Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η λιμνοδεξαμενή του Ομαλού: Μια Όαση ή άλλο ένα Τερατούργημα; Ιδού η Απορία.

Η λιμνοδεξαμενή του Ομαλού: Μια Όαση ή άλλο ένα Τερατούργημα; Ιδού η Απορία.

E-mail Εκτύπωση PDF
omalos

Επιστολή του συνταξιούχου γεωπόνου Γιάννη Α. Κατσανεβάκη με θέμα τη λιμνοδεξαμενή που κατασκευάζεται στον Ομαλό Λευκών Ορέων, όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο τον Ιούνιο 2010. Τα ερωτήματα που θέτει εξακολουθούν να είναι αναπάντητα.

Η λιμνοδεξαμενή του Ομαλού: Μια Όαση ή άλλο ένα Τερατούργημα; Ιδού η Απορία.

Σε προγενέστερο σημείωμά μου με τίτλο «Η λιμνοδεξαμενή του Ομαλού μετεκλογικά» (Αγώνας της Κρήτης και Χανιώτικα Νέα 8-10-09) είχα ασχοληθεί με την οριστική μελέτη και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει εκπονήσει ο ΟΑΔΥΚ από το 2005. Κατά τον χαρακτηρισμό που έχω δώσει (Αγώνας της Κρήτης 6-1-10) η εν λόγω ΜΠΕ είναι ένα κουρελόχαρτο και μερικοί από τους λόγους, εν συντομία, είναι οι ακόλουθοι:

1. Τα μετεωρολογικά δεδομένα, δηλαδή η συχνότητα, το ύψος και η ένταση των βροχοπτώσεων-χιονοπτώσεων, η συχνότητα και ένταση των ανέμων, η μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία κ.λπ στηρίζονται στους μετεωρολογικούς κλωβούς του Αλικιανού, του Σέμπρωνα και των Ασκύφου, σημείων που, γεωγραφικά, απέχουν παρασάγκας από το Οροπέδιο του Ομαλού.

2. Ως μήνα αιχμής των αναγκών σε νερό η MΠΕ θεωρεί τον Ιούνιο (!) ενώ προτείνονται καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελιάς που, για υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, θα πρέπει να θεωρηθεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

3. Προκειμένου για εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή απαιτείται να κατασκευαστεί μέσα στις κακοτράχαλες πλαγιές των Λευκών Ορέων «τεχνητός χείμαρρος» που θα μεταφέρει κατά τους χειμερινούς μήνες τις αναγκαίες ποσότητες νερού, αλλά η ΜΠΕ όχι μόνο δεν ασχολείται με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας παρεμβάσεως στο περιβάλλον, αλλά ούτε προσδιορίζει στοιχειωδώς διαστάσεις πλάτους ή μήκους -άρα και κόστους- ενός τέτοιου χειμάρρου.

4. Όσον αφορά τον καθρέπτη (επιφάνεια καταλήψεως) της λιμνοδεξαμενής, αλλού η μελέτη προβλέπει 160 (σελ. 78), αλλού 205 (σελ. 82), κι αλλού 292 (σελ. 86) στρέμματα.

Από πρόσφατο δημοσίευμα του τοπικού Τύπου (Χανιώτικα Νέα 9.6.10) μαθαίνουμε ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των περιβαλλοντικών όρων, απορρίφθηκε.

Το ίδιο δημοσίευμα μας θυμίζει ότι οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν εγκριθεί ομόφωνα (!) από το Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2006, γεγονός που επιτρέπει αφενός στον κ. Νομάρχη να νίπτει τας χείρας του αφετέρου στον εγκατεστημένο εργολάβο-ανάδοχο να ξεκινάει πάραυτα τις εργασίες κατασκευής του έργου.

Επιπρόσθετα μαθαίνουμε δια στόματος του εργολάβου-ανάδοχου, που εμφανίζεται -στο εν λόγω δημοσίευμα πάντα- και ως άτυπος εκπρόσωπος της διοίκησης, ότι η επιφάνεια των 292 στρεμμάτων που προέβλεπε η ΜΠΕ (ή 205 ή 160, αν προτιμάτε) έχει πλέον περιοριστεί στα 120 στρέμματα. Κατά περίεργο τρόπο όμως δεν «βγαίνουν» τα μαθηματικά, γιατί ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του κυρίως έργου ήταν EURO 4.817.089, ο αναθεωρημένος φτάνει στο ύψος των EURO 4.250.000.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε συσχετισμό με τη συστράτευση που ζητά ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας για την πάταξη της κακοδιαχείρισης, καλώ από τις στήλες της εφημερίδας σας τόσο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά όσο και τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας να πάρουν θέση στα ακόλουθα:

1) Πώς αξιολογούν και κατά πόσο κρίνουν επαρκή την ΜΠΕ εν γένει;

2) Ευσταθεί, κατά τη γνώμη τους, η αιτίαση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων ότι τεχνηέντως καθυστερεί η υπογραφή της ήδη ολοκληρωμένης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που εντάσσει το περιβάλλον των Λευκών Ορέων στο δίκτυο Natura 2000, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα, διαφορετικά ασύμβατα, συντεχνιακά συμφέροντα που «λιμνάζουν» γύρω από τη λιμνοδεξαμενή του Ομαλού, και όχι μόνο;

3) Έχουν εκτιμήσει την πιθανότητα, η συντεχνία των κ.κ. μελετητών και εργολάβων να τους εμπαίζει και πόσο άδικη θεωρούν την υφέρπουσα υποψία ότι σε αγαστή σύμπνοια με τους κ.κ. μελετητές και εργολάβους εμπαίζουν οι ίδιοι το κοινωνικό σύνολο;

4) Εν τέλει, αν όλα τα παραπάνω δεν τα κρίνουν άξια σχολιασμού, μπορούν τουλάχιστον να αξιώσουν να δοθούν στη δημοσιότητα αρμοδίως, οι οριστικές διαστάσεις κι ένας στοιχειωδώς αξιόπιστος προϋπολογισμός του έργου;

Ιωάννης Κατσανεβάκης
Συνταξιούχος Γεωπόνος