Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Υπέρ Αδυνάτου Γεωργού

Υπέρ Αδυνάτου Γεωργού

E-mail Εκτύπωση PDF
farmer

Η έκδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των προσωρινών δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης στους ενεργούς γεωργούς εμφάνισε πολλά σφάλματα όπως όλοι γνωρίζουμε.
Για ορισμένα είναι όντως υπεύθυνος ο γεωργός. Άλλα οφείλονται ουσιαστικά στη γραφειοκρατία διότι ο υπογράφων γεωργός μέσα στο χάος των στοιχείων έχει χάσει πια τον έλεγχο του τι υπογράφει. Ένδειξη του πολυπλόκου του πράγματος είναι το πλήθος των υπηρεσιών που εμπλέκονται. Ωστόσο αυτή είναι η φύση του κράτους μας και ίσως του κράτους γενικότερα.

Πολλά λάθη όμως φαίνεται πως είναι λάθη κεντρικού σχεδιασμού. Ιδού ένα σοβαρό:
Τα τελευταία έτη, γεωργοί που έβγαιναν στη σύνταξη ή γενικότερα υπερήλικες που δεν είχαν πια τη δύναμη να παλεύουν με τη γη (διότι περί πάλης πρόκειται) εκμίσθωσαν τους αγρούς τους σε νέους γεωργούς. Μαζί με τους αγρούς εκμίσθωσαν και τα δικαιώματα ενίσχυσης.
Κατά τη νέα περίοδο τα δικαιώματα εξαφανίστηκαν και οι μισθωμένοι αγροί ξεκινούν ουσιαστικά με "ψίχουλα". Με την κίνηση αυτή υποτιμήθηκε η καλλιεργητική και αναπτυξιακή αξία των μισθωμένων αγρών.

Το μήνυμα επομένως του υπουργείου είναι:

  • Δίνουμε μικρότερη ενίσχυση σε μισθωμένους αγρούς
  • Μην εκμισθώνετε επίσημα τους αγρούς σας διότι θα χάσουν την αξία τους
  • Ενισχύουμε την ιδιοκτησία και τη μεγαλύτερη ηλικία
  • Όποιος θέλει να καλλιεργήσει θα δυσκολευτεί να μισθώσει γη

Αποκλείεται η ΕΕ να σχεδίασε κάτι τέτοιο. Αποκλείεται η νέα ΚΑΠ να έχει τέτοια αντιαναπτυξιακή λογική. Αυτό που δεν αποκλείεται είναι να έγινε κάποιο μαγείρεμα στο υπουργείο ώστε να μη χάσουν τα δικαιώματά τους κάποιοι μεγαλοπαραγωγοί.
Έτσι, χιλιάδες νέοι γεωργοί εντός ή εκτός του μέτρου πρώτης εγκατάστασης είναι αδικημένοι και πολλοί από αυτούς αισθάνονται απογοητευμένοι.
Το υπουργείο λέει ότι ο σχεδιασμός για τη Βασική Ενίσχυση έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επειδή τα δικαιώματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ίσως να μπορεί να γίνει μια διορθωτική κίνηση. Οι ΕΑΣ, οι πύλες εισόδου πρέπει να διαμαρτυρηθούν για το θέμα αυτό. Αν αφεθεί στην τύχη του τότε σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τι χρειάζεται η ελληνική γη.

Καλή χρονιά με αγάπη, συνεργασία στους μικρούς και φώτιση στους μεγάλους.
 
Του Γιάννη Στάγια, Γεωπόνου Συμβούλου και Μελετητή.