Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η Μεσόγειος δεν είναι σκουπιδοντενεκές

E-mail Εκτύπωση PDF

diadromi-aporripsisH ανησυχία μας για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο είναι απολύτως δικαιολογημένη. Από τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται ότι η ποσότητα των χημικών όπλων που ήταν έτοιμα για χρήση καταστράφηκαν στη Συρία μαζί με τις εγκαταστάσεις παρασκευής. Η διαδικασία καταστροφής των πρόδρομων ουσιών για την κατασκευή χημικών όπλων, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που παρέδωσε η Συρία, θα γίνει με υδρόλυση εν πλω πάνω σε αμερικάνικο πλοίο στα διεθνή ύδατα υπό τον συντονισμό του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σε απόσταση περίπου 500 χλμ από την Κρήτη. Μετά από αυτή τη διαδικασία που θα διαρκέσει περισσότερο από 3 μήνες, οι παραγόμενες ουσίες που θα είναι επίσης τοξικές θα μεταφερθούν σε χερσαίες εγκαταστάσεις πιθανότατα στην Γερμανία και την Αγγλία για τελική επεξεργασία. Υπάρχουν συνεχείς διαβεβαιώσεις από τον Οργανισμό ότι δε θα απορριφθούν τοξικά στη θάλασσα και ότι δε θα υπάρχουν επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στις ακτές.

Περισσοτερα...

Επείγουσα επιστολή για το ζήτημα της αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για την Εμπορία των σπόρων

E-mail Εκτύπωση PDF

saving-seeds-Επείγουσα επιστολή προς τους Ευρωβουλευτές κ. Σπύρο Δανέλλη και κ. Γεώργιο Παπαστάμκο οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή της ΕΕ για τη Γεωργία (DG-Agri) για το ζήτημα της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων και του πολλαπλασιαστικού υλικού που συζητείται στην Επιτροπή τη Δευτέρα. Ανάλογη επιστολή εστάλεικαι προς όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Περισσοτερα...

Πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας

E-mail Εκτύπωση PDF

diadromi-aporripsisΑπό τα δημοσιεύματα διεθνών και τοπικών ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι πλοίο με το πρώτο μέρος από τα χημικά όπλα της Συρίας αναχώρησε από το λιμάνι της Λατάκειας την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 με προορισμό την Ιταλία. Εκεί τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο πλοίο MV Cape Ray των ΗΠΑ προκειμένου τα πλέον «κρίσιμα» από αυτά να καταστραφούν με «υδρόλυση» στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. Η επιχείρηση γίνεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων. Έλληνες επιστήμονες που πληροφορήθηκαν το σχέδιο έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τα χημικά αυτά μπορούν να αδρανοποιηθούν επαρκώς με τη μέθοδο της υδρόλυσης, ώστε αν απορριφθούν στη θάλασσα να μην προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Δεν είναι η πρώτη φορά που τοξικά χημικά απορρίπτονται στη θάλασσα αλλά μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε στους ωκεανούς. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και στο συγκεκριμένο σημείο απόρριψης κινούνται πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών, χελωνών και φώκιας και φαίνεται να είναι κοντά σε θαλάσσιες περιοχές υπό καθεστώς προστασίας. Η περιοχή επίσης είναι γνωστό ότι είναι ήδη επιβαρυμένη από την συστηματική απόρριψη τοξικών αποβλήτων που διαχειρίζεται η Μαφία στη γειτονική χώρα. Επιπλέον υπάρχει η ανησυχία ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Περισσοτερα...

Δημοκρατία, Αυτοδιοίκηση και Προϋπολογισμός

E-mail Εκτύπωση PDF

money-lackΗ οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη [*1] αλλά στην πράξη αμφισβητείται είτε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις, είτε με τις πρακτικές των ελεγκτικών μηχανισμών. Και αυτό διότι η κάθε κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των οικονομικών να ελέγχει τις πολιτικές επιλογές της Αυτοδιοίκησης, όσες δεν έχει κατοχυρώσει με τα γνωστά χρίσματα. Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη", βασική πηγή χρηματοδότησης της Περιφέρειας είναι κυρίως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που προέρχονται από ποσοστά επί της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ. Όπως είναι όμως γνωστό, η μεταβίβαση κρατικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση δε συνοδεύτηκε με την μεταφορά των αντίστοιχων οικονομικών πόρων. Με την οικονομική κρίση και τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, η αυτοδιοίκηση ήταν το εύκολο θύμα καθώς οι ΚΑΠ μειώθηκαν πάνω από 60%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι περίπου το 3% του εθνικού ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 17%. Παραμένει λοιπόν ζητούμενο να γίνει πραγματικότητα η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, με ένα νέο, αποκεντρωμένο φορολογικό σύστημα, για τη δίκαιη αναδιανομή των φόρων που εισπράττονται τοπικά και με έλεγχο από μια διαχειριστική αρχή.

Περισσοτερα...

Κόβοντας το χέρι που μας ταΐζει

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-cove(για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό)

Παρά τη φιλολογία περί αειφόρου χωροταξικής οργάνωσης που περισσεύει στο κείμενο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό:

1) Δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη υπολογισμού και σεβασμού της φέρουσας ικανότητας των περιοχών στις οποίες χωροθετούνται νέες τουριστικές επενδύσεις (ως φέρουσα ικανότητα ορίζεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να «χρησιμοποιούν» μια περιοχή, χωρίς να επιφέρουν μη αποδεκτή αλλαγή στο φυσικό περιβάλλον και χωρίς να προκαλούν μη αποδεκτή υποβάθμιση στην ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών).

Περισσοτερα...

Σελίδα 9 από 24