Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας

Πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας

E-mail Εκτύπωση PDF
diadromi-aporripsis

Από τα δημοσιεύματα διεθνών και τοπικών ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι πλοίο με το πρώτο μέρος από τα χημικά όπλα της Συρίας αναχώρησε από το λιμάνι της Λατάκειας την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 με προορισμό την Ιταλία. Εκεί τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο πλοίο MV Cape Ray των ΗΠΑ προκειμένου τα πλέον «κρίσιμα» από αυτά να καταστραφούν με «υδρόλυση» στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. Η επιχείρηση γίνεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων. Έλληνες επιστήμονες που πληροφορήθηκαν το σχέδιο έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τα χημικά αυτά μπορούν να αδρανοποιηθούν επαρκώς με τη μέθοδο της υδρόλυσης, ώστε αν απορριφθούν στη θάλασσα να μην προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Δεν είναι η πρώτη φορά που τοξικά χημικά απορρίπτονται στη θάλασσα αλλά μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε στους ωκεανούς. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και στο συγκεκριμένο σημείο απόρριψης κινούνται πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών, χελωνών και φώκιας και φαίνεται να είναι κοντά σε θαλάσσιες περιοχές υπό καθεστώς προστασίας. Η περιοχή επίσης είναι γνωστό ότι είναι ήδη επιβαρυμένη από την συστηματική απόρριψη τοξικών αποβλήτων που διαχειρίζεται η Μαφία στη γειτονική χώρα. Επιπλέον υπάρχει η ανησυχία ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Είναι θετικό το γεγονός ότι η η επιχείρηση καταστροφής των χημικών γίνεται με τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων ώστε να μην καταλήξουν τα χημικά όπλα σε άγνωστες αποθήκες αλλά θεωρούμε ότι η λύση της απόρριψής τους στη θάλασσα δεν είναι ασφαλής. Είναι επίσης δικαίωμα των πολιτών να έχουν πληροφόρηση γι αυτό το σχέδιο καθώς και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν. Είναι τέλος καθήκον της Περιφέρειας Κρήτης να ζητήσει ενημέρωση για τη μέθοδο αδρανοποίησης, για την πιθανότητα παραγωγής τοξικών παραπροϊόντων, για το σημείο απόρριψης, για τις ποσότητες και την ταυτότητα των χημικών ουσιών, και τις επιπτώσεις του πριν από οποιαδήποτε συναίνεση στο σχέδιο αυτό.

Ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση πολιτών
«ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος»

Παραπομπές:

•   Η είδηση στο BBC http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25642463
•   Η είδηση στα Χανιώτικα Νέα http://www.haniotika-nea.gr/toxiki-apili/#ixzz2ppUWhuas
•   Δοκιμές http://www.reuters.com/article/2013/12/05/us-usa-syria-idUSBRE9B40VP20131205
•   Καταστροφή χημικών όπλων http://globalgreen.org/docs/publication-168-1.pdf
•   Προστατευόμενες περιοχές για δελφίνια και φάλαινες (http://www.cetaceanhabitat.org/view_news.php?select=20) (http://www.pelagosinstitute.gr/gr/prostasia/prostatevomenes_perioches.html)
•   Προστατευόμενες περιοχές (http://www.rac-spa.org/node/597)
•   Περιοχές με θαλάσσιες φώκιες και βιοποικιλότητα (http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0011842)