώσει πως η θητεία της πρώτης αιρετής Περιφέρειας θα ήταν επιτυχής αν άφηνε στην Κρήτη πρόγραμμα, μια αναδιοργανωμένη διοίκηση και πλήρη χωροταξικά και πολεοδομικά εργαλεία. Και στους τρεις τομείς, που ήταν για μας προτεραιότητες, η Περιφέρεια απέτυχε.

Αναγνωρίζουμε ως θετική την απόφαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες, αναγνωρίζουμε ως θετικές τις προσπάθειες στον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά με αρκετές υποσημειώσεις. Θετικές ήταν και οι μικρές αντιστάσεις (οι δύο προσφυγές) απέναντι στο πρόβλημα της άμετρης επέλασης των βιομηχανικών ΑΠΕ. Σεβόμαστε τη δουλειά που έχει γίνει και την εξασφάλιση κονδυλίων αλλά δυστυχώς είναι περιορισμένη στη αέναη διαχείριση της κατάστασης που μας κληρονόμησαν οι Νομαρχίες, με αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς συνολικό σχέδιο, χωρίς όραμα για το νησί.

Περισσοτερα...

Σελίδα 4 από 17